SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Günah Keçisi Olarak Sadece Mimar ve Mühendisleri Gösteriyorlar!"

A- A+ PAYLAŞ

Mimarlar Odası Malatya Şubesi tarafından yapılan açıklamada “Mevcut tüm binaların uzmanlarınca ve test araçları ile kapsamlı olarak yapılıp, deprem risk analizini ortaya koymaları gerekir. Ve nihai olarak, test sonuçlarını veren uzmanın, binanın bundan sonraki süreçte fenni mesulü olması daha doğru olacaktır. Böylelikle yaşanan bu durum,(yapılacak test işi) rant kapısı olarak görülmekten çıkacak, yapılan test ve tespitleri yapan uzmanların da ciddiyetle ele almasını sağlayacaktır “ denildi.

“Günah keçisi olarak sadece mimar ve mühendisleri gösteriyorlar”
Mimarlar Odası Malatya Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Acilen gündeme alınarak çözümlenmesi gereken bir sorunu dikkatinize sunuyoruz. Biz mimarlar olarak Malatya'mıza hizmet etmek niyeti ve çabası içerisinde depremin ilk anlarından itibaren mesleki yetkinlik alanımızın her noktasında müdahil olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Ancak, bu süreçte tarafımıza haksızca yüklenecek suçlama, itham ve sorumluluklara da itirazımız var. Depremle birlikte kendi sorumluluk alanlarındaki sorun, kusur ve suçlarından kendilerini aklama ve kurtarma çabası içerisine girmiş kişi ve kurumlar, maalesef günah keçisi olarak sadece mimar ve mühendisleri göstererek, Malatya'mızın bir daha ki depremlerde yine yıkılacağı, yine can kayıplarının olacağı, depreme dayanıksız yapılarla bizleri baş başa bırakmaktadırlar. Bir daha ki depreme hazırlıklı olmak yerine, var olan büyük sorun ve kusurları örterek, yok sayarak, gündemden çıkarmaya çalışmaktadırlar. Malatya'mızın son depremlerle beraber 11 il içerisindeki diğer kentlerimizden farklı değerlendirilmesi gerektiği çok açık bir gerçektir. Şöyle ki; Malatya'mız dört ayrı büyük ve yıkıcı deprem geçirmiştir. 24 Ocak 2020 tarihli 6,8 şiddetindeki Elazığ depremi, 6 Şubat 2023 saat 04.17'deki 7,7 şiddetinde Kahramanmaraş Pazarcık depremi, yine aynı gün saat 13.24'te 7,6 şiddetinde Kahramanmaraş Elbistan merkezli deprem ve 27 Şubat 2023 saat 12.04'te 5,6 şiddetindeki Malatya Yeşilyurt merkezli deprem Malatya'nın tüm yapılarını riskli hale sokmuştur.” denildi.

“Kayıp ve yıkımın sebebi mimar değil imardır”
Malatya Mimarlar Odası Yönetim Kurulu’nun açıklamasının devamı şu şekilde:

“Bu durumda; Gözlemsel olarak yapılan bu tespitler sonucunda, tespiti yapan kişiler ve kurumlar yaptıkları tespitlerin sonrasında yaşanabilecek risklerin evrak üstündeki sorumluluğunu almamaktadırlar. Hatalı tespit yapılan bir binada yaşanabilecek tehlikelerden tespit yapan kişi değil, mevcut fenni mesul sorumlu tutulmaya devam edilmektedir. Bu haksız bir sorumluluktur ve acilen iptal edilmelidir. Mevcut tespitler vicdani bir konu olarak değerlendiriliyor olsa da hasar tespit çalışmaları yeniden, ivedilikle ve ciddiyetle ele sahipler. Yaşadığımız bu büyük felaket öncelikle rant kapısı olmaktan çıkarılıp, konunun uzmanlarına devredilmesi gerekmektedir. Malatya'mızın geçirdiği bu dört büyük depremden dolayı diğer illere göre, mevcut binalar ve yeni yapılacak binalar konusunda daha çok hassasiyet gerektirmektedir. Bununla birlikte; Deprem sonrasında can kaybı olan binaların sorumluları sadece mimar ve mühendislermiş gibi bir yaklaşımı kesinlikle reddediyoruz. Yaşanan kayıp ve yıkımın sebebi mimar değil imar'dır. Uzun yıllardır yanlış imarın karşısında durup itiraz eden yine mimarlar olmuştur. Gerek fenni mesuliyet ve gerekse yapı denetim kanunu ve yönetmeliklerine göre 15 yıl olan fenni sorumluluk süresi bittikten sonra, bina sahipleri veya kullanıcıların binanın taşıyıcı sistemlerinde bilinçsizce yaptıkları risk oluşturan değişiklik ve tadilatlardan mimar fenni mesulün sorumlu tutulması doğru değildir. Bu durumda dört büyük yıkıcı deprem geçirmesine rağmen hala ayakta duran binaların fenni sorumluklarının devam ettirilmesi de mimarlarımıza haksızlıktır. Yasal olarak, cihazlarla kapsamlı bir test ve performans analizi yapılmayan ve sadece gözlemsel tespit yapılan binalardan fenni sorumlu tutulmayı kabul etmiyoruz.”

“Binanın fenni sorumlusu raporu imzalayan olsun”
Açıklamanın sonuç bölümü ise şöyle:

“ Bilimsel olarak Malatya'daki ağır hasarlı binalar yeni büyük bir depremde ciddi yıkılma riski altındadır. Mevcut tüm binaların uzmanlarınca ve test araçları ile kapsamlı olarak yapılıp, deprem risk analizini ortaya koymaları gerekir. Ve nihai olarak, test sonuçlarını veren uzmanın, binanın bundan sonraki süreçte fenni mesulü olması daha doğru olacaktır. Böylelikle yaşanan bu durum,(yapılacak test işi) rant kapısı olarak görülmekten çıkacak, yapılan test ve tespitleri yapan uzmanların da ciddiyetle ele almasını sağlayacaktır.”

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Haci (12 ay önce)
    Kimlerin suçlu olduğu iyi biliniyor.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hakan (12 ay önce)
    Projelerinizi çizip para alırken niye belediyeyi eleştirmiyordunuz. Proje bedellerini alırken neredeydiniz, ne zaman uygun olmadığını dile getirdiniz . Belediye katları verdiyse imarı açtıysa siz karşı çıksaydınız. Projeleri çizip çizip paralar alırken mimarlar odası neredeydi. Yeni caminin önünde ki şadırvanı tartışıyordunuz bu kadar basitsiniz. Yeni yapılaşma dada en son fikir alınacak odasınız. Ne yaptıysa sizin gibiler yaptı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (12 ay önce)
    Kusura bakmayın onlarca kata imar veren belediye, muteahit, inșaat muhendisi, mimar, o evlere talip olup varini yoğunu onlarca kat evlere veren bizler de dahil olmak üzere herkes suçlu, onlar rantı kolladı biz ise onlarin bizi somurmesine izin verdik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (12 ay önce)
    Ağam aklımızla alay ediyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYALI (12 ay önce)
    Mimarlar odası olarak 20 yıldır malatya daki imar komisyon üyelerine hiç itirazınız oldumu sayın başkan son depremden sonra oluşturulab İmar komisyonuna 20b yıldır imar komisyonunda görev alan arkadaş tekrar İmar komisyon üyeliği ve başkanlığına seçildi lise mezunu bir meclis üyesi insanların aklıyla dalga geçiyorlar sizler neden buna bir itirazınız olmadı
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Tahir (12 ay önce)
    Sayın Editor, Depremin büyüklüğü ile şiddeti birbirinden tamamen farklı ifadelerdir... 6.8 şiddet değil, depremin büyüklüğüdür... Bu kavramların doğru kullanılması gerekir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal (12 ay önce)
    Yeni caminin önünde ki musluk ve şemsiyeyi 1 yıl tartışan, sultan suyu harasını telefon ışığıyla kontrol yapan oda metin yayınlıyor. Çok anlamlı bi oda değil bence, ve değer kaybediyor
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Memetcan (12 ay önce)
    Parası olan gidip paralı olarak okuyor mimar mühendis bilmem ne oluyor hani paralılar ya oda vs.gibi yerlere kolay gelebiliyorlar e haliyle de iş yapamıyorlar eğer ki iş yapamıyor etkili olamıyorsanız o mevkiyi ehline bırakmakta güzel bir şeydir o yüzden birbirini gösteren Spiderman olmanin da bir manası yoktur
    %80
    %20
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (12 ay önce)
    Mimarlar belediye mütahit yüzde yüz suçlu
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ali (12 ay önce)
    Mimar ve mühendisler odası olarak İMAR edilen her bir bina sizin eseriniz ve sizin sorumluluğunuzdur. Kuruluş amacınız budur. Her kademede attığınız imza bu doğrultuda olmalıdır. O kalemi namuslu kullanacak ve daha da önemlisi kullandıracak disiplini hayata yansıtacak sizlersiniz. Başkası değil. Özet: Attığınız imzanın değerini ve vebalını kurumsal olarak yerine getirmelisiniz. Bunu başta siyasiler olmak üzere başkasından beklemeyin. Bu sizin namusunuz.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (12 ay önce)
    Bu yıkıma bu felakete daha adeta küçük kıyameti yaşatan onca masum insanın vefatına sebeb olan kim varsa İnşaAllah hepsinden hesap sorulsun hepsi tutuklansın tabi yapabilirlerse
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (12 ay önce)
    Deveye demişler boynun niye eğri? nerem doğruki demiş. Bir dönem Malatyamızın en iyi statikçilerinden olan Rahmet olsun İnş. Müh. Şerif YENİER bölgeyi 2. derece deprem bölgesinden çırarılarark 1. derece protokolüne bağlanması için çok çabalar sarf etmişti. hakkını vermek lazım kıbrıstan diplomalı değildi. Yoğunluğa dayalı imar sisteminde 1. derece deprem protokolüne göre çok katlı binalar yapamazmıydık. Kernek toki lerde çok katlı başarılı örnekleri mevcuttur. İster otdü - boğaziçi ister kıbrıs olsun diploma adresinin ne önemi var benim canım yandıktan sonra. "Girdim ilim meclisinden içerü; dediler ilim geride kaldı illem edep, illem edep. Edep yahu..." sezen aksu bir şarkısında söylediği gibi Masum değiliz hiç birimiz...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Selahattin (12 ay önce)
    ağır hasarlı binalara kendi hizmet birimlerini taşısın belediye binasına da depremzede yerleşsin madem bu kadar güveniyor kendine
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hamdi (12 ay önce)
    Kıbrıs'ta parayla diploma alanların mimar ve mühendis olduğu bir ülkede yapılan her bina çürüktür. O Kıbrıs'ta parasıyla diploma sahibi olanlar bir de bu memlekette esip gürlüyor.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Diplomasızlar da esiyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hamdi türkiye de ve kıbrıs ta paralı öğretim ösym puanlama ile yerleştiriyor, sen şuna balkanlar orta asya de orta puanla yerleştirme yok sağlık lisesi mezunu mühendis oluyor sıkıntı oralarda.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Bu ve benzeri okullara girmek için temel sorun puan değil o parayı nasıl ödeyeceğindir..Doğu ve Güneydoğu Anadolu ,senin o bahsettiğin büyük emeklerle alınan ösym puanı ile Gürcistan,ukrayna,Bulgaristan'dan vs. Uzayıp giden paralı okullardan alınan diplomalarla çalışanvs..eczacı,doktor,mühendislerle dolu!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kahraman (12 ay önce)Hamdi isimli kullanıcı yorumuna
    Hamdi….Kıbrıs’ta kocaman Üniversiteler var….Türkiye’de iş hanında, apartmanlarda Üniversite açmışlar yandaşlara bedava diploma dağıtıyorlar. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın, mimarlar, mühendisler çalmaz, isteselerde çürük yapamazlar, kimlerin çaldığını, kimlerin çürük yaptığını herhalde sen de iyi bilirsin….
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Mehmet (12 ay önce)
    İmar veren belediye, para karşılığı satan müteahhit, maaş ile şantiyeyi yönetmek için çalışan mühendis, denetleyen yapı denetim, yevmiyesini alan usta işçi… suçlu o binayı alan ve orada hayatını kaybeden vatandaşlar öyle değil mi? İlginç bir ülkede yaşıyoruz.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Mehmet bey çok haklısınız çıksınlar açıklasınlar kimler sorumlu bana göre belediye imar komisyonları, onların aldığı kararlarda imzaları olanlar, mimar, mühendis, şantiye şefleri ve denetleme firmaları, hazır beton fabrikaları tabiki pazarda meyve sebze alırken bile pazarı 3 defa turlayıp iyisini arayan, ev alırken kapısına, musluğuna, fayansına vb yerlere bakarken evin yapı durumunu rantçı ziyniyetin süslü sözlerine bırakan bizleriz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Teşekkürler beton santrallerini eklediğiniz için ancak biz doğal olarak evin dış yapısına bakıyoruz çünkü evin yapısal kısımlarının denetlenmiş olması gerekiyor. Yapısal olarak beton Demir statik hesabı uygulama hatalarını denetlemek veya bilmek görmek bizim yetkimizde dahilimizde bir durum değil ki, yazık denetleme görevini yapmayan insanların sözlerine inanan bizlere. Sorumlu birimlerin bize denetlenmiş ve güvenilir evler teslim etmesi gerekiyor. Evin betonunu denetlemek fabrikadan aldığımız sıfır arabanın motoru için kullanılan çeliği denetlemekle aynı olmaz mi? Sorumlu kişiler güvenilir yapılar teslim etmek zorunda. Çünkü kanun koyucu ve denetleyici konumunda olanlar bu merciler. Taşeron sisteminde sorumlu bir adet kalıpçı Demirci gibi usta başı lazım. Mühendisin söz geçiremediği insanlar doğal olarak kendi taşeronu altında söz dinleyerek çalışıyor. İnşaatlarda mühendisler ile birlikte her birimden bir taşeron tutuklansaydı gelecekte mühendisler işini rahat yapabilir. Elektrik borusu geçirmek için hiçbir usta kolon kiriş kıramaz. Önce taşeron sonra mühendis sonra müteahhit sonra yapı denetim herkes hataya itiraz eder. Sorumluluk en alttan başlayıp en üste kadar giderse kendi içinde bir denetleme mekanizması kurulmuş olur. Bu yazıp konuştuklarımızı mimar mühendis önermeli ama onlar ortaya karışık açıklama yapıyorlar. Temennimiz öneri getirmeleri. Kanunen garanti altına alınmış yapısal sorumluluklar sonucu, dış görünüşe göre konut alan bizler en masum ve yetkisi etkisi olmayan halkayız bu silsilede. Tapusu ve kat irtifakı alınmış daire bizim sorumluluğumuzda gibi bir durum ortaya çıkıyor. Geri kalan her şeyin kanunen sorumlusu ve yetkilisi mevcut. Cümleten fay hattı üzerinde yaşadığımızı idrak edip imkan varsa tek katlı evlerde yaşarız inş.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yok abi suçlu bekçi…en sonda günah keçisi gariban bekçi olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sıddık Erbaş (12 ay önce)
    Ne yazık ki bunca kayıp ve yıkımdan sonra kimse sorumluluk üstlenmemiştir,topu sürekli başkasına atıyor.Sayın mimar ve mühendisler suyun üstünde bina yapılırken neden kitabına uygun proje hazırlamaz,,imara suç buluyorlar,bana bunu böyle anlatamazsınız, paraları cebe indirirken de böyle mi düşundünüz.Yazık size o diplomayı verenlere yazık size ,binlerce insanın vebali sizde... saygılarımla.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Kızılelma (12 ay önce)
    Mimarlar ve mühendisler olası her türlü afetten sorumlu olacaksa yazık bu insanlara.İnşaatlar kolektif bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkan yapılardır.Burada 47 kişi projelendirme esnasında sorumluluk alırken.İnşaatın temelinden çatısına, sıvasına kadar da 250 ayrı iş kalemini içinde barındırarak 300 kişi doğrudan işin içine giriyor.Birde belediyeler,çevre şehircilik müdürlükleri,valilik bu işlerin diğer en önemli yapı taşı olan imar dan sorumlu kurumlardır.Yıkılan yapıların yüzde doksanı 2000 yılından önce yapıldığı biliniyor.Burada yönetmeliğin eksiklikleri, inşaat teknolojisinin eksiklikleri mimarlar ve mühendislerin hemşehrimiz olan bu insanların üzerine yıkmak insaf dışıdır .Burada sorumluluğu alması gereken kişiler veya şahıslar kanunları,yasaları,yönetmelikleri çıkaran kişilerdir.Ayıplı malların alınıp, satılmasına müsaade eden tapu müdürlükleridir.Bu işler yapılırken ruhsat harcından başlayıp,tapu devir harçlarını milletten kesen devletin organları sütten çıkmış ak kaşık mı!!. Altta kalanın canı çıksın diyorlar.Bu ne adaletsiz dünyaymış be kardeşim.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Güzel demişsiniz 2000 öncesi inşaat teknolojileri eskiyken yapılan yapılar. Peki bu odalar çıkan yeni yönetmelikler sonucu eski bina stokları adına hiç açıklama ya da çalışma yapmış mi? Hem odalar hem belediyeler bakanlık yani etki ve yetkisi olan akademik bilgisi olan kişiler açıklama yada önlem için çalışma yapmış mi? İnsanların kırgınlık ya da kızgınlığı herhangi bir çalışma yapılmamış bilgilendirilmemiş olmaları. Maalesef duvarım ve çatım olsun korunaklı bir yerde yaşayayım duygumuz binanın üzerimize çökeceği vakit kaç ton altında kalacağımızdan ağır basıyor. İnsanları güzel bir şekilde bıkmadan yılmadan aydınlatmaları gerekiyordu. 10 şehir yerle bir olduktan sonra neredeyse her yüz yılda bir böyle deprem olduğu dile getirildi. Keşke bu odalarımız mimar ve mühendislerimiz 10 günde bir bu konuyu dile getirselerdi.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Gökhan (12 ay önce)
    Siz deprem olana kadar neler neler yaptınız. Bostanbasina bir uyarı bile vermediniz. Meslek onurunu yerle bir ettiniz. Sizin yüzünüzden mesleği bıraktım. İşini iyi yapanlar bu böyle olmaz diyenler yok olup gitti. Sadece rant peşinde koşan mimar muhendisler kaldı. Hepiniz o pastaları yediniz. Bence diplomanizi yirtin ve çekilin
    %95
    %5
    Yanıtla
  • ismail (12 ay önce)
    Kıbrıs'ta veya istanbuldaki üniversitelerde paranın zoruyla okuyup diploma sahibi olduğunu sanan 3-5 arkadaşın açıklaması... Çok da önemsenmemeli..
    %71
    %29
    Yanıtla