SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yeşilyurt'un Borcu Soruldu, Yanıt: "Hangi Belediyenin Durumu İyi ki!"

Yeşilyurt'un Borcu Soruldu, Yanıt:
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde 7 ayrı mahalledeki 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planlarına yeni imar notu eklenmesini kabul ederken, 6 Şubat Depremleri Sonrası Yerinde Dönüşüm Süreçlerinin Desteklenmesi Yönündeki Plan Hükümlerini görüşerek kabul etti. Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, “Türkiye’de hiçbir belediyemizin, iktidar ve muhalefet ayırmıyorum, hepsi bizim belediyemiz, maalesef mali tabloları yönetilebilir değil. Ama biz bunu bu dönem Yeşilyurt’ta başaracağız.”  dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit başkanlığında toplanan Yeşilyurt Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı da  önemli imar konularına ilişkin kararlar alındı.

“Yeşilyurt’ta bu dönem farklı olacak”
Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde, “Yeşilyurt Belediyesinin 2023 mali yılı gelir bütçesi; 1.187.421.000,00 TL olup yılı içerisinde devreden gelirle birlikte 1.099.693.478,81 TL gelir tahakkuk etmiştir. Bundan 894.347.709,14 TL tahsil edilmiştir. Toplam ödenek 1.187.421.000,00 TL, gerçek bütçe gideri 1.066. 649.149. 72 TL.” şeklindeki 2023 Mali Yılı Kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.

Yeşilyurt belediye Meclisi’nde mülkiyeti Yeşilyurt Belediyesine ait olan Mollakasım Mahallesindeki 110 tanesi parsel ile birlikte Cafana Mahallesinde 1., Duranlar Mahallesinde 1 ve Samanköy Mahallesinde 2 olmak üzere toplam 114 adet parselin satışı için Encümene yetki verilmesi teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.

Hacı Abdi Mahallesinde ve Yeşiltepe’de bulunan park alanlarına Aile Sağlık Merkezi yapılması için 10 yıl süreyle Sağlık İl Müdürlüğüne bedelsiz olarak verilmesi teklifi de oy çokluğu ile kabul edildi.

Arsa satışları ile ilgili maddenin görüşülmesi esnasında CHP Grubu adına Hurşit Kuşçu, belediyenin borcunun açıklanması ile ilgili talebi üzerine Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, “Belediyelerin borç durumuna gelince, size yazılı olarak bu konuda cevap vereceğiz. Malumunuz Türkiye’de hangi belediyenin mali durumu iyi ki, sadece bizim belediyemize özgü bir durum değil. Malatya büyükşehir Belediyesinin borcu açıklandı. Türkiye'de bir çok belediyenin mali durumu açıklandı. Türkiye’de ‘Mali açıdan çok iyiyim, sağa sola borç verebilirim’ diyebilecek bir belediye yok gibi. Zannediyorum, Gaziantep -Şahinbey belediyesi her halde bunun dışında gibi. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Belediyelerin mali kaynaklarının ve insan kaynaklarının etkin ve verimli yönetilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu dönem farklı bir dönem olacak. Bundan dolayı emin olunuz. Biz dönem ortak akıl ve istişare ile yöneteceğiz. Bunu da zaman içinde hep birlikte müşahede edeceğiz. Türkiye’de hiçbir belediyemizin, iktidar ve muhalefet ayırmıyorum, hepsi bizim belediyemiz, maalesef mali tabloları yönetilebilir değil. Ama biz bunu bu dönem Yeşilyurt’ta başaracağız.”  dedi.

1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına eklenen yeni imar notu
Karagöz Mahallesi 6. Etap, Cemal Gürsel 7. Etap, Aşağıbağlar Mahallesi 8. Etap, Tecde ve Çilesiz Mahalleleri 9. Etap, Bostanbaşı 13. Etap, Bostanbaşı 14. Etap  1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planlarına şu imar notunun eklenmesi oy birliği ile kabul edildi;  

-Maksimum bina yüksekliği 22.50 metre (zemin+6) (yençok:22.50)'yi geçemez.

-İmar planında TAKS'ın 0.40'dan az olduğu ayrık ve blok nizam (2 kat üzeri) olan alanlarda maksimum TAKS:0.40 olarak uygulanacaktır. Ancak çekme mesafeleri ile KAKS verilip TAKS verilmeyen parsellerde TAKS %60'ı geçmemek şartıyla çekme mesafelerine göre uygulama yapılacaktır. İmar planında TAKS'ın 0.40'dan az olduğu ayrık ve blok nizam (2 kat üzeri) olan alanlarda zemin katta bina izdüşümü dışında yapı yapılamaz. (7452 sayılı yasa kapsamında yerinde dönüşüm yapılacak parsellerde bu şart aranmayacak olup bina ön cephelerinde bina izdüşümüne uymak zorunludur)”

Yerinde Dönüşüm Başvurularında Uyulması Gereken Kurallar
Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde “6 Şubat Depremleri Sonrası Yerinde Dönüşüm Süreçlerinin Desteklenmesi Yönünde ki Plan Hükümlerine” ilişkin imar komisyonu kararı oy birliği ile kabul edildi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Yerinde Dönüşüm Yapılan başvurularda uyulması gereken  imar kuralları şöyle:

“1-Uygulama sonrası yeni yapılacak yapı için emsal hesabında, ilgililerce önceden yapılan kamu ortaklık payı hibeleri ve yıkılan yapı yoğunluklarının mücbir hal kapsamında, mevcut yapı ruhsatındaki toplam inşaat alanını aşmamak kaydıyla bir kereye mahsus tekrar kullandırılması ve yeni durumda ifraz işlemlerinin ilgililerin arsa payı oranı üzerinden yapılması, ifraz yapılması mümkün olmayan yapı ruhsatı başvurularında da emsal hesabının arsa payı üzerinden değerlendirilmesi . (Mahkeme kararı ile yapı ruhsatı iptal edilen yapılar hariç)

2-Bina yüksekliği 22.50m ve daha az yüksekliğe sahip olan, yapı kullanma izin belgesi almış ve birden fazla yapı bulunan parsellerde ilgililerce ifraz edilmeksizin yapı ruhsat başvurularında idarece yapılara ait deprem öncesi vaziyet planına ve eski yapı kütlesinin dışına çıkmamış olmak kaydı ile yapılan başvurularda sadece başvuruya konu yapı maliklerinin muvafakati ile işlem tesis edilecektir.

3- Daha önce ek meclis kararları ve encümen kararları doğrultusunda ek kat alan yapılarda; Yıkılan Yapı için İdare tarafından deprem öncesinde tanzim edilen Yapı Ruhsatının eki projelerde verilmiş toplam inşaat hakkının müktesep hakkı olduğu, Kırmızı Kot altında kalan inşaat hakkı hariç olmak üzere zemin üstü (zemin dahil) tüm yapı emsal alanının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydı ile 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-201 8) ile Belediyemizce alınan ilave kararlara uygun statik tasarımlarının yapılmış olması halinde mücbir hal kapsamında tekrar kullandırılması. Bu durumda meri plan kapsamında yapı yoğunluğunu kullanamayan taşınmazlarda; Yapı Yüksekliği Yençok 22,50 metreyi geçmemek, çekme mesafelerine uymak, Taban alanı; çekme mesafeleri belirlendikten sonra, bitişik nizamlar hariç parseldeki mevcut ruhsatlı yapının, yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden yürürlükteki İmar yönetmeliğine göre hesaplanan taban alanı ve hiçbir şekilde parsel alanının %60’nı aşmamak koşuluyla ilave bir kat yapılabilir.(Emsal hesabı yürürlükteki yönetmeliğe göre hesaplanacaktır.)  

4-Ayrık ve Blok yapı nizamlı yapı adalarında parsel maliklerinin talep etmesi halinde  Taban Alan Katsayısı oranını geçmeyecek ve 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen cephe uzunluklarının aşması halinde uygun dilatasyon ile ayrılması Mimari estetik komisyonun uygun görüşü alındıktan sonra bitişik (kütle şeklinde) yapılar yapılabilir.

5-Uygulama İmar Planında ayrık ve blok nizam olan yerlerde halihazırda bitişik nizam yapılaşmanın oluştuğu durumlarda Taks/Kaks değerlerine ve planda gösterilen esaslara uyulması kaydıyla bahçe mesafelerinin mevcut yapılaşmaya göre düzenlenmesi.

6-Binalar, planlı alanlar imar yönetmeliği kapsamında yoldan ya da tabii zeminden kotlandırılabilir. Ancak, ada bazlı uygulamalarda ±0.00 kotu, yapı kitlesinin köşe kotları ortalamasıdır. Adanın bir bütün olarak projelendirilmesi ve yol kotu tutanağı düzenlenmesi halinde yapılar yoldan, yapıların oturacağı tabii zemin ortalamasından veya ada içerisinde oluşturulacak servis yollarından ve T2 alanlarında parsel içinden oluşturulacak servis yollarından kotlandırılabilir. Su basman kotu +0.00 kotu ile +1.20 metre kotu arasında inşa edilebilir.

7-Binalar, planlı alanlar imar yönetmeliği kapsamında yoldan ya da tabii zeminden kotlandırılabilir. Ancak, ada bazlı veya büyük parsellerde site seklindeki yapılaşmalarda; site içi servis yollarının vaziyet planına göre düzenlenmesi halinde yapılar imar yolundan, yapıların oturacağı tabi zemin ortalamasından veya parsel içerisinde oluşturulacak servis yollarından ve T2 (Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı) alanlarında parsel içinden oluşturulacak servis yollarından kotlandırılabilir.”

Cevatpaşa ve Karakavak Mahallelerini kapsayan plana yapılan itirazlar reddedildi 
Toplantıda Cevatpaşa ve Karakavak Mahallelerini kapsayan alanda yapılan ve askıda olan 23. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama ve İmar Planına yapılan itirazlara ilişkin olarak İmar Komisyonu tarafından verilen red kararlarına ilişkin rapor da okunarak oy birliği ile kabul edildi.

Bazı imar konuları ise komisyona havale edildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 hafta önce)
    Tam receb beyın idealındeki adam
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet (1 hafta önce)
    Sayın başkan her belediye iyi kötü ne devradığını açıklıyor halkına,siz neden açıklamıyorsunuz borçlu musunuz ? alacaklı mı ? biz de vatandaş olarak bilelim .Açık ve şeffaf olun ki vatandaş size güvensin,destek versin.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Yavuz (1 hafta önce)
    Hangi belediyenin borcu yok ki…. Borcu olmayan belediyelerde var. ireyis bey. Cevap basit SAYIŞTAY raporlarına bakılır
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mlx (1 hafta önce)
    Hani yerel seçimde sloganları vardı ya, gerçek belediyecilik diye... Bakın işte görün gerçek belediyeciliği.... Yer satıyorlar ki kasada para ola...
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (1 hafta önce)
    Soruya verilen cevap,oldukça pratik ve akıl dolu hakkını vermek gerekiyor.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Aynı tas aynı hamam (2 hafta önce)
    Yorum yazmak dahi istemiyorum oy verenler düşünsün
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (2 hafta önce)
    seçim öncesi gerekenler yapılacaktır her seçim sonrası "partıya zarar verir!!!" Türkiye Cumhuriyet merkez bankası sekizyüz milyar zarar göstermiş ne gam bir kişi kırk yerden kurul üyeliğinde maaş alır kırkbir kere bereketli'! dert değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orhan ince (2 hafta önce)
    hangi belediyenin borcu yoku boşverin başkan siz çınar zamanı belediyenin borcunu açıklayın çokmu zor bir şey bu.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • WENDA.. (2 hafta önce)
    Maşallah bütün belediyelerin nur topu gibi borçları varmış. maaşlarımızdan kısıp yardımcımı olsak acaba bilemedim şimdi :)
    %88
    %12
    Yanıtla
  • kemal (2 hafta önce)
    Sayın geçit Yeşilyurt TV vardı bunları ne yapacaksınız kaç lira harcandı şu an ne durumda ilgili kanun belediyeler ve bağlı şirketler tv kuramazlar hükmü ne oldu .Yine belediyeniz tarafından yapılan vilları kimler kaç liraya aldı ne zaman bitecek sonuç itibarı ile Belediyenizin ve şirketlerin kaç lira borçları var kamu oyuna bilgi verirmisiniz seçimden kısa sure içinde belediyeye kimler işe alındı kaç tane bankamatik personelei var lütfen vicdanları rahatladın.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Adem (2 hafta önce)
    Yani yolsuzluk, hırsızlık talan her yerde.bü toplum olarak bizler maalesef belayı hakediyoruz.çünkü işin ehlinin başa gelmediği ve adil bir düzeni olmayan toplumlara bela sağanak yağmur gibi yağar diyor Peygamberimiz.işte o bela deprem öncesi başlamıştı ve deprem sonrası çok şiddetli sarsıntılar yaşayarak devam ediyoruz.depremi unutturacak kadar liyakatsizlerin zulmüne maruz kalıp deprem Allah dan geldi hiç şüphesiz savrını da verir ancak insandan gelene nalet olsun, insanların yaptıklarına nalet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bir kulağımızın arkası kaldı... editör yayınla (2 hafta önce)
    Adam gibi yöneteydiniz de borcu olmayaydı sanki başkasından almışlar yönetimi... Böyle Yönetirseniz Eşşek Yükü ile borç olur. Oy vermedim kafam rahat Belediyeye ve çalışanlarına birde oy verenlere hakkımı helal etmiyorum. Bu şehre olan inancım kalmadı ilk fırsata herşeyi satıp gidecem.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Polat (2 hafta önce)
    Açıklamaya bak hangi belediyenin durumu iyiki. Hırsızlığın yolsuzluğun açık bir itirafıdır bu. Vatandaş almayın bu satılan parselleri. Gün gelecek bu satışlar hukuk yoluyla iptal edilecek göreceksiniz. Kimin malını satıyorsun? Oy verenlerin de günahı çok büyük
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    Demek ki açıklanamayacak kadar büyük borç var. Aday iken farklı, başkan olunca farklı oluyor davranışlar. Bu millet size niçin oy verdi? Neden şeffaf olamıyorsunuz? Kendi borcun değil o borç, halkın borcu. Neden açıklamıyorsun. Sana oy veren bu milletten neyi saklıyorsunuz? O kürsüye çıkınca bu milleti ne çabuk unutuyorsunuz. Hepiniz aynısınız, yok birbirinizden farkınız. Demek ki Yeşilyurt belediyesinde de değişen hiç bir şey olmayacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cemc (2 hafta önce)
    Başka yer yokmuydu gittınız çocuk parkının içine aile sağlık merkezi yaptınız... Nasıl bir yönetim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Köylüm (2 hafta önce)
    Bunlara hiç oy vermedim ve hiçbir günahlarına ortak da değilim.Vicdanım çok rahat. Particilik uğruna, adamcılık uğruna güzelim memleketi yıllardır bunlara teslim ettiniz ve hala akıllanmadınız devam ediyorsunuz. Bunlar memleketin dibine kadar sıyırdı bitirdiler ve faturayı size kestiler. Siz bunları hak ettiniz hemde fazlasını hak ettiniz. Her Allah, kitap,ezan, bayrak diyenin peşinden koşarsanız olacağı bu. 22 yıl oy verdiniz koşa koşa ne kazandınız? Zengin mi oldunuz? Rahat mı yaşıyorsunuz? Evlerinizin, arabalarınızın sayısı mı arttı ? Kazancınız ne? Liyakatsız bir sürü insanı makam mevki sahibi yaptınız, zengin ettiniz, bolluk içinde yaşamalarını sağladınız! Siz ekmeğe, aşa, işe, kafanızı sokacak yuvaya muhtaç oldunuz. Ülkenin bu hale gelmesinin sebebi sizlersiniz, sizin kuru, kof inadınız getirdi bu hale. Kusura bakmayın da katlanacaksınız. Saygılar
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Köylüm o dediklerinin hepsi oldu. Millet zengin oldu. Liyakat yönetime geldi (seni getirselerdi bu konuyu açmazdın), ülkenin ekonomik büyümesi ortada, 20 yıl öncesine göre trafikteki araç sayısı ortada, havaalanı yolcu sayıları ortada, yurt dışına seyahat oranları ortada vs. vs. saymaya gerek yok hepsini. Ayrıca 11 milyonun etkilendiği bir deprem olmuş 2-3 yılda 200.000 konut yapıyor devlet vs. vs. Kısaca BOŞ yapma.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Bak kimse sana cevap bile yazmamış. Neden acaba bir düşün diyeceğim ama düşünmek ilginç bir eylem. Her mahlukatta görülmüyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mammo, jelibon rezervini unutma, d.gaz rezervi vs.vs... A haber Mammo :)))
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ne şerefli bir a bakış.varolun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Doğru demişsin Köylüm. Ekmeğe muhtaç hale getirdiler.Elimizde son kalan tek katlı HASARSIZ evimizide rezerv alana soktular, yıkacaklar, birde üstüne borçlandıracaklar. Bir kârları olmadı, zararlarından başka. Hakkımız zehir zıkkım olsun.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Murat (2 hafta önce)
    Sata sata bisey birakmadiniz onlarida yiyince neyi satacaksiniz acaba
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Carbon (2 hafta önce)
    Gelse ne değişecek 1 buçuk yıldır aynı teyyare dinle dur
    %89
    %11
    Yanıtla
  • sevda ÜLKÜ (2 hafta önce)
    Mehmet ÇINAR ne oldu gözükmüyor yeni görevi ney yoksa Adıyaman'a mı gitti ?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Alp (2 hafta önce)
    Borç batağında bulunan belediye parsel parsel arsa satıyorlar aynı tas aynı hamam
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Necmettin (2 hafta önce)
    İlhan başkan belediyenin mali durumunu bilmek Yeşilyurtta yaşayan herkesin hakkıdır. Bunu halkın bilgi alma hakkına saygı olarak, herkesin ortak kurumu belediyenin paydaşları adına, şeffaflık adına açıklamanız demokrasinin gereğidir. Siz hangi gerekçe ile bu önemli bilgileri açıklamaktan,paylaşmaktan kaçıyorsunuz? Sonuçta Yeşilyurt belediyesi devr aldığınız,satın aldığınız bir şirket veya ticari bir kurum değil! O halde şöyle yorumlayalım; aslında belediyede beklentinin aksine yüklü bir banka hesabı ve nakit devr aldınız? Bunu da açıklamak istemiyorsunuz! Kara günler için bilinmesin istiyorsunuz! Sizin de kamu kaynaklarından ve yönetiminden anladığınız bu kadarmış belliki!
    %98
    %2
    Yanıtla