SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyada İlk 6'lı Çapraz Nakil Malatya'da Yapıldı"

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakil operasyonunun Malatya’da İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde gerçekleştirildiğini duyurarak, “Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.” dedi.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 6’lı çapraz operasyonunun 100 kişilik bir ekiple gerçekleştirildiğini açıklayarak, “Amerika ve çok gelişmiş ülkelerde ikili çapraz nakiller bile aynı gün gerçekleştirilemiyor. Malatya’da 6’lı çapraz nakiller rutin bir işmiş gibi sorunsuz olarak gerçekleştiriliyor. Sanıyorum ki çapraz karaciğer naklinin dünyadaki başkenti veya merkezi Malatya İnönü Üniversitesi olacak” dedi.

“Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli Malatya’da yapıldı”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ”Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsünde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.” Dedi.

Sağlık Bakanı Koca, açıklaması ile birlikte  Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın nakilleri anlattığı videosunu da “Tıp dünyasındaki yeni başarımızı Enstitü başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz’dan dinleyelim” notuyla  paylaştı.

“Bu sistem hem ülkemiz hem de dünyada karaciğer nakli bekleyen hastalara büyük ümit olacaktır”

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bu operasyon ilk kez uygulanmıyor ama çoklu çapraz karaciğer nakilleri ilk kez uygulanıyor. Dünyada şimdiye kadar 2’li çapraz nakilleri birçok ülkede yapılıyordu. Ama 2’li çapraz nakillerinin nakil bekleyen hastalara çok büyük katkısının olmadığı ortaya kondu. Ancak çoklu çaprazlarla ikilinin üzerinde yapılan çaprazlarla, çapraz karaciğer nakilleriyle bir büyüme veya daha fazla hastaya karaciğer nakli yapma şansı sunuldu. Üçlü çapraz karaciğer nakilleri şimdiye kadar 11 kez yapıldı. Bunların ikisi başka ülkelerde yapılmıştı, daha sonra 9 kez hepsi Malatya’da yapıldı. 4’lü çapraz karaciğer nakilleri şimdiye kadar 4 kez yapıldı ve hepsi enstitümüzde gerçekleştirildi. 2 kez 5’li çapraz karaciğer nakli, en sonda 6’lı çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi. Hastanemiz yüzde 100 kapasite ile çalıştı ve 100’ün üzerinde ekiple bu operasyon gerçekleştirildi. Herkes ayaktaydı. Sabah 08.00’de başladı ve akşam 20.00’de operasyon sorunsuz tamamlandı. Hastalarımızın durumu çok iyi. Bu sistem hem ülkemiz hem de dünyada karaciğer nakli bekleyen hastalara büyük ümit olacaktır. Bunun merkezinin de Malatya olacağını düşünüyorum. Amerika ve çok gelişmiş ülkelerde ikili çapraz nakiller bile aynı gün gerçekleştirilemiyor. Malatya’da 6’lı çapraz nakiller rutin bir işmiş gibi sorunsuz olarak gerçekleştiriliyor. Sanıyorum ki çapraz karaciğer naklinin dünyadaki başkenti veya merkezi Malatya İnönü Üniversitesi olacak.” dedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Aspuzulu (3 ay önce)
    Malatyanın medarı iftiharı. Heykeli dikilse yetersiz kalır
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 ay önce)
    İnönü yatıp kalkıp, Sezai hocaya dua etsin. Çok değerli Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamız olmasa, ne üniversitenin ne hastanenin adı geçecek. Sn. Kızılay'dan sonra İnönü'ye rektör olması çok iyi olur
    %50
    %50
    Yanıtla
  • hodri meydan (3 ay önce)
    Sezai hoca rektör olsun yakışır
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Şuanki yaptığı hizmet rektörlük makamının kat kat üstünde
    %84
    %16
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 ay önce)
    Bir çok hekim bu şehri terkederken, cazip tekliflere, deprem şartlarına rağmen Malatya yı, üniversiteyi, Tıp merkezini ve hastalarını terketmeyerek hizmete devam eden Sezai hocaya gerek Malatya, gerek sağlık bakanlığı emek ve özverisinin karşılığını vermelidir.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (3 ay önce)
    Kıymetli hocam başta siz olmak üzere ekibinizdeki tüm hocalara minnet ve şükranlarımı arz ediyorum sizlerin hakkı bu dünya da ödenemez Allah ne muradınız varsa versin; hepinize sağlıklı mutlu başarılı sevdiklerinizle birlikte gönlünüzce yaşayacağınız uzun ve güzel bir ömür diliyorum. Başarılarınız ve mutluluğunuz daim olsun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vehbi (3 ay önce)
    Malatya sevdalısı Sezai Hocamı ve ekibini canı gönülden tebrik ederim.Malatyanın Devlet adamları bitmediği gibi bilim insanlarıda bitmez önemli olan bu değerlerimizin değerini bilelim herkese saygı ve sevgilerimi sunarım
    %79
    %21
    Yanıtla
  • malatyalı (3 ay önce)
    yazık değilmi 5 şehir hastanesini bir kalemde danimarkaya sattınız..hasta garantili peşkeş çektiğiniz hastane parasını yine bu millet danimarkaya söke söke ödeyecek yatacak yeriniz yok
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Bu haberden bu sonucami vardınız, komedi gibisiniz. Belki sadece bir partiye mensup insanları tedavi ediyorlardir. Dünya çapında bir başarı,malatyali düzeyinde bir eleştiri...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Drsn (3 ay önce)
    Uzun zamandır bu şehirle ilk defa gurur duydum sizlerle ve ekibinize ayrı ayrı gurur duydum
    %87
    %13
    Yanıtla
  • HAD (3 ay önce)
    Tatil/Ayaz/Kar/Deprem/MALATYA çağrışımlar çağrışımlar derken SEZAİ YILMAZ ve ekibi uyanın, biz burdayız hayat devam ediyor Malatya'da çok güzel şeyler de oluyor diyor. Velhasıl "umudumuzun yelkenine kuvvetli bir rüzgar" oluyor. Sen gibiler bin olsun SEZAİ hocam.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 ay önce)
    Millet bi tene yapamıyı bizimkiler aynı anda 6 tene helal olsun malatyanın artık ciğeride meşur
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (3 ay önce)
    Fırat Mahallesi İnderesinde büyümüş aydın bir öğretmenin çocuğu, bizim göz bebeğimiz Malatya sevdalısı, adına ilk ve tek metiyeler düzdüğüm ve ne söylesem az olan kıymetli Sezai hocamız ve mükemmel ekibiyle gurur duyuyoruz, Pütürgeli Ramazan Özdemir hocamız zamanında bir şekilde bizi terk etmişti üze ve üzülerek kardiyolojimiz yarım kaldı ondan sonra ama Sezai hocam İstanbul u değil memleketinden dünyaya karaciğer enstitüsü ile ışıldamayı seçti, ömrü uzun başarıları daim olsun.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • ozkan (3 ay önce)
    zor günler de bile memleketini terk etmeyen sezai hocamıza minnettarız
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 ay önce)
    Sezai Hoca ve ekibine çok teşekkür ederiz.Ekibi de muhteşem insanlar.Bu gururu bu zamanda bizlere yaşattıkları için.... Prof Dr Ramazan Özdemir'in de Malatya'ya gelerek,Kalp Damar Hastanesini kuruluşunda bulunmalı, tıpkı Sezai hoca gibi Malatya'da efsaneleşmeli....
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Doktor (3 ay önce)
    Sezai hocanın öğrencisi olmaktan onur duyarım.Kendisinin mükemmelliğini kelimelerle ifade etmek mümkün değil.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyali44 (3 ay önce)
    Arguvanımızın gururu
    %87
    %13
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 ay önce)
    Köy enstitülü bir babanın oğlu olan Sezai hocaya helal olsun.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yılmaz (3 ay önce)
    Sevgili Sezai Hoca'mız, yalnızca başarılı bir bilim insanı değil, gönlü de aklı da Malatya'yla bütünleşmiş bir değerdir. Dilerim değer bilenleriniz çok olur!
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Haci (3 ay önce)
    Sezai hocam ve ekibi her türlü takdire şayandır.Bu zor günlerde bizleri gururlandırıyorsunuz.Nazar değmesin.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Battal (3 ay önce)
    Öyleyse sayın bakan İnönü Üniversitemize bir de kalp damar hastanesi kazandırırsınız..TÖTM ye gereken desteği verirsiniz...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Malatya sizinle gurur duyuyor bu zor zamanlarda bu başarınız la teselli oluyor Sezai hocam siz ve ekibinize minnettarız , sağolun varolun
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Yusuf (3 ay önce)
    Elinize emeğinize sağlık hocam ekibinizi ve sizi tebrik ediyorum.malatyamız sizinle ne kadar övunse azdır.iyiki varsınız iyi ki Malatya'dasınız.
    %91
    %9
    Yanıtla