SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1893 Depreminde de Benzer Şeyler Yaşamışız

1893 Depreminde de Benzer Şeyler Yaşamışız
A- A+ PAYLAŞ

Malatyahaber.com yazarı Bülent Korkmaz 3 Mart 2017 tarihinde, 3 Mart 1893 Perşembe günü Malatya’da yaşanan ‘Büyük Zelzele’yi kaleme almıştı. 

Bir gün farkla (2 Mart 2017) bu depremin yıldönümüne denk gelen Adıyaman Samsat depremine atıfla Malatya ve çevresinde çok sayıda can kaybına, hasara yol açan felaketi Tam 124 Yıl Önce Yıkmıştı, 'Büyük Zelzele' Malatya'yı başlığıyla yayınladığımız yazıda, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde olduğu gibi, depremle birlikte var olan soğuk hava ile ardından gelen yağışların, ulaşılamayan yerleşim yerlerinin kayıpların şiddetini nasıl arttırdığı anlatılmakta.

Büyük Zelzele’de, bugün olduğu gibi, Eski Malatya’daki Ulu Caminin hasar gördüğü, merkezdeki Hacı Yusuf Camisinin ise yıkıldığı biliniyor. Nitekim Hacı Yusuf Camisinin yerine 20 senede güç bela bir cami yapılıyor ve Malatyalılar bu camiye yeni anlamında “Teze Cami” adını veriyor.

1893 depreminin haliyle çok büyük can ve mal kaybına yol açmasına karşın, toplumsal hafızada pek yer etmediği, hatta bir süre sonra “vaka-ı adiyeden” sayılarak nasıl unutulduğuna da değinilen Korkmaz’ın yazısına şu linkten erişebilirsiniz:

https://malatyahaber.com/bulent-korkmaz/tam-124-yil-once-yikmisti-buyuk-zelzele-malatyayi

Araştırmacı-Yazar Celâl Yalvaç’ın Yeni Caminin tarihini-öyküsünü anlattığı yazısını şu linkten okuyabilirsiniz:

https://malatyahaber.com/celal-yalvac/haci-yusuf-camisi-tas-cami-teze-cami-yeni-cami

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Hacı (1 yıl önce)
    Çok geçmiş olsun .eskimalatya için eskilerin söylediği yedikere yıkılmış sekizkere yapılmış .bizlerde sekizinci yıkımı yaşadık inşallah tekrar imar edilecek
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 yıl önce)
    Tabi canım binlerce insanın ölmesi vaka-ı adiyeden miş. Ha kuş gribinde binlerce tavuk ölmüş ha depremde binlerce insan ölmüş ne farkeder ki. İnsan hayatını bir değer olarak görmeyen aynı anlayış bu toplumda hala aynı 1893 teki gibi devam ediyor. Anlayacağınız kafa yapısı hala 1 cm yol katedememiş 124 senede bu ülke.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Osman Şahin (devam) (1 yıl önce)
    Nica mamureler âhiri viran Geldi, geçti nice bin türlü devran Sene 1240’da oldu bir talan Malatya şehrinden alın haberi. Hacı Ömer sözün gayette çoktur. El varsın söylesin gerisi yoktur. İçinde direğin, merteğin yoktur Vargit olanlardan alın haberi. (*) Ali Cengiz’in hazırladığı “ MONDROSTAN CUMHURİYETE MALATYA” Kitabından alınmıştır. (2000) (1) Yazı = düz arazi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Osman Şahin (1 yıl önce)
    MALATYA ŞEHRİ’NİN DESTANI (Eski Malatya) Malatya şehrinde haber soranlar Görmeyenler birkaç seneden beri Kimi der “Yıkıldı” kimi der “Yalan” İnanmayan gitsin aslın haberi. Giderken “Sarılık” üstüne varın O devletliyi de ziyaret edin Karababa’da da bir dua edim Ta Ali Baba’dan alın haberi. Oradan da Meydanbaşı’na varın Şehrin her haline bir nazar kılın Saray’dan Zindan’dan bir ibret alın Gelenden geçenden alın haberi. Şehere gidiniz bellisiz yollar Şeherin halını görenler ağlar Yıkılmış pınarlar, kesilmiş sular Varın Çekemler’den alın haberi Evleri yolları bilinmez olmuş Camilerde namaz kılınmaz olmuş Minarede ezan okunmaz olmuş İmamdan, Müezzinden alın haberi. N’olmuş içinde ağalar beyler Yıkılmış konaklar, katılmış peğler Bundan böyle orda kim gönül eğler. Ötüşen baykuştan alın haberi. Başım kavgalıdır, ezel, ezeller Şeheri görenler candan bezerler Hani seyre çıkan dürlü güzeller Varın Hassasbaşı’ndan alın haberi Malatya Şehrinin bir adı kalmış İçini dışını toz-duman almış Kimisinin yerinde Bey mi oturmuş Varın Hassasbaşı’ndan alın haberi. Kimisi damını yıkmış götürmüş Kimisi peğini satmış kurtulmuş Kimisinin yerinde Beğ mi oturmuş Ânın encamından alın haberi. Alacakapı’ya aşağı varın Altlı üstlü Camide bir namaz kılın Herkes peğinize bir bekçi bulun Bahçabaşı’ndan alın haberi Heryerde söylenir şeherin sözü, Yıkıldı memleket oldu bir yazı (1) Hanı mamur eden Battal-ı Gazi Varın Emir Ömer’den alın haberi. “Usta-Şeğirt” Gubbesine gidiniz Şeherin halına nazar ediniz Şeherin etrafında devran ediniz Çiftçiden çobandan alın haberi. Alacakapıdır bahçalar bağlar Kayserci Çayları ne güzel çağlar Nolmuş Yeni Han’ı yapan erenler Gidin bekçisinden alın haberi. Han’ın üzerinde bir meclis kurun Şeherin halına bir nazar kılın Susuzdan bunalan Karlığ’a varın Karlık bekçisinden alın haberi. Oradan da inin Meydanbaşı’na Seyreyleyin Hak-Çalab’ın işine Neler gelmiş bu şeherin başına Yatan mevtalardan alın haberi. N’olmuş içindeki şehit-gaziler? Yüreğimde yaralarım sızılar 1259’da destan düzdüler. Yazan şairlerden alın haberi. Malatya şehrini defterden silin “Harap Şeher” diye lakabın verin Sultan Mecid’e bir arzuhal verin O devletlünün de olsun haberi. Müşağ Kapısı ki Kıbyeye bakar, Şeherin ataşı âlemi yakar Konaklar yıkıldı tozları çıkar Varın Bekçibaşı’ndan alın haberi. Şeherin hakkında çok duru sözüm. Hepsini demeye duymuyor özüm Keşke o halları görmese gözüm Gidin görenlerden alın haberi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Mehmet ÖNAL (1 yıl önce)
    Ben yaklaşık 30 yıl boyunca Çelikhan-Gölbaşı sekmentini ve 1893 depremini, üniversitede öğrencilerime, ulusal ve yerel basında da defalarca anlattım. Bu segmentin tekrar deprem üreteceğini Malatya'mıza çok zarar vereceğini anlattım. Ancak beni anlayan çok az insan oldu. Malatya'nın çürük zemini üzerine 12-13 katlı binalar yapılmasına izin veridi. Sonuç da ne oldu; 6 Şubat 2023 depreminde Malatya halkının yüzde (ben dahil) kalacak yerimiz olmadığı için gurbet ellere savrulduk. Bizi yönetenler geçmişten ders almazsa halkı yönlendiremez. Sayın yazara bu aydınlatıcı yazısı için teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mert (1 yıl önce)
    1893 yılından beri ne değişmiş. Hala aynı. Demek ki bilim adamlarının söylediği her şey doğru. Tedbir alınmıyor. yahu 2023-1893= 130 yıldır hala yeni camii derdine düşmüşüz. Bırakın sayın Malatya'lılar Malatya'nın %78 Ağır hasarlı, Orta Hasarlı, Yıkık ve acil yıkılacak şekilde. Şehir merkezi bitmiş dükkanlar yıkılmış, insanlar ölmüş. Daha bir kaç yıl önce restore edilmedi mi? ibadete açılmadı mı? Hepsi evet. Hala yeniden restore edilecek diye sevinen, sevinç çığlıkları atanlar var. Çok daha önemli haberler var arkadaşlar.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Spartacus (1 yıl önce)
    Malatyalılar bu kafayla gitsin bakalım daha pek çok cami yıkılır
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Cahil (1 yıl önce)
    Bu haberden çıkarılacak tek ders BU ÜLKEDE BİLİM YAPILMIYOR. Bu ve benzeri haber yapılmasa yaklaşık 125 yıl aralıklarla tekrarlayan depremden kimsenin haberi olmayacak. Kadir uşağındaki faya yeni fay denecek. Çırmıktıdan geçen fay nerede. Gedikte neden hiç bir şey yok. Çırmıktı ile gedik arasında sadece bir mezarlık var. Fay haritasında bu bölgelerde neden hiç bir fay yok. Koca koca bilim insanları ancak deprem toto oynuyorlar. Beydağının altı üstüne gelmiş yorum yapamıyorlar. Buradaki nehirin deprem ile bağlantısı varmı. TÜVTÜRK istasyonu girişinde çıkan su ile ilgili yorum yapan kimse yok. Malatya için gelecekteki depremsellik ne olacak. Durum gösteriyor ki bu kafa ile gelecekteki nesillerde bu depremlerden nasibini alacak. Ders alınmadı ve herkes rant peşinde. Çırmıktı derhal kamulaştırılarak yeri değiştirilmelidir. Malatya ülkemiz kimsenin oyun yeri olamaz. Artık bu ülkede bilim yapılmalıdır. Gerçek bilim yapılmalıdır. Gelişmiş ülkelerdeki gibi bir bilim politikası gibi. Çalışmayan mesaiye gelmeyen üniversite personeli kapı dışarı edilmelidir. Seçime giren hangi parti bilim hakkında tek cümle ediyor. Bilim insanları vekillik peşinde. YAZIKKKKKK Bu kafa ile yaşayacağımız ülke kalmayacak beyler. Orta asyadan bugüne Mustafa Kemal ATATÜRK dahil bu ülkenin kurulmasında canla başla savaşan insanların kemikleri sızlıyor. Ülke satışa sunulmuş kimsenin haberi yok. Depremi ders kabul edip geleceğimizi olması gerektiği inşa etmek dileklerimle. Rabbim bu ülke üzerinde emelleri olanları kahretsin, mahvetsin. Kahrolun vatan hainleri. Vatan sevgisi ile lider sevmeyi karışmamamız dileklerimle
    %83
    %17
    Yanıtla