SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Milletvekilinden Söğütlü Cami İtirafı!.

Milletvekilinden Söğütlü Cami İtirafı!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kent merkezinin imarı çalışmaları kapsamında, torpilli ve siyaseten güçlü bazı kişilerin rantını korumaya yönelik olduğu, bu nedenle mevcut yerine de 'el konulduğu' iddialarıyla gündeme gelen Söğütlü Cami'nin, daha önce gündeme getirildiği gibi çarşı tasarımı kapsamı dışında tutulduğu, geçtiğimiz Cuma günü Malatya'yı ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye tepkilerin iletilmesi üzerine sorunun çözüldüğü yolunda AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan'ın yaptığı açıklama, "itiraf" olarak yorumlandı.

Bazı etkili ve siyaseten güçlü kişilerin bina sahibi olduğu Kuyumcular Adası'nın, kent meydanının genişletilmesi fırsatına rağmen yeniden binalarla doldurulması, bunun için Söğütlü Cami'nden de vazgeçildiği, camiye yer bulunamadığı, değişik alternatiflerin gündeme gelmesiyle anlaşılmıştı. Çevre Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir ile Battalgazi Belediyesi'nin yetkililerinin, Söğütlü Cami ile ilgili açıklamalarının birbirini tutmaması, gerçek dışı bilgiler verilmesi malatyahaber.com'da da sıkça dile getirilmiş, caminin ranta kurban edildiği iddiaları üzerinde durulmuştu.

Malatya kent merkezinin imar projesini hazırlamak için görevlendirilen Ankara merkezli mimarlık firmasının, kentin çıkarlarını gözetmeyen, torpilli ve siyaseten güçlü kişi ve gruplara rant sağlayan, kent meydanını ve Fuzuli Caddesi'nin girişini kapatmayı dahi göze alarak hazırladığı projede, Söğütlü Cami'nin aşamalı olarak devre dışı bırakıldığı görülmüş, bu konudaki eleştiriler ise yetkililerce yalanlanmıştı.

ANCAK BAKAN GELİNCE..

AKP Malatya Milletvekili Babacan'ın, 3 Mayıs Cuma günü Malatya'yı ziyaret eden Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin inceleme gezisi sırasında, Söğütlü Cami'nin kendi yerinde inşa edilmediğinin ortaya çıkması üzerine gösterdiği tepki ve caminin yerinde yapılacağına ilişkin sözlerinin ardından Pazar günü yaptığı, cami yerinin "kesinlik" kazandığı mesajını veren ve "itiraf" olarak yorumlanan açıklaması şöyle:

"Sayın Bakanımız tarafından 3 Mayıs Cuma günü Malatya'da son plan onaylandı.

Söğütlü Camii yerinde yapılacak. Düz ayak zeminde olacak, altında pasaj ya da dükkan olmayacak, hacim ve kapasite olarak eskisinden daha büyük olacak. Çarşı merkez planını da yapan mimarımız Cami için güzel bir mimari tasarım yaptı. Kıymetli iş insanımız Bayram Kızılaslan Bey de Yeni Cami ile birlikte finansmanını üstlendi.

Söğütlü Camii etrafındaki esnafımız da ticari ve mülkiyet çıkarları bakımından zarara uğratılmayacak. Yine merkezde aynı konumda, şerefiyeler de korunarak bir düzenlemeye gidilecek.

Bu konuyla alakalı son nokta böylece konmuş oldu."

ASLINDA ÇARŞI İMARINDA YARATILMAK İSTENEN RANTA İLK KURBAN GİDEN SÖĞÜTLÜ CAMİ Mİ OLDU?

Bu arada, 6 Şubat depremlerinde hafif hasar almasına rağmen ayakta kalan Söğütlü Cami'nin, “ağır hasarlı olduğu ve tehlike yarattığı” gerekçesiyle yıktırılması ve daha sonra çarşı imarıyla ilgili yeni projede, önce binaların arasına gömülmesi, sonra Akpınar tarafına kaydırılması, ardından eski belediyenin bulunduğu meydanın adres gösterilmesi, en son projede ise hiç yer almaması, buranın kent merkezi rantıyla ilgili çıkar hesaplarına kurban gittiği iddialarını gündeme taşıdı.

Yıkımına karar verildikten sonra, iş makineleriyle ilk etapta yıkılamayan, hatta altı oyulduktan sonra ana kubbesi hala yerinde duran Söğütlü Cami'nin, depremde hasar gördüğü yolundaki iddiaların doğru olmadığı güçlükle yapılabilen yıkımların ardından konuşulmaya başlanırken, sonraki dönemlerde bölgenin imar projesinden tamamen çıkarılmış olması, caminin ranta kurban edilmek istendiği yolundaki iddiaları güçlendirdi.

 Bakanın müdahalesiyle, ‘şimdilik’ bunun engellendiği konuşuluyor.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTOLAR: Söğütlü Cami (alttaki fotoğrafta sağdaki cami), 6 Şubat depremlerinde ayakta kalmasına rağmen, ağır hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılmış, yerinde yeniden inşa edileceği açıklamalarına karşın çarşı merkezi için hazırlanan imar projesinde yer almamıştı.

Söğütlü Cami de Yıkıldı - Malatya Haber
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Battal çay (1 hafta önce)
    Battalgazide 15 bin hak sahibi konut bekliyor yapılan çok yetersiz hatta komik sayıda, aylardır kura çekimi yok fakat koca bir ilçe söğütlü camii kadar gündem olamadı .
    %45
    %55
    Yanıtla
  • New Malatya (1 hafta önce)
    Söğütlü cami konusu biraz sıkmaya başladı artık. Malatya haber’in rant konusuna değinmesi konunun üstüne gitmesi haklı bu konudan bağımsız olarak ; söğütlü caminin 50 metre ilerisinde yeni camii var tadilat yapılacağına hazır hiç birşey yapılmamış yeni camiyi yıkıp iki cami yerine büyük bir cami yapsınlar söğütlü cami yerinede büyük bir meydan vs.bir proje yapılsın. Hem maddi açıdan hemde alan açısından daha tasarruflu olacaktır.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (1 hafta önce)
    Ezan Susmaz; Bayrak İnmez.! Camiye ne gerek var? Allah din iman versin. Bizim camiler ayaklıdır. Kafasına göre takılır, gezer durur. Kığılı Camii'nden haberi olan varmı? O da garibim kayboldu gitti. Eyi olur inşallah Duaya devam; Kuyumculara Selam...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Nuri (1 hafta önce)
    Malatya 3-5 rantcinin oyuncağı olmuş siyasetçiler rant peşinde o yüzden Elazığ Sivas bile artık Malatyaya fark atmış durumda artık sahipsiz vizyonsuz bir şehir onca su kaynağına rağmen beton görünümunde bu şehir nefes alacak Bir yer dahi Yok şehir iç içe beton şehir olmuş
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 hafta önce)
    Malatyada kimin eli kimin cebinde belli değil sn başkan yapma bu vekillerin her işine göz yuma yazıktır günahtır malatyamıza
    %91
    %9
    Yanıtla
  • nihat (1 hafta önce)
    ha gayret caminin kökünüde çıkaracaklar nerdeyse.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kadir (1 hafta önce)
    çarşının yapılması olarak sadece yeni camii ve söğütlü camii... akpınar ve çevresi mesela kışla caddesi.. fuzli caddesi.. dörtyol.. sıtmapınarı... temelli.. cengiz topel.. buralardada yüzlerce esnaf var ve kalabalık mekanlar buralarlar ilgi hiç bir söylem yok
    %86
    %14
    Yanıtla
  • can (1 hafta önce)
    Geleceği inşa ediliyor denen Şehrimizde Yola bu kadar yakın binalar niye yapılıyor. kuyumcuların ne işi var bu kadar para hırsaı iyi değil Malatya yı kurban etmeyin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Veli (1 hafta önce)
    Gelişmiş toplumları kurallar, gelişmemiş toplumları kişiler yönetir. Malatya’da tarafsızlığına ve çalışmalarına güvenilecek bir ortak yapı kurulup şehirleşmeye onun çizdiği yolda gidilmeliydi. Kimse de o yapının kararından şüphe etmezdi. Bakın Hatay’a mimar ve şehir plancılarının ortak katılımıyla yaptı bu işi. Elbetteki herkes memnun olmayacak ama şüphe en az olacak bu şekilde.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bay hasan (1 hafta önce)
    söz konusu; - çıkarsa -unvansa -para pulsa gerisi teferruat.... vatandaş mı dediniz!! vatandaş ne yapacak mı dediniz!! duyamadım... sadece ben değil yukarıdakilerde duyamadı. bilginize...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ufuk (1 hafta önce)
    Şehrin kocaman bir meydana ihtiyacı vardı. Depremi fırsata çevirip bunu yapabilirdik. Meydansız bir şehir hüviyetindeyiz. Kardeşim yıkın emekliler parkını düzenleyin kapalı çarşıyı açın şehrin göbeğini bu kadar mı zor. Acaba deprem sonrası Malatya 3-5 zenginin çıkarlarına kurban edilip gelecek nesillere yine dar alana sıkışmış bir Malatyamı bırakılacak. Vallahi bunun vebali çok ağır. İnşallah eski Malatya yı aratmazlar bizlere.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 hafta önce)
    Sıktı artık bu camii mevzusu kardeşim. Millet halen konteyner de yaşıyor. Önce evleri ,iş yerlerini halledelim.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • kaya (1 hafta önce)
    SÖĞÜTLÜ CAMİ nin baışımızın üstünde yeri var . Malatya yıkılmış vatandaş konut bekliyor. kamuoyu söğütlü camisi ile oyalanıyor. söğütlü cami emekliler parkına yapılsa nolur. yerine yapılsa ne olur.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ne geçecek (1 hafta önce)
    Deprem oldu ne kadar zengin varlıklı olursan kimi vefat etti kimi malından oldu kiminin bütün malvatlığı bir anda uçup gitti. Daha neyin peşindesiniz Malatya sizin olsa neye yarar.Allah gözünüzü doyursun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ms44 (1 hafta önce)
    Kuyumcular cami düşmanı gibi göstermenizden bıktık lütfen yeter hepimiz müslümanız bunun kuyumcularla ne alakası ve kuyumcular o alanda zaten vardı caminin önünde bambaşka bi alanda yerleri tapulu mülk sahipleriydi yeni düzenlemede asıl işi karıştıran emlak konuttur tutup projede camiye yer vermemiştir niçin kuyumcuları günah keçisi ilan ediyosunun mülkiyet hakkı bakidir
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 hafta önce)
    Allah CelleCelalühu Sayın Bakanımızdan Razı Olsun İnşaAllah Söğütlü Camii Şerifi Eskisinden Daha Büyük Daha İhtişamli Daha Görkemli Olacak Hayırsever Bayram Beyden Rabbimiz Razı Olsun Hayrını Kabul Etsin Ahirette Efendimiz S.A.V.e Komşu Eylesin İnşaAllah
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Yusuf (1 hafta önce)
    Bunların derdi şehri yüzyıla hitap edecek şekilde kurmak değil şehri rant içinde kurmak bunlara kalsa şehri aynı şekilde köy gibi kurarlar çünkü adamların proje diye yıllarca şehre verdikleri yol ve kaldırım yenilme bunlardan vizyon proje ne arar şehri yüz yıl ileriye taşıyacak proje ne gezer bunlar da
    %87
    %13
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 hafta önce)Yusuf isimli kullanıcı yorumuna
    Zaten şu anda yaptıkları plan Malatya yı köye çevirmek. Hatay için onlarca mimarın bulunduğu oluşumlar çalışırken, farklı fikirler alınıp değerlendirilirken, Malatya yı artık yandaş mı, fondaş mı bir büroya teslim etmişler.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ali (1 hafta önce)
    Bunlar Milletin vekili değiller! Bunlar sadece klavye vekilleri Depremin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmiş efendiler hala Malatya için uygulanan projeden bi haberler
    %90
    %10
    Yanıtla