SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eğitimde Hikayenin Gücünü Bire Bir Yaşamış Bir İnsanım"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da İnönü Üniversitesinde "Eğitimde Hikayenin Gücü 2024 Sempozyumu" düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında, 14 yıldır üzerinde çalışılan bir konunun üçüncü kez sempozyumda değerlendirildiğini belirtti.

Hikayeyi eğitimde kullanmanın öğrenmeye önemli ölçüde katkı verdiğini aktaran Kızılay, "Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum. Yöntem sağlam bir yöntem. Bu yöntemi eğitimde bir disiplin olarak kullanmayı daha da yaygınlaştırmak önem arz ediyor. Ben bir tıp hekimiyim ve bu yöntem tıp dünyasında çok etkili. Ömer Seyfettin Kaşağı hikayesinde kuşpalazını (difteri) öyle güzel anlatıyor ki hiçbir tıp kitabında kuşpalazı anlatıldığında bir tıp öğrencisi ve doktorunun aklında bu kadar güçlü kalmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Müge Karadağ ise eğitimde hikayeleştirme yönteminin hem olayın daha iyi anlaşılmasını hem de beyinde karar verme noktasına büyük ölçüde etki etmesini sağladığına bildirdi.

Hikayeleştirmenin bilgilerin somutlaştırılmasında önemli bir öğretim metodu olduğunu anlatan Karadağ, "Düşündürmesi, sorgulaması ve olaylar özelinde neden sonuç ilişkisi yaratarak, bağlantı kurması açısından sıradanlıktan kurtarır. Birey dahil olduğu hikayede kendini ifade etme gücü bulur. Böylelikle hayal gücü ve analitik düşünme yeteneği gelişir." diye konuştu.

Sempozyum düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı da beynin iki yarım küreden oluştuğunu ve bu iki yarım kürenin birlikte kullanılması durumunda beynin tam kapasitede çalıştırdığına dikkati çekerek, hikayelerin duygulara dokunduğunu ve bu sayede akılda kalıcılığın sağlandığı anlattı.

Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ise hikaye denince aklına çocukluğunun geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Eğitimde hikayenin gücünü bire bir yaşamış bir insanım. Çocukluğumda babaannem hikayeler anlatırdı. Hikaye anlattıktan sonra bize mutlaka 'hikaye içindeki kurt sen olsaydın ne yapardın? Tavus kuşu sen olsaydın nasıl düşünürdün? O çocuk sen olsaydın nasıl düşünürdün?’ gibi bana ve kardeşlerime sorular sorardı. Bugün görüyorum ki interaktif eğitimde de bu var. Babaanneme çok teşekkür ediyorum. Allah mekânını cennet etsin. Daha çocuk yaşımızda bizleri bu şekilde yönlendirdi. Yaşımızı alıp mesnevi okuyabilecek hâle geldiğimizde gördüm ki o hikayelerin hepsi Mesnevideki hikayeler. Bizi onlarla büyütmüş ve hikayenin içine sokmuş."

Konuşmaların ardından Dr. Öğretim Üyesi Olcay Korkmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Tuna Taşdemir tarafından müzik dinletisi sunuldu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Abdulkadir (1 hafta önce)
    Maşallah toplantınız da pek kalabalıkmış. Malatya'da böyle bir toplantı olacağından kaç kişinin haberi vardı?İşin ilginç yanı, üniversiteden kaç kişi ilgi duyup bu toplantıya katılmış. Yoksa program yaptık demek için mi yapılmış? Can, heyecan kalmamış neyi yönetiyoruz?
    %0
    %100
    Yanıtla