SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bakanın Gergin Gezisi ve Tepkiler

Bakanın Gergin Gezisi ve Tepkiler
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın depremler sonrası yeniden imarında keyfilik, başıboşluk, yetersizlik aymazlık, kayırmacılık, kentin geleceğini karartma pahasına kişiye göre işlem iddiaları sık sık gündem olurken, bundan kaynaklanan hoşnutsuzluk ve tepkiler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, Cuma günü Malatya'ya yaptığı ziyarette, 'itişme- kakışma' görüntülerinin de yaşandığı boyuta taşındı.

Malatya kent merkezinin (çarşı merkezi) imar tasarımını Ankara'dan yapan özel bir firmanın, kentin geleceği yerine yapım işlerini üstlenen Emlak Konut'un yanı sıra burada mülkleri bulunan güçlü- torpilli kişilerin menfaatlerini korumaya yönelik bir proje ortaya çıkarıp, kent merkezini betona boğması, rant amacıyla, Söğütlü Cami'yi adeta 'yok etmesi'nin yanı sıra yine bazı kişilerin rantını korumaya ya da yeni rant yaratma amaçlı olduğu öne sürülen adaletsiz rezerv alan belirleme çalışmaları tepki yaratmıştı. Malatya'nın imarının bir firmaya verilip kentin ihtiyaçları ve geleceği dikkate alınmadan ortaya çıkarılan imar tasarımına karşın, aynı depremlerde yıkılan Hatay'ın imar tasarımını 400'ü mimar, birçoğu mühendis 4 bine yakın uzman kişinin katılımıyla hazırlandığının kamuoyuna yansımasının yarattığı gerginlik ortamında Malatya'ya gelen bakan Özhaseki, bu konudaki ilk tepkilere çarşı merkezindeki inşaat alanını gezerken muhatap oldu.

Bir şehrin nasıl tasarlanacağına ilişkin ciddi ve bilimsel bir çalışma örneği olan Hatay'ın, açık ve şeffaf işleyen imar tasarımı sürecine karşılık, Malatya'nın adeta köy ya da kentte bir konut sitesi gibi ‘güdük’ bir anlayışla planlanmasına yönelik çalışmalar vatandaş arasında da büyük tepki toplarken, bu tepki her aşamada gerginlik olarak yansıdı.

Aylardır, Sögütlü Cami'nin yeni projede farklı yerlere konulması, en sonunda tümüyle proje alanı dışında bırakılmasına yönelik tepkilerle direkt karşılaşan bakan Özhaseki, Söğütlü Cami'nin mevcut alan ya da gerekirce Kuyumcular bölümünün de katılmasıyla yeni bir yere inşa edilmesi yolunda talimat verirken, cami için eski belediyenin bulunduğu alanı, kent meydanının bir bölümünü yok etme pahasına seçen Emlak Konut yöneticileri buna karşı çıktılar. Ancak bakan, caminin, eski yerinin bulunduğu bölgeye yapılmasında ısrar etti ve bu konuda talimat verdi.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ne geçen bakan Özhaseki'ye, burada MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu tarafından, cami yeri, rezerv alanlar, yapılan işlemlerle ilgili belirsizlikler, halkın yeterince bilgilendirilmemesi, hasarlı binalarla ilgili sıkıntılar konusunu anlattı.

Daha sonra bakanın başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısı ise daha gergin bir havada geçti. Burada, Şazi Tomo adlı vatandaş, toplantı heyetinin masasının önünde yaptığı konuşmada, AKP'nin Malatya Milletvekillerini sahada görmediklerini, herhangi bir çalışmaları olmadığını, il başkanının ise telefonlara dahi çıkmadığını belirterek, rezerv alan ve diğer konulardaki belirsizlikten şikayet etti. Geçtiğimiz yıl 'sürpriz' bir şekilde milletvekili aday listesinin 2. sırasına yerleştirilerek AKP Malatya Milletvekili seçildikten sonraki birçok etkinlik ve Malatya ile ilgili konuların konuşulduğu ortamlarda gözükmeyen İhsan Koca'nın katılımıyla sürprize imza attığı bu toplantıda, Söğütlü Cami'nin yeniden gündeme gelmesi ve Kuyumcular Adası ile ilgili mevcut tasarım ve işlemlerin akamete uğrayacağı endişesi üzerine, Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev'in de, hayli gergin bir şekilde tepkisini bakana ve milletvekillerine aktardığı, bu sırada bakanla aralarında bir itişme yaşandığı bildirildi.

Malatya'ya adım attıktan sonra kendisine iletilen sorunlar ve tepkiler nedeniyle gergin olduğu gözlenen bakanın bu durumu, eşlik edenlere de yansırken, bakanın bu ziyaretinin yaşanan sorunlara ne kadar çözüm getireceği merak konusu oldu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Yerinde söylemek gerek (1 hafta önce)
    İkizceye fay hattı geçiyor dediler deprem konutu yaptılar neden acaba
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan (1 hafta önce)
    Bir Hatay olamadık,adamlar bilmedilerki Hatay için ne yapalar,bizimkilerde teslim oldu ve olan da oldu ortada soğütlü Camimiz yok adamların haberi yok Hayırlı işler sayın Kıymetli Vekillerim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyasevdamı (1 hafta önce)
    Malatya için yapılacak şey basit tek firmadan alınmalı ve alanında uzman kişiler tarafından halkın şehrin ve çevrenin çıkarları doğrultusunda planlanmalıdır. Vizyon konusunda sıkıntılı olan koltuk sevdalısı yöneticilerden sıkıldık artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (1 hafta önce)
    Bülent tüfekçi nin liste başı olarak milletvekili olduğu bir şehrin kalkınmasını hem de deprem den önce bile hiçbir iş yapmamışken deprem sonrası iş beklemek büyük bir hayal. Malatya lının körü körüne oy vermesine hükümetin cevabı böyle milletvekili böyle belediye başkanları yazık çok yazık.Kendi değerimizi düşürdük bir Adıyaman olamadık .Sulu tarlaları rant için imara açıp depremde en ufak hesap vermeyenlere oylarımızla hesap sormazsak bunu bize layık görürler ki öyle de oldu canım memleketi mahvettiler eskiden Malatya insanı hangi görüşten olursa olsun ileri görüşlü harbi fikirli idi şimdi geldiği hale bak tüfenkçi nin söz sahibi olduğu bir şehirden umdum yok maalesef
    %92
    %8
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (1 hafta önce)
    fide dağıldığından kimsenin haberi yok mizansen yapmışlar fotoraftakilerde büyük ihtimal belediye çalışanları.sabah 6,30 da mı dağıtmışlar güneş açmamış arkadaki işyerleri kapalı.(kimse görmeden fotoraf çekip gidelim buradan)
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ufuk (1 hafta önce)
    Geçmişte de bu kuyumcular yüzünden o alan yıkılıp yapılamadı. Hep şehrimizi zenginlere çıkar uğruna heba ettiniz. Kafa aynı kafa hep zengine rant. Şimdi deprem oldu o alanlar yıkıldı. Yine derdimiz kuyumcular yine derdimiz cami yeri. Bu kafa ile eski Malatya yı arayacağız bakın görün. Çöp edip bırakacaklar. işimiz gücümüz Caminin yeri ve Kuyumcuların çıkarını korumak oldu. Sen devletsin sen hükümetsin yap projeni aç şehrin göbeğini yık geç. Bu kadar mı zor. Yazıklar olsun sizlere. Kümes gibi bir alana sıkışmış bir Malatya yı fırsat bu fırsat deyip açıp genişletmek yerine 3-5 esnafın çıkarına alet ediyoruz. Bu şehirde sadece kuyumcular mı yaşıyor. Acınacak haldeyiz..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İlkay (1 hafta önce)
    Vallahi az bile söylemişler!Kiracılardan bahseden yok.Ne kadaragdur durumdayız bilen yok.Şehir eşkıyalığı boyutunda kim neye tutturursa o fiyattan evini kiraya veriyor.Ev sahibim depremden sonra evini 10 bin TL yapmak istedi.1750TL'ye oturduğum evi 5000 TL yaptım doymadı.Evi sattı alan adam ihtarname çekti Haziran'da dolacak.Ev yok olan pahalı.Bu arada çatlak duvarlı evine depremden sonra hiçbir tadilat yapmadı.Kimse kiracıyız diye yardım etmiyor.Ben emekli bir öğretmenim.Ne olacak halimiz?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 hafta önce)İlkay isimli kullanıcı yorumuna
    Allah Var, varsa kusurları tüm seçilmiş siyasilerden, atanmış memurlardan ve dahi kesin kâti fırsatçlardan tek tek hesap soracak, Allah Var !
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 hafta önce)
    Seçtiğiniz milletvekilini, belediye başkanını, muhtarı, bakanı, başbakanı, cumhurbaşkanını beğenmediniz mi? Geri çağırın. Azl edin. Edemiyor musunuz? O zaman bu işte eksiklik var. Dürüst olmayanı çalışmayanı zaman kaybetmeden değiştirebilme gücünü elinde tut. Açık senet verme.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ömer (1 hafta önce)
    İhsan Koca yı sadece protokol geldiği zaman görebilirsiniz.Kenfisi il başkanı iken de vatandaş ile göz göze gelmemek için bile delik delik saklanırdı.Buna bizzati şahit olmuş birisiyim.İl başkanına gelince zaten kendisinden bi haber.Bu yöneticiler ile vay halimize.Ne diyelim başka....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatya (1 hafta önce)
    bu halka müstehak, oy verirken bunların olacağını bilmiyor muydunuz? bir yardım kolisine tav olan millete söylenecek söz yok..!
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Paşa44 (1 hafta önce)
    Sayın Bakanın yerinde olsam bütün projeyi iptal eder, Japonya ve Almanya'dan iki ordinaryüs profesör yüksek mimar getirir, şehri, sil baştan yeniden çizerdim, köstek olanların da üstünü çizerdim.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Allah aşkına merak ediyorum bu yoruma bir malatyalı neden olumsuz beğeni atar gerçekten memnun mu içinde bulunduğu şu an ki çukurdan çokkk merak ediyorum
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Malatya (1 hafta önce)
    Bu yerel siyasetçilerle bu kadar kimseyi suçlamak yok kendimiz yaptık sonucuna katlanacağız şu andaki yapılan ve geriye dönüşü mümkün olmayan planla yazık oldu malatyamıza.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hasan (1 hafta önce)
    Ölmüşüz de ağlayanimiz yok.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    Camiinin yeriyle ilgili başka parti bunları yapsaydı hemen linç edilir din düşmanı ilan edilirdi
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Reel (1 hafta önce)
    İnsanlar doğup büyüdüğü, gozbebegi gördüğü sehrinden nasıl sogutulur adlı çalışmadan küçük bir enstantane....Malatyalilar olarak bizden birsey olmaz,kimse kendini kandirmasin sonuçlara da kızıp bagirmasin
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kiremit (1 hafta önce)
    Müstahak bunlara şehrin dinamikleri ile Seçimden sonra hem belediye hem siyaset çekişme ve rant üzerine kuruldu. Selahattin Gürkanın arkasından bu siyasi boşluk Malatya ya en büyük zarar inşallah daha beter olmayız
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    Bakanla itisme yasamismis. Bakan da kendini iten Kuyumcular baskanina birşey dememiş mi. Olacak iş mi sizce. Ya hangi dengesiz bakana birşey deyipte ittirebilir. O başkanı alırlar bı güzel harcarlar. Tm gerginlik olur da o kadar degil.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Harun (1 hafta önce)
    O kadar tepkili ve sinirliydi ki giderken selfie çekmeyi de ihmal etmedi. Şehrin anasını ağlattılar ne belediye başkanına suç bulurum ne vekillere bu halk cahil hemde ne cahil. Yok din elden gider, yok evler yapılmaz yok yollar yapılmaz böyle bir akıl tutulması yaşanmamıştır bu şehirde. Zamanında CHP nin hegomanyasını yenen Malatya AKP ye esir oldu. Demokratlıkla alakası olmayan bir şehir. Yazık günah bu şehre. Depremi anlatamadılar . Aslen Malatya'lı olan Deva partisi vekili Cem Avşar bile Depremde en çok etkilenen iller Hatay,Adıyaman ve Maraş dedi. Kendi hemşehrilerimize anlatamadık biz el ne yapsın
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Cemil (1 hafta önce)
    Bizim Malatya serzenişte bulunur aman şu şöyle bu böyle efenim siyasiler ilgilenmiyor vs. E bakın sayın bakan gelmiş konuşun söyleyin şikayetlerinizi abim
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hiç müsade ederler mi.köşeleri tutan haramiler
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Adama demezler mi niye seçtiniz o zaman:)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa KAYHAN (1 hafta önce)
    Ne bekliyorsunuz bunların olacağı belediye seçimlerinde belliydi.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bak hele (1 hafta önce)
    Neden haberimiz olmaz ki
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (1 hafta önce)
    Sami bey sizi BOŞ işlerle meşgul olasınız diye bu halk seçmedi.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Bülent (1 hafta önce)
    Benim umudum malatyamla ilgili hiç YOK
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyal44 (1 hafta önce)
    10 ilde depremin yaraları sarılır malatyda depremi yaralarını saracak kimse yok Bi babacan var oda nereye yetsin tüfekçi bırakmış koca ölmez toprak hiç sahada yok bu şehir bunlarla 10 senede düzelmez vahşi vah.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Selçuk-İzmir (1 hafta önce)
    İzmir'den 33 yıl sonra Malatya'ya döndüm. Gördüklerim çok üzücü ve düşündürücü. Yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar tehlike saçıyor. Trafik çok kötü. Şehir planlanması yeniden sil baştan yapılmalı.Hiç bir çalışma yok. Kısa süre önce Haatay'ı ziyaret etmiştim. Şehir adeta şantiye halin de ve her cadde,sokak'ta arı kovanı gibi çalışma yapılıyor. Neredey se bir yıkık bina kalmamış, yıkılan binaların hemen çevre düzenlemesi yapılmış. Toplantılarla, boş beleş vaatlerle olmuyor. İnsanlar mutsuz,umutsuz ve üzgün.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan poturgeli (1 hafta önce)
    Malatya sahipsizdir. Yöneticiler sadece rant ve çıkar odaklarının kuklasıdir Şehre ne güzel adam akıllı proje yapacak kadar bile vizyon yoktur Söğütlü camini bile yerinden edilmesi bu şehrin üç beş rantcinin oyuncağı ettiğinin kanıtıdır Şehre geniş yolar meydanlar yeşil ağırlıklı kurmak yerine şehri rantcilara teslim edildi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (1 hafta önce)
    Tiyatro.Herkes bu oyunun sonunu biliyor.
    %91
    %9
    Yanıtla