SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şimdiye Kadar Oğlum Gibi Başbakan Gelmedi.."

A- A+ PAYLAŞ

17 Nisan Salı günü ölümünün 31. yıldönümünde anılan merhum hemşehrimiz, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın annesi Hafize Özal, Malatyalı Gazeteci Fuat Kozluklu'nun yaptığı bir röportajında, oğlunu  “Turgut'un bir huyu vardır. Onu kıskananı da ona kötülük edeni de çocukluğundan beri, insan olduğu için sever. Ben öyle insan görmedim yani.” ifadeleri ile tarif ediyor.  

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakanlığının ikinci yılında, 5 Mayıs 1985'te o dönem Sabah Gazetesi'nde çalışan,  malatyahaber.com'un da kurucularından olan Gazeteci Fuat Kozluklu’ya konuşan annesi Emekli Öğretmen Hafize Özal, oğlu için, “Oğlum diye söylemiyorum, ezbere iş yapmaz. Şimdiye kadar böyle bir başbakan gelmedi...” ifadelerini kaydediyor.

Hafize Özal, Turgut Özal’ın zam yapması ile ilgili düşüncelerini ise şu şekilde aktarıyor:

 “Hazinede şimdi beş kuruş yok, ama olacak. Turgut zam yapmasın da ne yapsın?. Böyle şeylere aklı iyi eriyor. Bildi ki yaptı... Bilmese yapar mı? Turgut, ülkenin iyiliği için yapıyor bunları... Benim oğlum hiçbir gün ben zengin olayım diye bir şey yapmamıştır. Ucuzluk yapsın, herkesin istediği zammı versin. Eee... Sonra Devlet kasası ne olacak?.... Millet sıkıntıda değil ki. Her bir şeyi buluyor.”

ARŞİV FOTO: Gazeteci Fuat Kozluklu ve Hafize Özal'ın, röportajın yayınlandığı gazetede çıkan fotoğrafları

Gazeteci Fuat Kozluklu’nun Hafize Özal ile İstanbul’da yaşadığı evinde yaptığı  ve 5 Mayıs 1985 tarihinde Sabah Gazetesi'nde "Şimdiye Kadar Oğlum Gibi Başbakan Gelmedi" ana başlığı ve "Turgut zam yapmasın da ne yapsın? Böyle şeylere aklı eriyor. Bildiği bir şey var ki yaptı" spot başlığıyla yayınlanan röportajın tamamı şöyle:

"İlkokuldaydı. Bizim Turgut çok hareketliydi, yaramazdı. Yengesiyle gitmişti. Birden haber geldi ki, eve dönerlerken Turgut eşekten düşmüş, kolu kırılmış, iki parça olmuş. Bir kemik dışarda. Birinci dereceden kırıkmış, kesmek lazımmış. Turgut doktora diyor ki; "Hayır amca... Benim kolumu kesmeyin. Bir iğne yapın öldürün daha iyi". Adana'ya götürdük tedavi ettirdik. Neyse iyileşti. Adana'ya götürmeden polis gelmişti, amme davası diye ifadesini almaya. Turgut dedi ki; "Amca beni kimse zorla eşeğe bindirmedi, ben kendim bindim". Hiç kabul etmiyor kimseye suç yüklemeyi. Onu kıskananlara yardım eder. Böyle huyları var işte. Hala da öyle. Bizim Korkut çok iyi konuşur. Bizim çocuklarda o kabiliyet vardır. Turgut'un da kabiliyeti var bu şeyde... Fıkralar anlatmak falan...

"Macera filmlerini çok severim"
"Yalnız oturuyorum ama, komşularımın hepsi çok iyi. Bulaşığımı kendim yıkar, yemeğimi yaparım. İşte yaşlılık, evi temizleyemiyorum. Yaş oldu 78... 80'e merdiven dayadık. Korkut bana çok bakar. En çok bakan da o.. Turgut da bakar ama, onun vakti hiç yok. O da ne desem alır. Bir renkli televizyon al dedim, aldı. Televizyonu kötü bir şeyler oldu mu kapatırım. Filmi hiç kaçırmam. Macera filmlerini çok severim

"İnönü'nün oğlunda iş yok"
Oğlum diye söylemiyorum, ezbere iş yapmaz. Şimdiye kadar böyle bir başbakan gelmedi... İnönü'nün zamanında siz yoktunuz. Şimdi oğlu çıkmış, iş yapacakmış. Onun oğlunda iş yok... Keşke yapsa. Memleketin işi bu. Herkes nöbetle yapsın.. Turgut'un elinde de kalmaz bu memleket. Nöbet değiştiriliyor oğlum. Millet olarak birlik olursak, ayakta kalırız.

"Çocuğun biri kafasına taş atmış"
Turgut'un bir huyu vardır. Onu kıskananı da ona kötülük edeni de çocukluğundan beri, insan olduğu için sever. Ben öyle insan görmedim yani. Üç çocuğum var, üçü de iyi, çok insancıllar. Ama Turgut'ta başka bir hal var. Bir gün Silifke'deyiz. Çocuğun biri kafasına taş atmış, kan oluk oluk akıyor. Çocuğun anası gelmiş, oğlunu gebertecek dayaktan."

"Üç ayda 307 bin lira geçiyor elime"
Teyze, Allah aşkına çocuğa bir şey yapma. Kaza oldu, kaza" diyor. Her çocuk bir birini suçlar. Ama bizim Turgut yapmaz." Turgut, verdiği zaman 'teşekkür ederiz' demiyorlar. Mesela maaşlarımıza bir sürü zam geldi. Benim maaşım kaçtı, kaç oldu?.. Üç aylığım 200 bin küsur oldu. Bizim efendininkiyle hesap ediyorum da 307 bin lira falan oldu. Yeter Allaha şükür. Bir yaparım 10 sene 20 sene giyerim. Ben öyle gidipte 'fantazi' peşinde gençliğimde bile koşmadım. Benden tavsiye; evinizde bunu teşvik edeceksiniz. Öyle her gördüğünü alsın, her gördüğünü yesin. Annem derdi ki; "Kanaat bir sanattır." Ben diyorum ki; Devlet namusluları getirir, iş başına koyarsa, çok daha iyi olur. Memleket kalkınır. Bak bir zaman ne yaptılar?.

“Gelinimi kıskanıyorlar"
Getirip kötüleri, komünistleri doldurdular. Memleketimiz bir kaç sene içinde ne hale geldi. O bakmadı, bu bakmadı. Her gün kavga ettiler, 'sensin bensin', 'sensin bensin' kötü duruma geldik. Kimse alınmasın, ders alsın. Ben Allah korkusunu aşılayarak, çocuklarımı terbiye etmişimdir.

Gelinimi çoğu kıskanıyor'... Kötü bir insan değil. O da Müslüman' bir ailenin kızı. Başbakan hanımı... Niye gezmesin, niye giyinmesin?.. Her şeyi çok görüyorlar. Başını açmış diye ayıplamasınlar. Gelinle hiçbir mesele yoktur. Yaptığı doğrudur. Semra Hanım 'halka yakın' olmak istiyor. Amerikalı gibi. İki sene orada kaldı. Yoksa, 'kötü niyetli' değildir. Halkı sever. Hepimize karşı da hürmetkårdır. Mankenlik yapmamış ki... Göstermiş canım elbiselerini... "Ben şunları yaptırdım" diye. Ne yapsın? Bugünkü vaziyete göre her yere gidiyor. Mesela Irak'a ziyarete gitmiş... O da çarşafı giymiş.. Ne yapsın?.. Onun niyeti iyidir, kötü değildir. Kocasına itaat eder.. Olabilir, yanlışlık yapabilir... Hatasız insan olmaz evlat...

Turgut zam yapmasın da ne yapsın?
"Zamlara niye şikayet ediliyor... Sabır etmek lazım. Memleketin iyiliği için hep yapılanlar... Kim kötülüğünü ister? Rakı içmesinler. Hepsi de zararlı. Zaruri ihtiyaçlar değil... Bakın ekmeğe, ne kadar ucuz. Hazinede şimdi beş kuruş yok, ama olacak. Turgut zam yapmasın da ne yapsın?. Böyle şeylere aklı iyi eriyor. Bildiki yaptı... Bilmese yapar mı? Turgut, ülkenin iyiliği için yapıyor bunları... Benim oğlum hiçbir gün ben zengin olayım diye bir şey yapmamıştır. Ucuzluk yapsın, herkesin istediği zammı versin. Eee... Sonra devlet kasası ne olacak?.... Millet sıkıntıda değil ki. Her bir şeyi buluyor. Turgut zamları cebine mi atıyor?.. Enflasyon bu aylar iyi. Biraz daha düşürmeye çalışıyorlar. Çok dolaşıyormuş... Dolaşsın... Ülke için dolaşıyor. 'Yorma kendini' diyorum. 'Ben memnunum. Dünyada insanlara iyilikten başka bir şey yok' diyor, devam ediyor. Her şeyin zekâtını hesap ederim. Allah'a karşı borçlarımızı, kula karşı da her türlü iyiliği yapmamız lâzım.

Amerika'da bile enflasyon var
Türkiye'de öyle zenginler var ki; bir akşam yemeğini nerede kaça yiyor... Gençlerimize baksınlar, ülkelerini düşünsünler.. Yemeği evlerinde yesinler. İnsan, devlet varken, adamdır. Eskiye göre, bugün paranın değeri meğeri kalmadı. Bugün Amerika'da bile enflasyon var... Memleket bizim... Yeter ki biz kuvvetli olalım..."

malatyahaber.com- Sabah Gazetesi

KAPAK FOTOĞRAFI: Turgut Özal, kardeşleri Korkut ve Yusuf Bozkurt Özal ile dayı oğulları Hüsnü Doğan, Özal'ın 1992 yılında Malatya'ya yaptığı ve hemşehrileriyle ölümünden önceki son buluşması olan ziyarette birlikte görülüyorlar…

ARŞİV FOTOĞRAF (ALTTA): Turgut Özal, genel başkanı olduğu ANAP'ın iktidara geldiği Kasım 1983 seçimlerinden önce, partisinin Dörtyol'daki Malatya il merkezinde, Görüş Gazetesi muhabirleri Gazeteci İsmet Yalvaç (soldaki) ve merhum Gazeteci Erhan Kırçuval'a (sağdaki) özel açıklama yaparken. Bu fotoğrafı, o dönem Görüş Gazetesi'nin genç bir muhabiri olan Fuat Kozluklu çekti ve Özal'la tanışıklığı bu görüşmeyle başladı. Sonraki dönemlerde Başbakan olan Özal, mesleğini İstanbul'da sürdüren Fuat Kozluklu'nun birçok özel haberine kaynak oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Rahmet (1 hafta önce)
    İnsani olarak allah rahmet etsin ama eko-politik olarak Türkiye'yi bu hale getiren serbest pazar liberal ekonomi özelleştirme yoksulkaştırma politikalarının baş uygulayıcısıdır.. her türlü ahlaki kültürel dini erozyon bu dönemden sonra daha da artmış ve toplum sosyo ekonomik olarak bu şimdiki süper geri haline kavuşmuştur...
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Bülent (1 hafta önce)
    Malatyanın en güzel yılları
    %90
    %10
    Yanıtla
  • turan (1 hafta önce)
    Mekanı Cennet olsun.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 hafta önce)
    Allah Merhum CumhurBaşkanımız Sayın Turgut ÖZAL'A Gani Gani Rahmet Etsin İnşaAllah Kederli Ailesinin Başı Sağolsun Derecesi Ali Olsun Mekanı Cennet-i Alâ Olsun
    %93
    %7
    Yanıtla