SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Rezerv Alan İlan Etmek Mülksüzleştirmek Demektir"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da da torpilli ve siyaseten güçlü isimlere özel muamele yapılarak çıkar sağlandığı, belli bir grubun menfaatlerinin kollandığı, adaletli bir şekilde yapılmadığı, rantı yüksek olan bölgelerde sağlam binaların da 'çürük' olduğuna dair düzmece raporlar hazırlanabilmesi için daha önce sağlam ya da hafif hasarlı raporu olan binalardan zorla karot alınmaya çalışıldığı vb. iddialarla gündeme gelen rezerv alanı konuları, bu sorunun büyük çapta yaşandığı Hatay'da da gündem olmaya devam ediyor.

Hatay'da, rezerv alanı ilan edilen bölgelerde mülklerine el konulmak isteyen vatandaşlar, tepkilerini dile getirirken, konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bakanla yaptığı görüşmede rezerv alanının zorla olmayacağı, isteyenlere yapılacağı sözü aldıklarını, bunun resmi bir güvence ile kayıt altına alınması gerektiğini bildirdi.

Hatay'da konuya ilişkin yaşananlar, gazeteduvar.com.tr'de Burcu Özkaya Günaydın imzasıyla yapılan bir haberde aktarıldı:

Haber, özetle şöyle:

"Hatay’da rezerv alanı genişlemesi ve 'bilinmezliği' hâlâ sürüyor. Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'ndeki Ahmet Atakan Parkı'nda rezerv alanı hem protesto etmek hem de son durumu konuşmak için toplantı yapıldı.

Toplantıya mahalleliler, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, eski Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, Toplumsal Özgürlük Partisi Hatay Sözcüsü Hasan Özgün katıldı.

Eylemde, "Yuvama dokunma", "Rezerv alan ilan etmek mülksüzleştirmek demektir" yazılı dövizler taşındı.

Depremin en başından beri Hatay halkının yanında olduğunu söyleyen eski Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, Dikmece’den Mileyha’ya, mülkiyet hakkına dek her konuda halkın yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

'HASARLI OLMAYAN BİNALAR YIKILMAYACAK DEDİLER, BURADA 2 TANE SAĞLAM BİNA YIKILDI'
Rezerv alan yasası çıkmadan bu yasanın mülkiyet hakkı gaspına neden olacağını söylediklerini hatırlatan Açıkalın, şöyle devam etti:

"Büyük devletiz diyorlar, devletimiz evini, sevdiklerini kaybetmiş depremzedelere rezerv olmadan evini yapıp neden vermiyor? O kısmı da geçtik. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı 28 Mart’ta geldiğinde hasarsız evlerin yıkılmayacağını söylemişti. 27 Mart’ta rezerv alanına giren iki tane sağlam bina yıkıldı, neden söz uçar yazı kalır. Hukuki dayanak yok. Yasaya göre rezerv alanı içine giren tüm mülkler, sağlam da olsa devlete ait. Biz de buradan tekrar sesleniyoruz; rezerv alanı da olsa sağlam bina yıkılmayacak, orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilecek, herkes kendi mülkünün olduğu yerden evini alabilecek diye yasal güvence verilse kimsenin rezerv alana itirazı olmaz."

...GÜZELMANSUR: REZERV ALAN SINIRLARI HÂLÂ BELLİ DEĞİL
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur rezerv alan mağduriyetini her hafta Meclis’te dile getirdiklerini, defalarca soru önergesi verdiklerini belirtti.

Hâlâ hangi sokağın, hangi mahallenin net bir şekilde rezerv alan olduğunu bilmediklerinin altını çizen Güzelmansur, "Bakanla yaptığımız görüşmede rezerv alanın zorla olmayacağını, isteyenlere yapacaklarını söyledi. Biz bakana güveniyoruz ama bunun resmi bir güvence ile kayıt altına alınmasını istiyoruz. Yapı denetim firmalarının kanunsuz ücret alımını bu hafta ben de Meclis’e taşıyacağım" dedi."

gazeteduvar.com.tr'deki haberin aslına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.gazeteduvar.com.tr/hatayda-rezerv-alan-toplantisi-halk-soz-degil-yasal-guvence-istiyor-haber-1685765

gazeteduvar.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Malatya için (1 hafta önce)
    İşin ilginç yönü neden kıymetli yerler rezerv alan ilan edildi bakın son anda kernekte eklendi kernek Kaya zemin üzerine kurulu bir yer doğru dürüst ağır hasarlı bina yok.Birde neden Türkiye’nin sayılı inşaat firmaları ihale almak için kendini paralıyor saray mahallesinde 1000 iş yeri varken 1700 yapılıyor ve evler kümesten biraz büyük 60-85 metrekare arası.Hadi biz depremzedeydik hani mağdurduk bu insanlar üzerinde rant sağlamaya çalışana Allah hesap sormazmı.Biz istiyoruz Malatya biran önce ayağa kalksın ama bir yerleri yapmadan bitirmeden esnafa konutlarda oturana çık demek bence günah ve haksızlık.Biz bu memleketi seviyoruz ölürsekte bu memlekette öleceğiz birde burada rezerv alanda yeri olmayanlar ahkam kesmesin ayıptır .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Madem beğenmiyorsunuz.Devlet yapmasın.Herkes kendisi yaptırsın.Hadi bakalım.Kim nasıl yapacak.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (1 hafta önce)
    rezerv alanını övenler bırak mülk sahibi olmayı belki kiracı bile değiller konteynerde bedavadan takılıyorlar.''bekara karı boşamak kolaymış'' tamamen tahrip olmuş yerlede rezerv alanı olabilir ama sağlam binaların çoğunlukta olduğu ballı yerlerde proje kurarsanız bu farklı bişey olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sezer (1 hafta önce)
    yorumları okudum milletin hepsi mühendis mimar olmuş yorum yapmışlar rezev alan doğru bir yasa yoksa çarpık yapılaşma olacak bu bir fırsattır
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Sen nesin? Fırsatçılar kulübü üyesi mi!
    %73
    %27
    Yanıtla
  • adil (1 hafta önce)
    Kimse kusura bakmasın ama rezerv alan yasası doğru bir uygulama, Yoksa bu milletle başedilmez. Mesela akpınarda yapılmakta olan büyük projeyi görüyorsunuz ama orada bir tane tek bina var ve adam inat ediyor yıkımı engelliyor. Şimdi kamunun menfaati için bu adamın binası derhal yıkılmalı ve proje devam etmelidir. Kimse senin keyfini bekleyemez beyefendi.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Mustafa (1 hafta önce)
    Yıkılacak maalesef..proje alanı içindeyse yapacak birşey yok
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Tabi tabi...
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Siz (1 hafta önce)
    Siz oy vermediniz mı bunlara
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Akçadağlı (1 hafta önce)
    Bir rezerv alanı itirazı da ben yapayim.Depremlerde Akçadağ merkez mahallelelerinden Başpınar mahallesinin %80 i ağır hasar aldı ve yıkıldı. Mahalle sakinleri önce hak sahipliği sonucunu bekledi. Bu arada ilçeye 5 km uzağa TOKİ konutları yapılmaya başlandı. Kuralar çekildi. Çoğu mahalleliye konutta çıktı. Konutları teslim almaya bir ay kala mahallenin bir kısmının rezerv alanı olduğu bilgisi gayrı resmi duyuruldu. Gayrı resmi diyorum bu olay kimseye zaten duyuru yoluyla yapılmıyor. Kaymakamlık, B.Baskanligi bilgi sahibi değil. Sonra muhtardan bir msj, rezerv alanında arsası olanlar notere gidip TOKİ hakkından vazgeçtiğiine dair belge alsın diye. Kafalar iyiden iyiye karıştı. Hataydan gelen haberi okuyunca demekki her yerde aynı oyun oynanıyor diye düşünüyor insan.Benim anladığım kadarıyla olay şu, İl ya da ilçenin rant değeri yüksek yerleri seçilir. Rezerv alanı ilan edilir. Mülk sahiplerine ister şu dükkanı ya da evi al istersen hesabına para yatırılır denir. ne tip proje yapılacagindan haberi olmayan malik bari şunu kurtarayım diye verilene razı olur. Sonunda bakar ki kendi yerine 8 daire 2 dükkan yapılmış kendine kalan bir ev... Gelin şöyle yapalım. Belli ki kimsenin derdi mahalleye uygun ev dükkan yapmak değil rantı kapmak. O zaman çıkarın üzerinizdeki resmi kiyafeti anlayalım müteahhit olduğunuzu. Ona göre pazarlık edelim. Yok öyle köpeksiz köyde değneksiz gezmek. Siz herkesi kör milleti ahmak mı sanırsınız??
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Son cümleniz doğru.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • kadir (1 hafta önce)
    millet şehir istemiyor herkes birimi alın on verin derdinde bu polemiklerle herkes sadece hayal kurar ama saf ve açık gerçek yüzyılın felaketinde onca yıldır bir şehir hüviyeti getirmiyen onca yöneticinin sadece belli güç odaklarına uygun çalışıp şehre ihanet etmesi hiç kimse ihanetinin ne maddi neden hukiki bedelini ödemediğinden mahvedip gelip geçiyorlar ...
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Mehmet (1 hafta önce)
    Kimsenin yuvasına dokulmasin daa, Şehir yeniden yapilandiriliyor.. yol genisletilecek otopark tramvaylar vs yapılacak ise yıkılması gerekiyor.. tekel fabrikasi arkasında ki yolu Seyhan semercioglu açmıştı.. o dedi evime dokunma, öbürü dedi arsama dokunma.. bakın o yol yılan gibi gidiyor eğri büğrü oldu.. adı da halk arasında hatır gönül yolu oldu.. böyle bisey artık istemiyoruz malatya mizda...
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Yukarıdaki yoruma eksi veren arkadaşlar.. ne yani malatya eskisi gibi mi olsun.. yolları eğri büğrü dar otoparksiz mi olsun.. malatyamiz sizin menfaatinizden önce gelir.. kefenin cebi yok
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Erkan (1 hafta önce)
    Halkın yararına olan herşeye karşı çıkan CHP zihniyeti bunada karşı çıkıyor.Daha öncede kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyerek karşı çıkıyorlardı.Allah akıl fikir versin
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Erkan, AKAPE, CEHEPE zihniyeti ile ne ilgisi var ? Laf olsun, burada bir kaç kelam edeyim diye yazı yazmak için saçmalamışsın. Sana bir örnek vereyim ; Kuzenim Çavuşoğlundaki tek katlı betonerme evine 3 defa HASARSIZ raporu verdiler. Oda bu evin (daha önce kirada oturuyordu) tadilatını yapıp oturmaya başladı. Ev bakımsız olduğu için baştan sona elden geçti. Yaklaşık 400 bin Tl civarı masraf etti. Çevre şehircilikten geçen hafta gelip fotoğraflama, raporlama yapmışlar. Sormuşlar hayırdır diye? Yetkililer Rezerv alan çalışması yapıyoruz demiş. Evlerinin olduğu ADA da az hasarlı 4-5 bina, kalan 50 tanesi hasarsız ve tek katlı binalar. Şimdi empati yap bakalım, Sen olsan sağlam tek katlı müstakil evini, Rezerv alan diye çökmelerine izin verir misin? Üstelik o kadar masraf yapmışsın ! Karşılığında ne verecekler ? Daire mi? Kaç daire? ya da Seni verdikleri bu daire karşısında borçlandıracaklar mı? Tebligat geliyor ve Sana çık diyorlar? Ne yaparsın. (-ki Kuzenime bu tebligat gelmemiş, gelse bile Mahalleli şimdiden kazan kaldırmış, güçleri yetiyorsa çıkarsınlar diye!) Sanayide Diyarbakırlıoğlunun karşısındaki alanda (Güçar İnşaatın ihalesini aldığı 404 konut) İnşaat çalışmasına başlanacak, sağlam olan dairelere bile tebligat gitmiş çıkın diye? Karşılığında ne bir daire, ne bir konteyner. Hadi konteyner verdin, Evinin eşyasını nereye koyacaksın. Hadi kira yardımı yaptı 3-5 bin, kiraya çıkacak ev mi var? Asgari ücret 17 bin, 10 binini kiraya verdin nasıl geçineceksin. Ya bırakın burada Mevcut hükümet goy-goyculuğunu, önce yıkılan yerleri bir yapsınlar. Konteynerde yaşayanlara evlerini teslim etsinler. Elimize fırsat geçti Milletin malına çökelim... Yedirmezler. Allah umarım sanada akıl ve fikir ihsan eyler.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • 4/4'lük bir bilgilendirme olmuş. Hala anlamayanlar uyuyanlar değil uyuma numarası yapanlardır. Ve asla bu kişileri uyandıramazsınız.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • konudan haberin olmadan sirf partizanlik olsun diye yorum yapmissin. parti meselesine donusturmussun
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hay chp zihniyeti kadar başınıza taş düşsün gördük akp zihniyetini tarihin en büyük talanı birde bağırın ezan susmaz bayrak inmez insanlar deşst ataist oldu be akp zihniyeti yüzünden
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Adem (1 hafta önce)
    İyi de yasaya giren tüm mülkler devlete ait şeklinde bir kanun olabilir mi.ram bir budalaca ifade.niye rezerv alan ilan edilir.riskli yapı hayatı tehlikeye atar diye.ancak şeref sahibi olan iddia edebilir mi riskli yapımı kalmış.her yer bakir arsaya dönmüş.şimdi bu yalan yanlış ifadelerin hukuta yeri olabilir mi.sanki biz gavuruz devlet de bu toprakları feth etmiş karşı taraf.konut rezerv alanının da olmayan deprem ve sonrası yıkılan riskli yapılar bahane edilerek gasp yapılmaya çalışılıyor.işte zorlayarak bu haksızlıklara insan olan kabul edilebilir mi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Asım (1 hafta önce)
    Ne şerefli bir duruş.işte bu.kim kimin malında zorla tasarrufta bulunuyorsa bu çökme değilde nedir.insanların zorla malına çökmek değilde nedir.sözde riskli yapılar bahane edilerek zorla ilan edilen rezerv alanlarda 100 daire olan bölge de 400-500-600 rezerv alan büyüklüğüne göre yaşam alanı oldukça vasat alanlar inşa ederek birde utanmadan rezerv alanda bağcı olan yer sahiplerini kuraya sokarak mülkünün kimliği belli olan insanları depremim maddi zarar yönünü mumla aratır hale koyarak bir de hizmet yaptıklarını iddia ederek ancak zorba olunur.böylece en iyi bedel ödetenin devlet olduğunu ispatlamış olacaklar.şimdi birileri hemen diyecekler nankörler ne güzel bak devlet ev yapıyor daha ne istiyorsunuz diye tepki verecekler bilsin ki haklılar.ama kendine göre.kendi istiyorsa konut rezerv alanına girsin hatta yerini dahi bağışlamak isteyebilir.saygı duyulur kurada evi nerede çıkarsa alsın ancak zorlamayla despotluğa varırcasına konut rezerv alanına dahil edilerek değil.aile binası olan bizler için değil.malatya haber adil ve şeffaf haber yaptığınız için sizleri tebrik ederim.bakin habere ne doğru mesaj var.madem devlet sağlam evde oturmamızı istiyor yapıp versin yine taşınmazın kendisini.kalkip ranta çevirip 100 adet taşınmazın olduğu alanda 300-400-500 daire yaparak değil.ha yapılana razı olanı rezerv alana dahil edin.ancak kimsenin malına zorla çökerek değil.kimse enayi değil.tüm adaletsizlikleri haber yapan Malatya haber her daim varolsun.inanın sözlerim hamaset değil.eğer bu haberler olmasa vay halimize.
    %77
    %23
    Yanıtla