SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Belirsizlik Nedeniyle Malatya'dan Çok Önemli Nitelikli Göç Var"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, “Malatya’da en önemli sorun, belirsizliktir. Kimse, neyin ne olacağını bilmiyor. Hiç kimse bir şey bilmiyor. Belirsizlik nedeniyle Malatya’da çok önemli bir nitelikli göç var, bu Malatya için ileride çok önemli sorun ve sıkıntılara neden olacak” dedi.

ERTV’de Gazeteci Hülya Kaya’nın konuğu olan MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“İmkanı olanlar çocuklarının eğitimi için başka şehirlere yerleşmeye başladılar”

MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, “Malatya’da zaman geçtikçe sorunlar giderek büyüyor. Malatya’da değişen tek şey bu. Kısmen bazı küçük çaplı düzelmeler var, genel anlamda Malatya’nın sorunları büyüyerek devam ediyor, bu da sizi iş dünyası olarak soru işaretlerine, tedirginliğe sokuyor. Ağustos ayında meydana gelen artçı depremler Malatyalıları iyice zor durum soktu ve insanların kafasını karıştırdı. Tekrardan bir göç olayı oluştu. İmkanı olanlar çocuklarının eğitimi için başka şehirlere yerleşmeye başladılar. Bu durum Malatya için önemli bir sıkıntı.” İfadelerini kaydetti.

“Belirsizlik nedeniyle Malatya’dan çok önemli bir nitelikli göç var”

Karademir, “Malatya’da en önemli sorun, belirsizliktir. Kimse, neyin ne olacağını bilmiyor. Hiç kimse bir şey bilmiyor. Bir amaç olur, o amaç doğrultusunda program yapılır, ona göre çalışma yürütülür. Malatya’da halen koordinasyon eksikliği var, küskünlükler var, kırgınlıklar var, kendi reklamının peşinde olanlar var. Malatya’da birlik olmadığı sürece sorunlar giderek büyüyecek ve insanlar umutsuzluğa kapılıyor. Her vatandaş için geçerli, herkese umut verilmeli. Umutsuzluk ve belirsizlik olunca Malatya nitelikli insan göçü veriyor.  Belirsizlik nedeniyle Malatya’da çok önemli bir nitelikli göç var, bu Malatya için ileride çok önemli sorun ve sıkıntılara neden olacak. Burada en önemli görev Milletvekillerine düşüyor. Malatya halkı seçimde tercihini yaparak hükümete güçlü bir destek verdi. Milletvekillerinin belirsizliği ortadan kaldıracak tüm sorunlara çözüm getirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“ilgili tüm yöneticilerin sorunların çözümü için harekete geçmesi gerekiyor”

Organize Sanayi Bölgelerinde çok sayıda fabrikanın kendi işçi ve personeli için konteyner kentler kurarak artı maliyetlerle, rakipleriyle rekabet etmeye çalıştıklarını belirten MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, “Şartlar ne kadar kötüye gitse de, biz Malatya’da kalacağız ve memleketimizi terk etmeyeceğiz. Ama artık sorumlu ve ilgili tüm yöneticilerin sorunların çözümü için harekete geçmesi gerekiyor. Malatya’nın bir düzene oturması lazım. Türkiye’de Adliye binası olmayan tek il biziz. Deprem olmuş halen biz onun ihalesiyle uğraşıyoruz” dedi.

“Müteahhitler Malatya’yı terk etmeye başladılar”

Karademir şunları söyledi:

  “Malatya’da şuanda inşaatın metrekaresi 20 bin TL’den aşağıya yapılmaz. Yerinde dönüşüm için verilecek olan kredi ile vatandaş inşaatının ancak yüzde 40’ını yapabilir. Deprem bölgesi olunması nedeniyle birde Türkiye’deki enflasyonun üzerinde artı bir enflasyon var. Birim malzemeleri aldı başını gidiyor, örneğin diğer bölgelerde bir malzeme 10 lira ise, bu malzeme Malatya’da 15 lira. İşçi ve eleman sıkıntı yaşanıyor. Diğer bölgelerde bir eleman 15 liraya çalıştırılıyorsa, biz Malatya’da aynı işi 30 liraya yaptıramıyoruz. Yüksek kiralar maliyet hesaplarını arttırıyor. Malatya’da ekstra bir enflasyon var. Malatya’da şu anda metrekaresini 20 bin TL’nin aşağısına inşaat yapmak çok zor. O yüzden vatandaşımız baya zorlanacak. Vatandaşımız yerinde dönüşüm için verilecek kredi için faydalansa bile o kredi ile evini yapamayacaktır. Müteahhitlerde böyle bir sorunu gördükleri için Malatya’dan çekilmeye, başka kentlerde yatırım ve proje yapmaya başladılar.”

ER TV- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Cebrail (7 ay önce)
    Sayın başkan çok güzel konuşmuş ağzına yüreğine sağlık kendilerini tebrik ediyorum başarılarının devamını diliyorum..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal TEMİZER (7 ay önce)
    Beyefendinin tespitleri çok doğru, Malatya nın Akil adamları mazisi güzel bu şehirin yeniden yaşanabilir duruma gelmesi için üzerlerine düşen katkıyı sağlamak için en kısa zamanda sorumluluk almaları gerekiyor. Bu geçmişi yeşil ve mürrefeh şehirin gelecektede yeşil, mürrefeh ve yaşanabilir olacağına yürekten inanıyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (7 ay önce)
    Malatya'nın 25 yılı gitti.yazın bunu bir kenara... Siyasilerimiz de halen pembe tablo çizmeye devam etsin.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bu yorumunun kime ne faydad var. 3 yaşında çocuk gibi davranmayı kesin artık.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Mesela alınan tedbirler sayesinde Malatya depremden fazla bir zarar görmedi. Kalan eksiklikler çok kısa süre içerisinde giderildi.Şehirden gitmek zorunda kalan nüfüsun yarısıda ilkbaharda dönecektir.Dönüşler için tüm tedbirler de şimdiden alındı.Siyasiler depremin ilk dakikasından itibaren sahadaydılar desem güzel bir yorum olurdu değilmi?hoşuna da giderdi!Dağıtılan Pembe gözlüklerimiz depremde kırıldı.Çerçeveside çalındı.Belliki senin gözlük sağlam kalmış.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Vedat (7 ay önce)
    En büyük sorunlardan biri de yerinde ayrıştırma. Valilik kararıyla yerinde ayrıştırma yasaklanmasına rağmen adamlar takır takır vura vura demiri yerinde ayrıştırıyor, buda muazzam bir hava kirliliği oluşturuyor. 10 yıla kalmaz hepimiz akciğer kanseri oluruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (7 ay önce)
    Malatya artık büyükşehirlikten alınmalıdır büyük ihtimal vekil sayısıda yarı yarıya düşecektir
    %91
    %9
    Yanıtla
  • 44emir (7 ay önce)
    Ayinası iştir kişinin lafa bakılmaz. Sayın başkan eleştirmek ve eleştirilmek bilenve anlayan için güzel bir olaydır.Sen çimkodan( sanko)dan hazır beton üretim tesisini aldığında adamlar kaçliraya beton veriyodu sen kaçliraya veriyon adamlar deprem bölgesi diye kaç m3 beton alırsan al pompa parası almıyodu sen kaçliraydı kaç lira yapıp aldın neyse anlayan anladı tam bir malatya sevdalısı bir insansınız vesselam.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Orta hasarlı (7 ay önce)
    İki kez hafif hasar raporu verilen binamıza kira ve taşınma bedeli almak,tayini çıksın diye itiraz eden iki kiracı yüzünden orta hasar verildi.Tabi çok bilmiş yetkililer , doğal gaz çok tehlike arz ettiği için (!)hemen kestiler. 48 daireyi kendi kaderlerine terk ettiler.Binada güçlendirme gerektirmeyecek kadar sağlam olunca mahkemenin kararı beklenecek. Yani bir deli kuyuya taş atar misali mağduriyetler katlandikça katlanıyor..GEL DE BU ŞEHİRDE DUR...
    0
    0
    Yanıtla
  • Metoo (7 ay önce)
    Bu güzel şehire ögretmen olarak geldim Malatya'nın yerli insanına değil Türkiye dünyada rast gelinmez lakin buradaki bazı fırsatçılar bu şehirin bütün düzenini bozuyor en basit örnegi bir ev kiralamak istedim 10 bin kira 10 bin depozito birde adet olmuş ev sahibi 10 binde emlakçı parası istiyor kimisi 6 ay peşinat istiyor deprem gerçeğine gelirsek hicbir şey haberlerde görüldügü söylenildigi gibi değil Malatya gerçek anlamda üvey evlat muamelesi görmekte ama Allah büyük inşallah hep beraber bu güzel şehri ayağa kaldırırız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erdinç Hakverdi (7 ay önce)
    İnşaat malzemeleri ve işçilik ücretlerinin düşürülmesi için devlet tarafından teşvikler sağlanabilir. Yüksek kiraların kontrol altına alınması için yeni konut arzının artırılması ve kira artışlarının sınırlandırılması gibi önlemler alınabilir. Depreme dayanıklı yapıların teşvik edilmesi için deprem sigortasının zorunlu hale getirilmesi ve depreme dayanıklı yapılara vergi indirimi gibi teşvikler sağlanabilir. Ama devlet bunu niye yapsın ki?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cumali (7 ay önce)
    Ey malatyalılar elbistan a ilçe olmaya hazır olun
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Sen hakaretmii ediyorsun kardeş hoşuna mı gidiyor malatyanin Elbistana ilçe olmasi Allah kimseye yasatmasin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Belirsizlik (7 ay önce)
    Güzel tespitlerde bulunmuş başkan demekki halk bu hakediyor hep toplantı yapıyorlar sonuç fıs malesef haydi size kolay gelsin
    %88
    %12
    Yanıtla
  • vatandaş (7 ay önce)
    Malatya'yı insanlara küstüren süreci tıkayan bir yer varsa oda belediyeler özellikle Yeşilyurt belediyesi sanki hiç bir şey olmamış gibi takılıyorlar. Belediyedeki görevlilere soru soruyoruz cevap veren bile yok. Büyükşehir daha yolları aydınlatamadı her yer pislik içinde gidecek yer yok. Gidilecek bir iki yer var onuda utanmadan paralı yapmışlar örneğin horata... İnsanlar bir şekilde zorluklara direnmeye çalışıyor ama başta belediye olmak üzere kamu kurumları beklenen çalışmaları gösteremiyor
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Osman44 (7 ay önce)
    Memlekette herkes savaş zamanındaki Ermeni esnaf gibi. Kim kimi tutarsa. Kira 13 bin bandında. Gıda pahalı, çoğu nakliyeciler hırsız olmuş. Geçen evi taşıdım. Mobilyaları sonra kurarız dediler. 3 gün aradım açmadılar. Emlakçıya komisyonu diğer ay vereyim deyince sürat ekşitmeler... Şehrin içinde bitmeyen trafik. Şehir yok ama trafiği bol. Merkeze bir ton kazık cakilacakmış ki esnaf bizi düdüklesin. Vallaha benden çıkan haram olsun. Park yapın, çimleri ben sularım. Suriyeliler gider dedik hepsi duruyor. Gıdayı kirayı bunlar artırıyor. Tadilat işleri bitmek üzere. Bakalım o esnaf fiyat kıracak mı? diye bekleyen çok bekler. Madem burada yaşamaya razı bu insanlar. Herkes birbirinden çalmaya devam. Devlet yok, düzen yok. Fiyat politikası çökmüş. Bekledik ki devlet kiraya bir tavan koysun. O da yok. İnşaatlar başlasın, dedik. Daha yıkım bitmedi. Seneye bu zamanlar başlar. Konteynırda kalanlar için TOKİ teslim edilir. Gerisi kendi haline bırakılır. Artık Malatya 500 binlik şehir. Buna göre düzen kurulur. Selahaddin dedi ya: 400 bin mesken var. Yeter bize. Mesken dediği de şehrin içindeki virane evler.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • İlhan (7 ay önce)
    2 tane alt geçidi 4 yılda bitirenler mi Malatya 'yı ayağa kaldıracak?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (7 ay önce)
    Yerinde ve doğru tespitler yapılmış.Malatya’da her şey abartılmış durumda Maraş da daha düşük maliyetler var.Herkes sessiz doğru tespit ile resmen Malatya kaybeder diyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • AHMET (7 ay önce)
    Sevgili başkan çok doğru konuşmuşsunuz ama çoooook eksik konuşmuşunuz Malatya da sorunlar KAF dağını aşmış durumda bu gidişle ne sanayi tesisi kalacak ne iş yeri kalacak nede yaşayan kalacak. Bir yerlere PARK mark yapılacağına insanların acil ihtiyaçları olan barınma ve iş yeri yapılacağına gereksiz bir sürü reklam kokan şeyler yapacağınıza bir an önce şehrin ayağa kalkması için harekete geçilmeli yoksa bu şehre yazık olacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Garip malatyali (7 ay önce)
    Malatya'da nitelikli göç varmış. Sanki suan var. Malatya'da sanayi adına zerre şey olmadığı için zaten nitelikli çalışanlar kalmıyor ki. Tarımı da bitirme noktasına geldiler. Malatya'nın kaderi bu. Malatyapor nasıl yonetiliyorsa Malatya da öyle yönetiliyor. 1 tane vizyonu başkan çıkmıyor neden acaba. Ege , Akdeniz şehirlerine bakın , oradaki insanların bilgi, birikim,kültür seviyesine bakın bir de Malatya'ya.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Başkanın tespitleri doğru,belirsizlik,önünü göreme me, bununla birlikte endişe,insan ömrünü kısaltıyor bu stres, bu durumda olanakları olan ve kalifiye elamanlar maalesef Malatya'yı terk ediyor, gidenlerin çoğu dönmez, buradakilerde fırsatını bununca gider.Bu durumda da Malatya 10-15 yılda eski haline ancak gelir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (7 ay önce)
    Niye dursun, ev yaptırmak istese , diğer şehirlerdeki maliyetin iki katı, ihtiyaçlarını (yeme-içme, giyim, vb.) karşılamak istese diğer şehirlerin iki katı, çiftçi ise; ürettiği ürünü pazarlamada güçlük çekmekte, şehir fırsatçıların tezgahına düşmüş ne kontrol eden var, ne tedbir alan var. STK rının adı var, bir etkinliği yok. milletvekillerinin kağıt üzerinde isimleri var, bir icraatları yok. Tez elden tedbirler alınmazsa; 1939 depremi sonrası Erzincan ın durumuna düşeceğiz. Bu nüfus azalması ile ,Bir sonraki seçimde Malatya nın milletvekili sayısı 3 e düşerse şaşmayın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • @Bir sonraki seçimde Malatya nın milletvekili sayısı 3 e düşerse şaşmayın. düşsün sanki varlıkları çok şey mi getiriyor Malatya ya olmazsalar en azından yüzlerini görüp günaha girmeyiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sonuna kadar katılıyorum söylediklerinize inşaAllah malatyadan Büyükşehir alınıp Elazığ’a verilir
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Fatih.s (7 ay önce)
    Tribünlere oynayan biri daha çıktı, ya belediye başkanlıgına aday yada tso ya aday olacak
    %25
    %75
    Yanıtla
  • oktay (7 ay önce)
    elbette terkedilmez her sokağında anılarımız var.Ancak imkanım olsa 1 dak durmam sebebi ise siyasiler ya arkadaş hiç mi bişe yapılmaz Allah tan korkmazlar.en kısa zamanda gitmek dileği ile
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ozkan (7 ay önce)
    müteahhitlerde gitsin 10 liraya mal satılan yerden malzemesini alsın o zaman. şehrin bu hale gelmesinin baş sorumluları bile mağdur olmuş arkadaş nasıl bir girdaba düştük biz. Memleket olarak, tüm müteahhitlerden ve ilgili yöneticilerden özür diliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla