SON DAKİKA
SON DEPREMLER

21 Kişinin Öldüğü Oteli 'Domino Etkisi Yıktı' Savunması

21 Kişinin Öldüğü Oteli 'Domino Etkisi Yıktı' Savunması
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 6 Şubat 2023'teki ilk depremde 10'u sporcu 21 kişinin hayatını kaybettiği Kırçuval Otel'in işletmecisi, savunmasında otelin "domino etkisi"yle yanındaki 2 binayla yıkıldığını öne sürdü.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremde Malatya'daki Kırçuval Otel'in yıkılmasıyla ilgili hazırlanan ve bir süre önce Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, depremde yıkılan otelde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

İddianamede, otelin işletmecilerinden biri olan dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Z.K'nin de aralarında bulunduğu sanıkların ifadelerine yer verildi.

Malatya'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde yıkılması sonucu aralarında engelli sporcularında bulunduğu 21 kişinin öldüğü Kırçuval Otelin sahiplerinden dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer K., otelin binasını kendilerinin yapmadığını, 2012 yılında banka kredisi ile burayı satın aldıklarını ve her hangi bir tadilat gerçekleştirmediklerini kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta saat 04.17'deki  ilk depremde yıkılan Kırçuval Otel’de enkaz altında kalan 10'u sporcu olmak üzere toplam 21 kişi hayatını kaybetmişti. Otele ilişkin soruşturma tamamlanarak 11 sanık hazırlanan iddianame 5 Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede, sanıklar Hayriye D., Serpil Y., Fatma A., İsmail Y., Zafer K., Safet K., Fırat P., Aziz Murat P., Mustafa Hakan B., Mustafa B. ve Alper Y. hakkında ‘Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Sebep Olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede ifadesi yer alan otel sahiplerinden Zafer K,  "Kırçuval isimli otel Kırçuval Şirketi bünyesinde bulunan bir oteldir, bu şirketi ben ve kardeşim Saffet yönetir. 2012 yılında bu binayı otel olarak Murat ve Fırat P. isimli kişilerden satın aldık. Bu tarihten bu yana bu oteli biz işletiriz. Bu oteli satın aldıktan sonra herhangi bir tadilat yapmadık. Aldığımız gün ile aynı durmaktadır. 2020 yılı Elazığ depreminden sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden görevliler gelip otele baktılar, hasarsız olduğunu söylediler. Buna ilişkin belgeyi o tarihte vermediler ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sayfasında buna ilişkin çıktıyı dosyaya daha sonra sunacağım. Bu bina yapıldıktan sonra herhangi bir tadilat yapılmamıştır. Bildiğim kadarıyla binanın taşıyıcı, kolon ve kirişlerin sağlam olduğunu biliyorum. Deprem sırasında otelin her iki tarafında bulunan binalar yıkılmıştır, yanında bulunan binaların deprem nedeniyle yıkılması neticesinde otelin de yıkılma ihtimali yüksektir. Yani domino etkisiyle otel yıkılmıştır. Kesinlikle bu binanın taşıyıcılarına herhangi bir müdahale olmamıştır. Meydana gelen olayda benim herhangi bir kusurum ve ihmalim bulunmamaktadır." İfadelerini kaydetti.

Zafer K.  ifadesinde ayrıca, “Kırçuval Oteli kardeşim Saffet işletmektedir. Bu otelle benim herhangi bir ilgim bulunmamaktadır. Bulunduğum görevin yoğun olması nedeniyle bu yerle ilgili herhangi bir emir ve talimat verme yetkim ve sorumluluğum bulunmamaktadır. Bir önceki ifademde ben bunu dile getirecektim ancak depremden hemen sonra ifadem alındığı için üzüntü, stres ve heyecandan dolayı aklıma gelmemişti. Dediğim gibi yıkılan Kırçuval Otel ile ilgili herhangi bir ilgim bulunmamaktadır. Burayı ben işletmiyorum. Ortaklığım sadece kağıt üzerindedir." İfadelerini kaydetti.

Otelin ortağı Saffet K.ise ifadesinde, "Kırçuval isimli otel Kırçuval Şirketi bünyesinde bulunan bir oteldir. Bu şirketi ben ve abim ile yönetir. Ticari işler ile ben ilgilenirim. 2012 yılında bu binayı otel olarak Murat ve Fırat P. isimli kişilerden satın aldık. Bu tarihten bu yana bu oteli biz işletiriz. Bu oteli satın aldıktan sonra herhangi bir tadilat yapmadık. Aldığımız gün ile aynı durmaktadır. 2020 yılı Elazığ depreminden sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden görevliler gelip otele baktılar, hasarsız olduğunu söylediler. Buna ilişkin belgeyi o tarihte vermediler ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sayfasında buna ilişkin çıktıyı dosyaya daha sonra sunacağım. Bu bina yapıldıktan sonra herhangi bir tadilat yapılmamıştır. Bildiğim kadarıyla binanın taşıyıcı, kolon ve kirişlerin sağlam olduğunu biliyorum. Şirketin yetkilisi ben görünmekteyim, işletme faaliyetleri ile otelin müdürü olan Metin Işık ilgilenirdi. Metin meydana gelen depremde otelde enkaz altında kalarak hayatını kayıp etmiştir. 2012 yılında biz bu oteli banka kredisi ile satın aldık. Banka eksperleri gelerek bu binaya baktılar, bu binanın sağlam ve elverişli olduğunu görmeleri üzerine bize kredi vermişlerdir. Her yıl otel ile ilgili bütün sigortaları yaptırdık. Bununla ilgili sigorta şirketleri devamlı kontrol altındaydı. Deprem sırasında otelin her iki tarafında bulunan binalar yıkılmıştır, yanında bulunan binaların deprem nedeniyle yıkılması neticesinde otelin de yıkılma ihtimali yüksektir yani domino etkisiyle otel yıkılmıştır. Kusur ve ihmalim bulunmamaktadır. Bu binanın kolon sayısı diğer binalara nazaran fazlaydı" ifadelerini ileri sürdü.

Dosyada yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda şu bilgiler yer aldı:

“Dosya kapsamında statik hesap raporu bulunmakta ancak zemin etüt raporu bulunmamaktadır. Bina için farklı tarihlerde tadilat ruhsatlarının alındığı görülmektedir. Tadilat projeleri, hem orijinal hem de kendi içerisinde bazı eksiklikler ve uyuşmazlıklar içermektedir. Yerinde yapılan inceleme ve gözlemler sonucunda, taşıyıcı sistem elemanlarının donatı detaylandırmalarında yetersizlikler tespit edilmiştir. Söz konusu yapının mimari tadilat projesi incelendiğinde, tadilat statik projesinde yer alan S5 kolonunun olmadığı tespit edilmiştir. İlk statik projesinde kolon sayısının 33 adet olduğu ancak tadilat statik projesinde ise 28 adet kolonun olduğu görülmüştür. Bu durumda statik hesapların yenilenmesi, statik hesaplar olmadan projelerin onaylanmaması gerekirdi. Yapının 2006 yılında faklı bir tadilat süreci geçirdiği görülmektedir. 2006 yılına ait mimari tadilat projesinde bodrum ve zemin kat bilgileri yer almamaktadır. Yapı son olarak 2021 yılında başka bir tadilat süresine girmiştir” ifadeleri yer aldı. 

- "Bina konuttan otele dönüşmüştür"

Otelin statik tadilat projesini onaylayan belediye görevlisi H.B. de binaya statik hesap raporu olmadan onay vermelerinin mümkün olmadığını, üzerinden zaman geçmesi nedeniyle belgenin arşivde kaybolmuş olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"9 katlı bir binanın statik hesabı olmadan statik projesi çizilemeyeceğinden böyle bir şeye onay vermem mümkün değildir ayrıca bu binada 1994 tarihli ilk statik projede kolon sayısı fazlaydı, 1995 yılında yapılan tadilat statik projesinde ise kolon sayılarının azaltarak kolon ebatını büyütüp bu şekilde proje yapılmıştı. Benim onayladığım proje 1995 yılında yapılan tadilat statik projesidir. Daha sonra benim onayladığım statik tadilat projesinden sonra mimari tadilat projesi ile bu bina konuttan otele dönüşmüştür. Otele dönüştüğü esnada mimari tadilat projesi yeterli görülmüştür, bundan dolayı tekrardan statik proje istenmemiş olabilir. Otele dönüştükten sonrada 2 kez daha tadilat görmüştür. Bunlardan dolayı üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum."

Sanıklardan A.Y. ise binadaki kolon sayısının az görünmesiyle ilgili, "Birinci statik projede 33 adet kolon varken ikinci statik projede tadilat yapılarak 28 adet kolona bu sayı düşürülmüştür fakat tadilat projesinde görüldüğü üzere asmolen döşeme yapılmak kaydı ile kolonların ebatları büyütülerek sayısı azaltılmıştır. Asmolen döşeme olduğu için statik hesap kesinlikle yapılmıştır. Yapılmama ihtimali yoktur. Bundan dolayı benim bir kusurum yoktur, üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum." ifadesini kullandı.

- 10'u sporcu 21 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş merkezli ilk depremde yıkılan Malatya'daki Kırçuval Otel'de Voleybol Erkekler 2. Lig'de mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyespor takımı oyuncuları Mehmet Can Ağırbaş (28), Murat Çiloğulları (20), Görkem Can Gürbüz (24), Tunahan Yıldız (23), Resul Gün (24), Emincan Kocabaş (28) ve ampute takımından İranlı 3, Kamerunlu 1 oyuncu ile 11 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi yaralanmıştı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş, otelin işletmecilerinden biri olan dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Z.K. ile diğer sanıklar S.K, A.Y, A.M.P, F.A, F.P, H.D, İ.Y, M,B, M.H.B ve S.Y. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

İddianamede, otel binasının mimari ve statik projelerinin eksik, beton malzemesinin yetersiz olduğu, ilk statik projede 33 olan kolon sayısının tadilat statik projesinde 28 olduğunun görüldüğü belirtilmişti.

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ersin (1 hafta önce)
    Malatyaya geldiğimde sürekli konakladığım oteldi,otel sahipleri işletmenin devamlı başında dururlardı,sonradan satınalınan binaymış İşletmecilerin bi kusuru olmadığı görünüyor hukuken
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Özgür (1 hafta önce)Ersin isimli kullanıcı yorumuna
    Hukuken kimse suçlu değil zaten ölenler suçlu sadece
    %88
    %12
    Yanıtla
  • aynen krşm hiç suç yok. binayı aldıktan sonra tadilat yapmadık diyorlar ama bina otel olduktan sonra 2 kere tadilat görmüş.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kayısıcı memet (1 hafta önce)
    Bina 2000 öncesi 94 yapımı,adamlar 2012 de satınalmışlar kırçuvalla ne alakası var ona bi anlam veremedim,adamlar böle büyük bir depremin olacagını bilse binayı satın alırlarmıydı ayrıca deprem normal bi deprem değildi dünya genelindeki yaşanmış en büyük depremdi Tüm 2000 yılından önce yapılan yıkılan binaların bu felaketten ayrı tutulması gerekiyor adalet bakanın söylediği gibi
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Kerem (1 hafta önce)
    Eskişehir'de 1 porsuk çayı var. Büyükerşen o çay sayesinde Eskişehir'i turist cennetine çevirdi. Şu Malatya'da binbir türlü dere nehir var ama şehre gelen her yönetici uyutma peşinde.. Malatya halkı da daha bu yöneticileri seçme derdinde.. Ne diyeyim Allah halkıyla yönetimiyle hepsine akıl fikir versin
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bir ṣehrin yarısı sağcı yarısı solcu en önemlisi de adaylar bakıyor ki seçmen bizim için kavga ediyor dünyaca israf afiṣ pankart filama konvoylar sıcak soğuk demden bizim için ayrıṣan çalıṣan halk sadece benim kazanmamla yetinir hizmet en son sırada diyorlar biri TC siliyor biri rokex gösteriyor öbürü kassa boṣ diyor zaten beklenti içinde olmak hatta olur bırakın beyleri 5 yıl hayat sürsünler hiç ölmeyecekler gibi cuka cuka desinler
    %100
    %0
    Yanıtla