SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Israrlı Takip Belediyenin Haksız Vergisini Sildirdi

Israrlı Takip Belediyenin Haksız Vergisini Sildirdi
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında 7440 sayılı Kanunla, “mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ilişkin olup, 6/2/2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, çevre temizlik vergisi ile bu alacaklara ilişkin vergi cezası, gecikme faizi ve gecikme zammı terkin edilecektir.” şeklinde düzenleme yapılmıştı.

Bu kapsamda Malatya Büyükşehir ve merkez ilçe Battalgazi ile Yeşilyurt belediyelerinin yasal düzenlemenin aksine 2023 ve 2024 yılına ilişkin, depremde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalar için vergi tahakkuk ettirmeleri üzerine, bu işlemlerin yasal olmadığını belirten malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş belediyelerin tahakkuk eden vergileri res’en silmeleri gerektiğini ilgili kurumlara bildirmiş, bu işlem yapılmayınca konuyu T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne taşımıştı. 

Battalgazi Belediyesi'nin haksız işlemde ısrar edip CİMER’e, gerçek dışı bilgi vermesi üzerine şikayetini yenileyen Altaş'a, bu kurumun aracılığıyla Battalgazi Belediyesi'nden verilen son yanıtta, geri adım atıldı ve verginin silindiği bildirildi.

Altaş'a, CİMER tarafından gönderilen mesaj şöyle:

"...Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Dairemiz evrakları tetkikinde gerekli işlemler yapılmış olup 93 Ada 12 parselde bulunan taşınmazın ağır hasarlı olup tahakkuk eden Emlak Vergi borcu silinmiştir. Adınıza kayıtlı diğer mülkiyetlerin az hasarlı olmasından dolayı herhangi bir işlem yapılmamıştır.

* Başvurunuz BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmış olup cevap içeriğine ilişkin hukuki sorumluluk cevap veren kuruma aittir."

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Altaş, “Bu cevapla gördük ki Malatya'da yaşanan deprem sonrası -ki onlar buna asrın felaketi diyor- belediyeler hiçbir zaman vatandaşın yanında olmadıkları gibi olmakta istemediler. Asrın felaketini asrın zulmüne çevirdiler. Devletin kanunla sağlamış olduğu hakkı bile gasp etmeye çalışıyorlar. Oysaki hiçbir işleme gerek kalmaksızın belediyelerin bu durumda bulunan binalardan 2023 ve 2024 yılları için vergi almaması eğer varsa 06 Şubat 2023 tarihinden önceki vergi borçlarını da silmesi gerekiyordu. Vatandaşlarımızın e-devlet üzerinde veya ilgili belediye e-hizmetler servisi üzerinden gerekli kontrolleri yapmalı yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binaları için haksız tahakkuk eden vergi ve gecikme zammını ödememeleri gerekiyor. Ödeme yapanlarında ödedikleri vergileri geri talep edebilirler.” dedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Arif (1 hafta önce)
    Haberde orta hasarlı binalardan da emlak vergisi alınamayacağı belirtilmektedir. Oysa ki Yeşilyurt Belediyesi 2024 yılı için (halen depremde beri ikamet edilmeyen 24 daireli apartman için) tahakkukunu en üst rakamdan ( muhtemelen yeniden değerleme oranından) hesaplayarak bizlere yansıtmıştır. Depremden sonra ne o semtin değerinde olan değer kaybını, ne binanın durumunu, ne de oturan olup olmadığına bakmamış. Vergisini vatandaşın boynuna bindireceği en üst tutardan yansıtmıştır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşilyurt Belediyesi usulsüz işlem yapıyor kesinlikle ödemeyin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Timuçin (2 hafta önce)
    Gülelim mi ağlayalım mı bilemedim… Yasa bilmezlerin olduğu yerde ben yaptım oldu demek sadece ego tatmin eder.kılıf bulmaktan başka yaptıkları bişey yok. Doğruyu bulmak bu kadar zor olmamalı.. Liyakatsizlik diz boyu. Allah hemşerilerimin yardımcısı olsun
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hakkı (2 hafta önce)
    Battalgazi belediyesi o kadar liyakatten uzak ki vatandaş kendi derdini başka mecralarla çözmeye çalışıyor. Hukuktan mevzuattan bu kadar uzak olunmaz. Kendi krallığı kurmuş özerk yapılarda bile bir düzen mevcut.
    %87
    %13
    Yanıtla