SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yılın Ahisi'ymiş, Ne Alaka!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:00:40
'Yılın Ahisi'ymiş, Ne Alaka!
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından "Yılın Ahisi" seçildiğine ilişkin açıklama ve Kervansaray Buluşmaları töreni sırasında da "Ahilik Kaftanı" giydirilmesi tartışma konusu oldu. Yapılanın "Yılın Ahisi" seçimi ile ilgili yönetmelikle uzaktan yakından ilgisinin olmadığı, "eğitimci" kökenli olan Gürkan için yapılan bu törenin sadece "fotoğraf" olmaktan öte bir anlam taşımadığı, ona bu ünvanı verenlerin böyle bir yetkisinin de bulunmadığı öne sürüldü.

"YILIN AHİSİ" KAFTANI GİYDİRDİLER..

Hayatının hiçbir döneminde esnaflık yapmadığı halde, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Battalgazi Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından “Yılın Ahisi” seçildiği, bu belediye tarafından bir basın bülteni ve kaftan giydirme töreni fotoğraflarıyla basın kuruluşlarına iletilmişti. Başkan Gürkan’a "Ahilik Kaftanı", Battalgazi Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Adil Culha ve 26 yıldır Battalgazi’de esnaflık yapan Şahin Uslu tarafından giydirilmişti. Belediyenin basın bülteninde; Battalgazi Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Adil Culha, Başkan Gürkan’ı esnaflara yaptığı hizmetlerden dolayı “Yılın Ahisi” seçtiklerini belirttiği, “Battalgazi Belediye Başkanımızın esnaflara yönelik yaptığı hizmetlerden dolayı yılın ahisi olarak seçtik. Dürüst olan başkanımızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Özellikle “Yeşil Alan” projesine sonsuz destek olacağız” diyerek, projenin Malatya için önemli olduğunu söylediği yeralmıştı. Bültene göre, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da, kendisini “Yılın Ahisi” seçen Battalgazi Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Culha ve yönetimine teşekkür ederek, esnaflıkta ahilik kültürünün önemine dikkat çekmişti.

GERÇEKTE YILIN AHİSİ NASIL SEÇİLİR?

13 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğine göre, illerde yapılacak kutlamalar için mülki idare amirinin veya görevlendireceği yardımcısının başkanlığında; Belediye Başkanı, Üniversite Rektörü, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, esnaf ve sanatkârlar odaları birliği, ticaret ve sanayi odaları ile esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerinden oluşan Komisyon tarafından “Yılın Ahisi” veya ödül verilecek diğer isim ve kurumlar belirleniyor.

Yılın Ahisi seçilmekte ilk şart, kişinin “halen faal” çalışan ve esnaf ve sanatkar olması. Buna göre, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından ödül verilecek diğer isimler bu komisyon tarafından belirleniyor.

Ahilik Haftası Ödül Yönergesine göre; Yılın Ahisi ödülü, “Her ilin o yıl içerisinde çalışma hayatında başarı göstermiş esnaf ve sanatkarlar arasında seçilen İlin Ahisine verilen ödül” şeklinde ifade ediliyor.

Ahilik Ödül Yönergesi’ne göre; “Ahilik Hizmet”, “Ahilik Onur” ödülleri de veriliyor. Ancak, bu ödülü alacak kişi ya da kuruluşlar yine Ahilik İl Kutlama Komitesi’nce belirleniyor ve bu ödüller “Ahilik Hizmet Ödülü” veya “Ahilik Onuru” adı altında verilebiliniyor. 

Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın "Yılın Ahisi" belirleme yetkisi olmadığı gibi, Gürkan'a verdiği bu payenin hiçbir karşılığı bulunmuyor.

Esnaf ve sanatkarlar için önemli bir onursal paye olan "Yılın Ahisi" ünvanının, ilçe belediye başkanına verilmesi, bu seçimin içinin boşaltılması ve değersizleştirilmesinden başka bir anlam taşımıyor.

"Yılın Ahisi" ile ilgili ve yetkili kurumların, bu ve benzer girişimleri engellemesi gerektiği belirtilirken, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin, Battalgazi'de yapılanlara karşılık sessiz kalması eleştiriliyor.

MALATYA'NIN "GERÇEK" YILIN AHİSİ..

Bu arada, geçtiğimiz günlerdeki Ahilik Haftası kutlamaları sırasında, Malatya'da "Yılın Ahisi" olarak Marangoz ve Dülgerlik Ustası Bedir Çağlar seçilmiş, düzenlenen törenle "Ahilik Kaftanı" giydirilmişti. Bu törende ayrıca esnaf Abuzer Ak ile kuaför Gülistan Baygit'e de mesleki çalışmaları nedeniyle plaket verilmiş, bu üç esnaf ödüllendirilmişti.

FOTOĞRAFLAR: Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a "Kostümlü Fotoğraf" olmaktan başka hiçbir anlamı bulunmayan "Yılın Ahisi" kaftanı giydirme töreninden görüntülerin yanı sıra, Malatya'nın "gerçek" Yılın Ahisi Bedir Çağlar'a kaftan giydirilmesi töreni görüntüsü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız