SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yıkılan Binalarla İlgili Tutuklu Sayısı 23'e Yükseldi

Yıkılan Binalarla İlgili Tutuklu Sayısı 23'e Yükseldi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da büyük yıkım ve can kaybına yol açan, 6 Şubat'ta 9 saat arayla meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerde Malatya'da yıkılan ve çok sayıda ölüme yol açan binalarla ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve sorumlulukları bulunduğu öne sürülenlerden 23'ünün tutuklandığı, tutuklama kararı verilen 1 kişinin firarda olduğu öğrenildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu, yıkılan binalarla ilgili sorumlulukları olduğu gerekçesiyle haklarında işlem yapılanlardan tutuklananların sayısının 23'ü bulduğu haber alındı.

İlk etapta tutuklanan bina sahibi Hasan Hüseyin Ermeç, Müteahhit Muharrem Poyraz, Mühendis Mehmet Gündüz, Mühendis Mustafa İğci, Mimar Metin Karataş, Mühendis Ebubekir Özbey, Müteahhit Bülent Yeroğlu'ndan sonra 16 tutuklamanın daha yapıldığı kaydedildi.

Tutuklanan diğer 16 kişinin Mühendis Necip Selçuk, Mühendis Mehmet Yumrutepe, Mühendis Ali Baran Gül, Mühendis Mehmet Fırat,  Mühendis Basri Ardağ, Mühendis Hayriye Uç, kolon kestirildiği için yıkılan Palmiye Sitesi'ndeki marketin sorumlusu Selahattin Şengül, Mimar Serpil Başar, bina sahibi Şükrü Kuş, Mimar Rıdvan Kaya, bina sahibi Engin Aslan, bina sahibi Sefa Gülfırat, Mühendis Şükrü Kaya, Denetimci Aysun Demir, Mühendis Demet Doğan ve İnşaat Teknikeri Eser Çakır  oldukları haber alındı.

Tutuklanan 23 kişinin yanı sıra bina sahibi Barbaros Avşar'ın da adli kontrol kaydıyla serbest bırakıldıktan sonra itiraz üzerine hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan bina sahibi, müteahhit, mimar, mühendis, denetim görevlisi, fenni sorumlu konumunda olan 25 kişinin savcılıktaki ifadelerinin ardından veya sağlık koşulları nedeniyle ya da adli kontrol kararıyla  serbest bırakıldıkları, hakkında gözaltı kararı verilenlerden 5'inin yakalanmasına çalışıldığı, gözaltı kararı verilenlerden birinin ise Konya'da yakalandığı haber alındı.

Bu arada yıkılan binalardan birinin, hakkında gözaltı kararı verilen müteahhidinin, binanın alt katındaki marketin kolon kestiği için daha önce kendilerini şikayet ettiğini, bu konuda market sorumlularıyla davalık olduunu, bina sakinlerinin de bu davada tanık oldukları yolundaki ifadeleri üzerine serbest bırakıldığı, söz konusu marketin kolon kesmesiyle ilgili olarak sorumlusunun ise tutuklananlar arasında olduğu öğrenildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • Osman Temel (1 yıl önce)
    Başta tarım arazilerinin imara açan kim varsa ve yapı denetim firmaları ve son olarak mutahitler hepsi yaptıklarının bedelini ödemeli ki Türkiye ye örnek olsun bir daha kimse çürük işler yapmaya cesaret etmesin.aksi taktirde bu böyle devam eder göz yaslarimiz dinmez...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • esma (1 yıl önce)
    fahri kayahan bostanbası Ahmet cakır ve öznur calıkın eseri derhal millet vekıllıkleri düşürülüp hesap vermeliler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Şehir ve çevreciliğin ildeki tüm sorumluları bu işte sorumludur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Sorumlular zemini sağlam olmayan bölgeleri imara açan başta belediyeler, belediyelerin imarda imza yetkisi olan tüm personeli, proje mimarları , yapı denetimdiler betoncular,inşaatın Demir ve kalıp ustalarına kadar tümü sorumludur.Sonuç adli kontrolle serbestlik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mahmut (1 yıl önce)
    hani noldu soruşturma bittimi 20,000- bin bina yıkılsın 3000-kişi hayatını kaybetsin 20 kişiyi at içeri sonra unuttur olayı yazıklar olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bir tek suçlu yok bu işte; tarım arazilerini imara açıp 12 kat izin veren belediyeler, yapıları doğru dürüst denetlemeyen yapı denetim firmaları, proje ve yönetmeliğe uygun olmayan şekilde binaları yapan müteahitler, şantiye şefleri ve tabiki binaların sadece lüksüne gösterişine aldanan bizler. Yönetmelik çok iyi ama yine yazdığımız şeyi yapmadık ve bedelini çok ağır ödüyoruz. Bu imzaladı atan insanlar uzayda yaşamıyor aramızdalar maalesef
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Günhan Türkdoğan (1 yıl önce)
    Bu mimarlar, muhendisler, mutahitler hırsız peki yapı denetimi yapanlar, belediyelerin imar elemanlarına ne demeli
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Muzaffer (1 yıl önce)
    Bu işte para var diye herkes Mutahit oldu olacağı bu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Arkadaşlar belediye bir şey yapamaz. Yapı denetim şirketleri olur verdikten sonra belediye ruhsatı vermek zorunda. Burda belediyeden çok iktidar sorumlu
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Semanur (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Belediyelerin suçu yok da.Binası yakılan Osman Güder in de mi suçu yok.Beton santrali olan Mehmet Çınar’ında mı suçu yok.Yapı denetim firması olan siyasilerin hiç mi suçu yok. Ak sarayları yapanlar hala sokaklarda dolaşıyor.Yok mu vicdanlı bi savcı bunları toplayacak.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Martı (1 yıl önce)
    Belediye nerede acaba nasıl ruhsat verilmiş bence hesap onlara sorulmalı ruhsat izni verenlere
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Sdk44 (1 yıl önce)
    Bu mütahitler binaları kendi kafasına göre mi yaptı? Bunları denetleyenler nerede? Allah imtahan etti bu felaketle ama Allah sorumluların hakkını alınan ah ile en büyük derecede cezalandırsın inş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    Sorumlular tutuklanmış çok iyi umarim suçlu olan cezasını çeker. Peki imar afi ne olacak? 14 daire lik yapi yi 41 adet 1+1 daire lik yapi ya dönüştüren imar afindan bahs ediyorum insanın inanası gelmiyor demi! Sorumlusu kim sizce o yapıyı 14 daire olarak yapan mühendisi mi mutahitmi yoksa 41 adet 1+1 rezidansa dönüşümüne izin veren imar afimi?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Yapı denetimde çalışan muhendis ler askeri ücretle çalışan kişiler belediye imara bakan elemanlar sözleşmeli personel eeee bizim mutahitlerde sırtı pek insanlar gerisinde siz düşünün artik
    %90
    %10
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (1 yıl önce)
    Ruhsat veren muthait binayı yapan usta ve ve ev sahibi ucuza getirmek için kendi demirini çalan da ceza almalı kısaca ac gözlü doymayan insanlara acımayan görevini yapmayanlar gerçek ceza almalıllar
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Elazığ depreminden sonra Malatya'da bina altı dükkan olan kaç yer kolon varmı yokmu diye kontrol edildi acaba,dükkanı buyutecekler diye binlerce insan vefat etti bunu yapanlar kadar kontrol yapmayan belediyede suçlu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Yıllarca davalar sürer ancak kimsenin ceza alacağını sanmıyorum. Önceki depremlerde de kimse doğru düzgün ceza almadı çünkü.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Ruhsat veren belediyeden niçin hiç bir tutuklama yok?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Fatih Bey (1 yıl önce)
    İmar izni veren belediyeden kimse yok, beton santrali sahipler yok. Müteahhit olarak sadece bir kişi var. İşi yapan kimse yok sadece kağıt üzerinde imzası bulunan mimar ve mühendisler var. Kimş savunuyorsunuz, kimi korumaya çalışıyorsunuz? Bostanbaşına yüksek kat izni veren başta Cemal akın olmak üzere bütün belediye başkanları yargılanmalı
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Arif ACUN (1 yıl önce)
    Asude konutlarını yapanların adı niye yok acaba bunların arasında, illa enkaz altında kalmamız mı gerekiyor, 30 yıllık birikimimi ve emekli ikramiyemi vererek aldığım daire yıkıldı yıkılacak içine bile giremiyorum, ama Asude konutlarını yapanlar şatafatlı yaşamlarını bize depreme dayanıksız dairelerini satarak sürdürmektedirler.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Depremde k.marasta yanındaki binalar yıkılırken binanın birinin zemin katındaki züccaciye dükkanında bir tabak kirilmiyor o binayi yapan insan biz projeye uyduk, binada en önemlisi kaba inşaat yapımına dikkat edilmesidir kullanilan demirlere ve cimantoya dikkat ettik muhendis ve mimarlarimiz insaatin özellikle kaba inşaat sürecinde surekli insaatin basinda yapilan işleri kontrol ediyorlardi hazir betonlari incelemeye alıyorduk yanlış gördüğümüz anda o betonu geri gonderip yeni firma ile anlasiyorduk,tabi en önemlisi insaattan once yer bilimcilere inceleme yaptirip o arsada nasil bir teknikle ve kac kat insaat. Yapacagimizi ogreniyorduk yani calmadan cirpmadan ilim ve bilim doğrultusunda binalarimizi yapmaliyiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Kat izni verenler yok,denetim yapanlardan kimse yok, hazir beton fabrikalardan kimse yok,insaatlarin mimar ve muhendislerinden kimse yok bu işleri sadece rastgele inşaat yapma belgesi alan mutahitlermi yaptilar
    %94
    %6
    Yanıtla
  • ramazan (1 yıl önce)
    Sadece Yıkılan binalar değil,Ağır hasarlı binaları yapan mutahit,statik,mimari proje sorumlusu müh,mimar,oraya çok katlı binaların yapılmasına imarına musade eden bütün yetkililer,inşaat ruhsatı,oturma rusatı musadesi verenler v.s bütün sorumlular derhal göz altına alınmalı mal varlıklarının satışı devri durdurulmalı aksi takdide bu kişiler yurt dışına çıkar mal varlıklarınıda önceden yaptıkları gibi başkasının adına geçirirler.bu hususda malatya Barolar Birliğinin Cumhuriyet Baş Savcılığına 18.02.2023 tarihli Başvurusu var.Bu Başvuru Adli Mercilerce Derhal işleme konulmalı.İnsanlar 40-50 yıl boğazından kısarak onlardan Bu günkü değeri 2 milyon ve 3 milyon tl olan daireleri aldılar.Bu paralar sorumlularda tahsili cihetine gidilmeli.Aynı ilçede bir başka sağlam evi olana devlet konut yardımı yapmıyor.Adamın 3 milyon 4 milyon değerinde evi ağır hasarlı bunun karşılığını kim ödeyecek tabiki mutahit ve bütün sorumlular bunun hesabını vermeli
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Dr Cengiz (1 yıl önce)ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    Ramazan bey ağzına sağlık kitabın ortasından okudun..bu ağır hasarlı yapıların müteahhitlerine hemen gözaltı kararı alınmalı..benim Yeşilyurt da iki evim var biri ağır hasarlı ve devlet bunun parasını bana vermeyecekse kim verecek tabiki müteahhit.. Besta konutlarında 2 blok ağır hasarlı çünkü uygunuz işler yapılmış müteahhitten davacı olacağım herkes hakkını arasın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Derhal ve evraklar imha edilmeden Mehmet Çınarın yapı denetim şirketi de denetlenmeli. Ayrıca Battalgazi Belediyesinde Fen işleri müdürünün personeline kendi evini taşıttırma söylentileri de araştırılıp doğruluğu veya yanlışlığı araştırılmalı
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mltyl44 (1 yıl önce)
    Varsa yigit blr savci beton,beton donatilarina ve yapi kimyasalarina belge veren Tse belgelendirne mudurlukleri arastirilsin orda calisan memurlarin hic birinde gram bilgi yok sadece iyi akp lilier
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kermce (1 yıl önce)
    Benim anlamadığım şuanda yeni bina olarak en cok tahribatı alan bölge en yogun ağır hasar alan bölge bostanbaşı bölgesi, bu bölgeyi imara açan bu bölgenin zemin etüdünü yapan kişiler gözaltına neden alınmıyor? Sen imara açarsan müteahhitler yapar kardeşim, yumuşak toprağı yıllarca sulanmış kaysı bahçelerini neden imara açıyorsun ? Burda en büyük rantı vuran dönemin belediye başkanıdır bostanbaşını imara açandır. Gelelim tecde mıhlıdut bostanbaşında yeni açılan alpertunga bulvarına, Selahattin başkan tecde de ki kayısı bahçelerini de imara sen açtın? Zemin etüdü hani nerde o yol üstündeki binalarda ağır hasar alanlar var bunun sorumluluğunu kendin yükleniyormusun ? Eğer burda ele sıçrayan bir pislik varsa Vallahi Billahi Belediye başkanları ve imar komisyonlarıda suçludur. Neye el kaldırıp indirdiğini bilmeyen dinazorlaşmış belediye meclis üyeleride bu işten sorumludur. İmar komisyonunda görev alan encümenler de hesap vermelidir, babanızın çifliği gibi kendi içinizde karar alarak yoğunluk yükselttiniz, ve aldığınız bu kararı mecliste oylatarak bi şekilde geçirdiniz. Gün hesap günü hepiniz yargılanmalısınız.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Murathan (1 yıl önce)Kermce isimli kullanıcı yorumuna
    Ağzınıza elinize sağlık, şuan da herkesin içindekini olduğu gibi yazmışsınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Kermce isimli kullanıcı yorumuna
    Güzel yazmışsın bahtsız malatya üç beş kişinin rant kapısı olmuş bu 5 kişi ye sırtını dayayıp beraber iş çevirenlere de kimse hesap soramaz yapanın yanına kar kaldıgı altta kalanın canı çıksın anlayışı adaletin 5 kişinin etrafında döndügü bir toplum olacagı bu başımıza yıkıldı çalanın rantçının fırsatcının milletin hakkını yiyenin Allah belasını versin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Selahattin Başkan sahalara inmeye başlamış. Yıkılan binalar için ruhsat verenlere hesap sorulmayacak mı Başkanım ? Hele Yeşilyurt ? O yüksek katlara izin verenler ? Allah hepsinin hesabını ahirete bırakmasın inşallah
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Müteahhit ve sorumlu mühendisler tutuklanıyor tamam bunu anladık... Peki mevcut büyükşehir belediye başkanı ve bundan önce görev yapan 3 belediye başkanı ayrıca merkez ilçe belediye başkanları ve bu belediyelerin ilgili daire müdürlükleri neden soruşturma kapsamına alınmaz ??!! Malatya'da binlerce insana ölümü recmva gören yüz binlerce insanı evsiz ve çatısız bırakan bu sorumlulara neden dokunulmuyor halen... Vallahi de billahi de ben hakkımı helal etmiyorum... Yarabbi sen şahitsin !!!
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    İnşallah yanlarına kâr kalmaz
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Naif (1 yıl önce)
    Hepsi bu kadar mı?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mertali (1 yıl önce)
    Beton santralleri bu işin başlıca sorumlusu
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    2020 Elazığ depremden sonra niyazi Mahallesi'ndeki hasarlı bütün binalara az hasarlı yazdılar.şimdi ne oldu o binalar masumlara mezar oldu.. bakın az hasarlı bina olmaz ya vardır ya yoktur.Malatyadaki 25 yaş üstü bütün binalar artık yoruldu.bu gordukleri 5 .deprem ... Lütfen yıkılacaksa yıkın yoksa bir depremde daha çok can kaybederiz. Bu yorumu. Tekrardan paylaşıyorum..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    Mimar mühendis müteahhit içlerinde işlerini düzgün yapıp yıkılmayan bina yapanlara selam olsun.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • beton (1 yıl önce)
    Beton santralleri neden soruşturulmuyor ?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kimsenin girmediği bir konu ama beton dökerken sırf pompa rahat pompalasın diye 10 m3 betona 1 m3 su basarak çok beton firması veya çalışanı gördüm, umarım en azından utanıp vicdan azabı çekiyorlardır
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Vicdan olsa onlarda betonda hile yapmazlar burda en önce beton firmaları sorgulanmalı ama yarın şehrin inşaasını yine onlara teslim ederler
    %88
    %12
    Yanıtla