SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ülke Çapında Elektrik Kesintisi

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:23:53
Ülke Çapında Elektrik Kesintisi
A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız resmi temasları kapsamında bulunduğu Slovakya’da Türkiye’de etkili olan elektrik kesintisini değerlendirerek, “İzmir tarafındaki bir santralin, özel sektöre ait santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama onu da teyit etmem lazım, kesinleştirmem lazım” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız resmi temasları kapsamında bulunduğu Slovakya’nın başkenti Bratistalava’da Türkiye’de yaşanan elektrik kesintisine dair açıklamalarda bulundu. Slovakya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, “Türkiye’deki enterkonnette sistem enerji iletim hatları ile oluşan arızanın giderilmesine dönük çalışmaları buradan da takip ediyorum. Bire bir arkadaşlarımla görüşüyorum ve büyük bir oranda Türkiye’de İstanbul ve Ankara ağırlıklı olmak üzere mesela İstanbul’da yüzde 80’ler civarında enerjilendi. Metrolar ve diğer kısımlarda, özellikle vatandaşımızın çok yoğun olduğu yerlerde bulunanlar hızlıca enerjilendi. Tabi diğer bölgelerimiz, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgeleri de aynı şekilde enerjilendi. Kısa bir süre içinde tamamı enerjilenmiş olarak düşünüyoruz. Bunlarla alakalı hem İstanbul’da hem Ankara Gölbaşında hem Adapazarı’nda enterkonnette sistemin merkezinin bulunduğu yerlerde, ana damar, ana yollar diye biz bunu tabir edelim, yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda enerjisi olmayan yerlerimiz var, onlar için de dediğim gibi yoğun çalışmalar devam ediyor” dedi.

Bakan Yıldız elektrik kesintisinin nedenine dair gelen soruya ise, “Öncelikle bütün her tarafı bir enerjilendirelim, bütün kayıtlar tabi ki elimizde. Yani bu teknik bir gerekçeden mi kaynaklanıyor, bir manevra arızasından mı kaynaklanıyor, bir işletme hatasından mı kaynaklanıyor. Bütün bunların her birisini açıklıkla söyleyebiliriz ve bunlar dakikalık olarak değil anlık olarak da tutuluyor. Ama şu anda bütün arkadaşlarımızın yoğunlaştığı kısım iş bölümü, dediğim gibi buralardan kaynaklanıyor” yanıtını verdi.

Türkiye’de yaşanan elektrik kesintisinin nedenine dair yapılan iddialara da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Değerli arkadaşlar bu tür toz dumanın arasında bir çok iddialar dolaşabilir. Biz gerçeklerle uğraşacağız. Elektrik Mühendisleri Odası mensubu olarak, bir elektrik mühendisi olarak bir odanın elektrik fiyatlarının düşük olmasından kaynaklanan sebeple böyle bir söylemde bulunmuş olmasına açıkçası üzüldüm. Yani genelde elektrik pahalı mıdır diye konuşulur, ama elektrik ucuz olduğu için böle bir iddiadan bahsediliyor. Bunu son derece de yadırgadığımı söylemem lazım. Türkiye’nin Avrupa ile senkron çalışabilmesi ile alakalı konuda biz artık rüştümüzü ispat ettik. Bununla alakalı bütün çalışmalar tamamlandı. Tez çalışmaları bitti ve Türkiye hem frekansta hem de bütün diğer konularda senkron çalışabileceğini gösterdi. Türkiye’nin kullandığı enerji komple şu anda Avrupa’dan aldığı enerjinin 40’da 1’inden daha az veya zaman zaman verdiği, Bulgaristan’ın enerjisi olmayabiliyor oraya veriyoruz, zaman zaman biz oradan alıyoruz. Dolayısıyla böyle bir konunun genelleme yapılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyim. Ama dediğim gibi birçok iddialar, söylentiler de dolaşıyor. Benim bunların hepsine şu anda kesin bir şekilde cevap vermem de doğru değil. Terör müdür deniliyor, siber midir deniliyor, teknik bir arıza mıdır deniliyor. Bunların her birisini bu kesin çalışmalarımızı tamamladıktan sonra yapacağız. Her zaman olduğu gibi kamuoyumuza şeffaf ve doğru bilgiler aktaracağız” ifadelerini kullandı.

Arızanın sebebinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, “Bu arızanın sebebinin de bir yandan tespit edilmesi lazım. İzmir tarafındaki bir santralin, özel sektöre ait santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama onu da teyit etmem lazım, kesinleştirmem lazım. Aslında sistem kendi içinde izoledir. Yani o domino taşı etkisi bütün hepsini, bütün ülkeyi kapsamaz, arada izole yerler çok fazla. Ama nasıl orada bir atlama oldu, nasıl bir işlem oldu bunu dediğim gibi bütün kayıtları ortaya çıkardıktan sonra bakmamız lazım” açıklamasını yaptı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,söz konusu kesintinin ülkemiz enerji tedariki ve arz güvenliğiyle bir ilgisi bulunmadığını açıkladı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Elektrik sistemimizde Türkiye genelinde bugün saat 10.36 itibarıyla bir elektrik kesintisi meydana gelmiştir. Olayın meydana geldiği andan itibaren Ankara’da TEİAŞ’ın Milli Yük Tevzi merkezinde bir kriz masası oluşturulmuştur. Bu masada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ, EÜAŞ ve TEDAŞ yetkilileri; tüm elektrik sistemimizi an be an takip etmekte; dağıtım şirketleri, santraller, trafo merkezleriyle bilgi alışverişi anlık olarak yapılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

"Kesintinin sebepleri üzerinde çalışma devam etmekle birlikte Kriz Merkezi’nin öncelikli amacı sistemin hızlı bir şekilde toparlanması ve enerjisiz yerlerin normale dönmesi olmuştur" denilen açıklama şöyle devam etti:

" Bu kapsamda şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde Trakya, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde hemen hemen enerjisiz yer kalmamıştır. İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde kesinti olan yerlere en kısa süre içerisinde elektrik verilmesine dönük çalışmalar sürmektedir. İstanbul’un yüzde 80’ine elektrik verilmiş, metro ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarına da enerji sağlanmıştır.

Söz konusu kesintinin ülkemiz enerji tedariki ve arz güvenliğiyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca kesintiyle ilgili basında, sosyal medyada veya çeşitli kurumlar tarafından yapılan açıklamalara kamuoyumuzun itibar etmemesini, doğru bilginin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Kriz Merkezimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etmek isteriz." 

BAKANIN AÇIKLAMASI..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrik kesintilerinin siber saldırıdan kaynaklanmış olabileceği iddialarına ilişkin, “İstanbul ve Ankara’da hayatın yavaş yavaş normale döndüğü bilgisini aldım ama nedenleri konusunda bu açıklamayı Enerji Bakanımızın yapması en doğrusu” dedi. 

Bakan Fikri Işık, katıldığı, “Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi” sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili görüşü sorulan Bakan Işık, “4. çeyrek büyüme rakamı yüzde 2.6 olarak geldi ve toplamda da 2014 yılının toplamı yüzde 2.9 oldu. Türkiye’de büyümeyi etkileyen iki temel faktör var. Bunlardan bir tanesi iç tüketimdir, bir tanesi de ihracattır. 2014’ün ilk üç çeyreğinde ihracatın büyümeye katkısı ciddiydi. Özellikle ilk iki çeyrekte katkı vardı ama son çeyrekte ihracat pazarlarımızdaki o dalgalanma, ihracattaki o yavaşlama şuanda Türkiye’nin etrafında tamamen bir karmaşa hüküm sürüyor. Suriye, Libya, Mısır, Irak, Rusya, Ukrayna, Yunanistan’ın içinde bulunduğu durum, Avrupa’nın genel olarak ekonomik durgunluk içerisinde bulunması böyle konjonktürde ihracatın büyümeye yeteri kadar destek vermeyeceği kanaati vardı. Ama buna rağmen ihracatın büyümeye bir miktar katkı verdiğini gördük. İç tüketimdeki artış büyümeyi olumlu etkiledi. Bu açıdan Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya itibariyle, içinden geçilen konjonktür dolayısıyla bu büyüme rakamlarını normal karşılamak gerekiyor. Bu açıdan 2015 yılının ilk çeyreğinde büyüme rakamlarını vermekten ziyade ben ilk ve ikinci çeyrekte bugünkü gibi bazı sıkıntılar yaşayacağımız açık. Daha arzu ettiğimiz büyüme rakamlarına ulaşamayacağımız belli ama özellikle ilk yarıdan itibaren Türkiye’nin hızlı bir büyüme rakamı yakalayacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren ciddi bir artış yakalayacağını söylemek zor değil” dedi.

Bir basın mensubu ise, “Büyüme rakamlarında dış ticaret verileri de vardı. Bu verilere göre 2015 yılının Şubat ayında bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 6, ihracatta yüzde 7,2’lik gerileme vardı. Neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine ise Bakan Işık, bunun iki sebebi olduğunu söyledi. Işık, “Bunlardan bir tanesi ihracat pazarlarımızdaki dalgalanma bizi etkiliyor. İkincisi de petrol fiyatlarının ve emtia fiyatlarının düşmesinden dolayı fiyatlardaki gerileme bizim total rakamı aşağı çekiyor. Dolayısıyla orada bir miktar düşüşü makul karşılamak gerekiyor. Çünkü ürettiğiniz malı 1 liraya satıyorsanız, şimdi 0.9 liraya satıyorsunuz. Emtia fiyatları ve enerji girdilerinin azalmasından dolayı piyasada böyle bir hafifte olsa geri çekilme var. O da toplam ihracat rakamlarını etkiliyor. Ama bunun yanında bizim ihracat pazarlarımızdaki Avrupa’daki durgunluğun diğer alanlardaki oynaklığın ve maalesef güçlü dalgalanmanın ihracatımızı olumsuz etkilediğini hepimiz görüyoruz” diye konuştu.

Bakan Fikri Işık, Türkiye’nin birçok yerinde bugün yaşanan elektrik kesintisine siber saldırının neden olmuş olabileceği iddialarına ilişkin soru üzerine ise, “Ben İstanbul ve Ankara’da hayatın yavaş yavaş normale döndüğü bilgisini aldım ama nedenleri konusunda bu açıklamayı Enerji Bakanımız ve bakanlığın yapması en doğrusu. Bazı şeyleri speküle edip de sonradan ‘pardon özür dileriz’ demek doğru olmaz. Gereksiz paniğe de toplumu sevk etmemek gerekiyor. Mutlaka Enerji Bakanlığımız, ilgili kurum ve kuruluşlarımız bunun nedenini ortaya çıkaracaktır. Ondan sonra alınması gereken tedbirleri en hızlı, en süratli şekilde alacaktır” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız