SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tavizsiz Gazetecilikte 13 Yıl

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:36:34
Tavizsiz Gazetecilikte 13 Yıl
A- A+ PAYLAŞ

Malatyahaber.com 15 Nisan 2015 tarihi itibariyle 13. yayın yılına girmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Yayın hayatına “Malatya’nın Özgür Sesi” olmak gibi güçlü bir iddiayla başladı. 

İddiamız güçlüydü; çünkü bu iddianın hayata geçirilmesini sağlayacak mesleki birikimimiz, nitelikli  kadromuz, hepsinden daha önemlisi mesleki ahlakı yozlaştırmaya karşı bir duruşumuz vardı.

Bu iddiamızı, yayın hayatına başladığı günden bugüne, hiçbir güç ya da iktidar karşısında eğilmeden, bükülmeden, taviz vermeden hayata geçirdik 

Bu konuda tevazu sahibi olmayacağız. 

Medyanın, ekonomik, siyasi ve güç ilişkileri bağlamında kirlenmişliğin, yozlaşmanın ve ahlaki bozulmanın sembol sektörlerinden birisi haline geldiği son yıllarda, gazetecilik mesleğinin ahlak bayrağını hep göklerde tuttuk. 

Malatyahaber.com, sadece gazetecilik meslek ahlakının bayrağını değil, aynı zamanda gazetecilik cesaretinin de kendisinde somutlaştığı bir yayıncılık sergilemek konusunda asla taviz vermedi. 

Rüzgara göre yön değiştirmedik. 

Dünyayı, Türkiye’yi ve Malatya’yı 360 derece okuyabilme yeteneğini kendi barındıran tek bir yönümüz vardı: Gerçeğin peşinde gitmek ve herhangi bir katkı maddesi kullanmadan gerçeği tüm çıplaklığı ile doğrudan doğruya okuyucuya aktarmak. 

Yayıncılık serüvenimizde temel önceliklerimiz, Malatya halkının doğru ve dürüst biçimde bilgi alma hakkını kullanmasını sağlamak, Malatya’nın her alandaki kamusal çıkarlarının korunmasını, haklarının savunulmasını sağlayacak nitelikte habercilik yapmak ve hepsinin üzerinde olmak üzere de gerçekleri okuyucumuzun bilgisine sunmak oldu. 

Bu yoldaki gazetecilik mücadelemizin bir başka boyutu ise, ‘gazeteci’ kılıklı haber ve emek hırsızları ile hesaplaşmak oldu hep.  

Bunların ortak özellikleri ‘utanmazlık, emek hırsızlığı- araklamacılık, düzeysizlik, cehaletlerinin farkında olmamak, cahil cesaretine sahip olmak’ paydalarında toplanıyor. 

Malatyahaber.com; emekle, alınteriyle, mesleki birikim ve bilgisi ile üretiyor; gazetecilik mesleğini, ‘gazetecilik’ kavramının ifade ettiği anlamın hakkını vererek icra ediyor. 

Buna karşılık, Malatya’da bir takım çevrelerin besleyerek kullandığı, yukarıda ortak paydalarını belirttiğimiz, gazeteci kılıklı kimileri ise, Malatyahaber.com’un ve katkı sağlayan basın kuruluşlarının, gazetecilerin, emek ve alın teri ile ürettiği gazetecilik faaliyeti çıktılarını; haberi, bilgiyi, fotoğrafı çaldılar, kullandılar, kendilerine ait kılmaya çalıştılar. 

Bunlardan "arsız" olanları, haber ve fotoğraflarımızı olduğu gibi kopyalayıp yayınlayarak, "daha arsız ve uyanık (!)" olanları ise, istihbaratı ve emek isteyen derlemeleri arkadaşlarımıza ait olan haberleri, sadece bazı küçük değişikliklerle internet sitelerinde ya da diğer yayınlarında kullanıp, hırsızlıklarına devam ediyorlar.

Bazıları da, menfaat gruplarına yaranmak için veya "bir yerlere kapağı atar mıyız, parsadan pay alır mıyız?" hesaplarıyla, bizim hedefimizde olduğunu düşündüklerinin tetikçiliğine soyundular.

Mesleki ahlak yoksunu bu kişi ya da kurumlar o kadar arttılar ve gazetecilik alanını öylesine yoğun bir kirlenmişlikle kapladılar ki, hepsiyle mücadele etmek de mümkün görünmüyor. 

Ama, asıl yakınmamız, Malatyahaber.com’un emek ve alınterinin çalınması değil. 

Temel sorun, yukarıda ortak paydalarını sıraladığımız tiplerin, gazetecilik mesleğinin Malatya’daki standartlarını getirdiği nokta ve okuyucunun gazetecilik mesleğinin kalitesini bu tiplerle değerlendirmek durumunda kalmış olmasıdır.

Bu yönüyle de Malatyahaber.com, sadece ‘gazetecilik’ kavramının ifade ettiği gerçeği ve ihtiyacı karşılamıyor, aynı zamanda gazeteciliğin onurunu koruyan bir yayıncılık anlayışına sahip olarak yoluna devam ediyor.

Yoluna devam ederken, “Malatya’nın Özgür Sesi” olmak iddiasını hemen her gün gerçekleştirmiş olmanın gururu ile bağımsız, bağlantısız, dürüst, yenilikçi, cesur ve her daim gerçeğin peşinde olan gazeteciliğe olan bağlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz.

Fuat Kozluklu ve Suat Kozluklu ile birlikte yola çıktığımız malatyahaber.com serüveninde, 13'üncü yıla girerken; haber ve istihbaratımızı paylaştığımız, Malatya'nın çıkarları adına ortak mücadelede omuz omuza olduğumuz Görüş ve Yeni Malatya gazetelerine, birlikte çalıştığımız 'gazeteci' arkadaşlarımıza ve tabi malatyahaber.com'a önemli katkı sağlayan yazarlarımıza, dostlarımıza, ayrıca malatyahaber.com'a gösterdikleri ilgi ve destekle güç veren değerli okurlarımıza açık teşekkürümüz var. Sağolsunlar, varolsunlar.

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız