SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ne Kanyon Kalacak, Ne Vadi!

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:57:45
Ne Kanyon Kalacak, Ne Vadi!
A- A+ PAYLAŞ

Doğal güzelliklerinin yanı sıra ekolojik ve biyolojik çeşitliliği ile bilinen Erkenek Kanyonu üzerine kurulması planlanan 3 adet Hidroelektrik Santrali’ne (HES) bölge halkının tepkisi sürüyor. Özellikle eski Erkenek Tüneli çıkışından Gücük Mezrası Pekmeztepe mevkiine kadar bir alanda kurulacak olan Karanlıkdere Hidroelektrik Santrali’nin kanal inşaatı nedeniyle bölgede çok sayıda ağacın zarar gördüğü, yaz-kış bölgede ikamet eden bazı vatandaşların evlerinin zarar göreceği ve çiftçilerin üzüm bağlarının da söküldüğü bildiriliyor.

Pekmeztepe mevkiinden Adıyaman Cankara Köyü'ne uzanan bölgede yaklaşık 5 yıldır faaliyette olan mevcut bir hidroelektrik santralinin dışında, bölgede yaşayan vatandaşların karşı çıkmasına rağmen Erkenek'ten çıkan ve Sakaltutan mevkiinden gelen su ile Değirmenönü suyunun birleştiği noktadan başlayarak eski Erkenek Tüneli'nin çıkışına kadar olan bölgede 3 adet hidroelektrik santralinin kurulum çalışması sürüyor.

“Turizme kazandırılması gerekirken…”

Tek geçim kaynağı bağcılık ve meyvecilik olan Erkenek halkının,  HES’ler nedeniyle bağlarının zarar gördüğünü, kalanların ise bahçelerine su götürmek için hortumlarla ‘gizli gizli’ su almak zorunda kaldığını belirten Erkenek Muhtarı Cengiz Yalvaç,  Yeni Malatya Gazetesi’nin sorularını yanıtlarken “Buraya Adana’dan, Adıyaman’dan, Kahraman Maraş’tan, Gaziantep’ten, insanlar gezmeye geliyor. Misafirleriyle gelip piknik yapıyorlar. Bölgenin bir mesire olarak tanıtılmasını ve ön plana çıkmasını sağlayacak bir takım adımlar atması gerektiği yerde, adeta bir HES zinciri kurulmasına olanak sağlayarak, ekolojik ve biyolojik zenginlikleri barındıran Erkenek Kanyonu’nun yok edilmesinin önü açılmış oldu. HES’lerin bitmesiyle Erkenek halkının geçim kaynakları da yok edilmiş olacak. HES’lerin bölgeye maddi anlamda hiçbir katkısı yok. Öyle ki firmalar, inşaatlarda çalıştırdığı insanlar bile tamamen kendi ekipleri” dedi.

Muhtar Yalvaç,  açıklamasında Karanalıkdere Hidroelektrik Santrali’nin gövdeden su alacağı bölgede bazı vatandaşların tüm yıl boyunca yaşadığını da belirterek “Bu bölgede bazı vatandaşlarımızın tapulu arazisi ve evleri var. Burada kamulaştırma da yapılmadı. Dolayısıyla bu vatandaşlarımız mağdur olacak.  Bu yüzden bazı vatandaşlarımızın geçim kaynağı olan bağları söküldü. Türkiye’nin elbette ki enerjiye ihtiyacı var. Ama enerji üretimi yapılacak diye, doğal güzelliklerimiz, geçim kaynaklarımızın yok edilmesi anlamına gelmez. Bölgede yaşayan insanlar her açıdan mağdur ediliyor ” ifadelerini kullandı.

“Yönetmelikte belirtilen kurallara uymuyorlar”

Öte yandan şirketlerin, HES kurulan bölgelerde toprağa belli oranda su bırakılmasına ilişkin yönetmeliklerde yer alan kurallara ve yüzdelik oranlara uymadıklarını dile getiren Erkenek halkı ise geçmişte bunun örneğinin yaşandığını, dönemin Valisi Ulvi Saran’ın müdahalesiyle bu durumun engellendiğini belirterek , çarpıcı örneği şu sözlerle hatırlattılar: “Pekmeztepe Mevkii'nde faaliyet gösteren mevcut HES firması, kurulan havuzda etrafa su damlaları sıçradığı için havuzun etrafını branda çadır ile çevirmişlerdi. Mansaba su salmak bir tarafa etrafa sıçrayan su damlalarından bile yararlanmak için çadır çekmişlerdi. Durumun kaymakamlığa bildirilmesi üzerine 2010 yılında DSİ, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Erkenek Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı ve Erkenek'te 3 mahalle muhtarının da imzalarıyla, bu durumun tespit edildiği bir tutanak tutuldu. Dönemin Valisi Ulvi Saran tarafından olaya müdahale edildi."

Kanyon tamamen HES kıskacında

Erkenek Sakaltutan mevkiinden Erkenek Kanyonu'na kadar Gemköprü Hidroelekt Santrali, Kanyondan eski Erkenek Tüneli'nin çıkışına kadar olan alanda Kayabaşı Hidroelektrk Santrali,  Eski Erkenek Tüneli çıkışından Gücük Mezrası Pekmeztepe mevkiine kadar ise Karanlıkdere Hidroelektrik Santrali olmak üzere 3 yeni HES kurulacak. Pekmeztepe mevkii ile Adıyaman'ın Cankara Köyü arasında hali hazırda faaliyette olan HES ile birlikte yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda toplamda kurulacak 4 adet HES ile Erkenek kanyonu adeta HES kıskacında kalmış olacak. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız