SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MalatyaHaber'in 12'nci Yılında..

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:32:24
MalatyaHaber'in 12'nci Yılında..
A- A+ PAYLAŞ

Ulusal ya da yerel ölçek… Çok fark etmiyor. 

Epeyce zamandır medya, asli görev ve sorumluluklarından koparılarak güç mekanizmalarının, politik ve ekonomik çıkar odaklarının sözcüsü konumuna getirildi.

Gazetecinin topluma karşı sorumluluk duygusu ve bilinci adım adım erozyona uğratıldı. 

Şimdi her köşe başını, gazetecilik mesleğinin asgari bilgilerine sahip olmasını bırakın, iki cümlede en az 10 imla yanlışına imza atan, gazetecilik meslek ahlakından vazgeçtik, asgari insani ahlaktan nasibini almamış gazeteci kılıklılar işgal etmiş durumda… 

Burada da ulusal ya da yerel düzey çok fark etmiyor. 

Bu durum Türkiye’nin bir gerçeğidir artık. 

Tüm bu karanlık tablonun dışında, gazetecilik meslek ahlakına sıkı sıkıya bağlı, hiç bir güç karşısında eğilip bükülmeyen, dönemsel iktidar değişimleri karşısında mesleki ahlak çıpası ile bağlı olduğu noktayı asla değiştirmeyen, tüm mücadelesi sadece gazetecilik yapmak olan gazeteciler ve medya kuruluşları da halen var… Tüm olumsuzluklara karşı var olmaya da devam edecek.

15 Nisan 2002'de yayına başlayan Malatyahaber.com, tam 12 yıldır işte bu anlamda, sahici gazeteciliğin, bağımsız-bağlantısız yayıncılığın, özgür ve dürüst haberciliğin Türkiye’de sayısı bir hayli azalan limanlarından biri olmanın sorumluluğu ile gazetecilik yaptı.

Hiçbir güç odağına yaslanmadan, daha da önemlisi güç – çıkar odakları ile mücadele ederek, sadece gazetecilik meslek ahlakı ve mesleğin üstlendiği sorumluluktan doğan gücüyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, gerçeklerin halka ulaştırılmasını sağladı 12 yıl boyunca. 

Sahici bir demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarından biri bağımsız-özgür medyadır. 

Bu anlamda, bağımsız ve özgür medya, demokrasinin hayat damarlarından biri ise, bu damar Türkiye ölçeğinde de Malatya ölçeğinde de bir hayli tahrip edilmiş, asli görevinden saptırılmış, kamuoyuna yönelik algı operasyonlarının aracı konumuna düşürülmüş durumdadır. 

Medya güçlü bir ahlakî temel üstünde yükseliyorsa, kamuoyu oluşturmak gibi ‘kuşkulu’ bir hedefe değil, asli işlevi olan kamuoyunun özgürce oluşmasına katkıda bulunmaya yönelir. 

Malatyahaber.com, tam da böyle bir işlevi üstlenerek, Malatya’da kamuoyunun özgürce oluşmasının biricik mecrası oldu. 

Malatya’nın özgür sesi...

Yazarlarının yazıları, yazılarındaki iddialar, yorumlar muhatapları tarafından hiçbir zaman yanlışlanamadı. 

Kimi yazılara ve haberlere yönelik olarak, siyasi güçlerin eteği altına girerek bazı makamları işgal eden, biyolojik yaşları bir hayli büyük olmasına karşılık zekâ yaşları 8 yaşındaki bir çocuğun zekâsı ile bile kıyaslanamayacak düzeyde zihinsel fukaralık çukurlarında debelenen kimileri, sosyal medya üzerinden, ahlaki düzeysizliklerinin diploması olan sözlerle cevap vermeye kalkışsa da, o sözler bizde sadece ‘sahibinin ödediği ücreti hak etme soytarılığı’ olarak kayıtlara geçti. 

Özgür, dürüst ve bağımsız habercilik, hakikatli gazetecilik yapmakla kalmadık, bir de haber hırsızlarına, emek hırsızlarına ahlak dersi vermek zorunda kaldık sıklıkla. 

Gazetecilik kisvesi altında, politikacıdan, işadamından, güç odaklarından nemalanmak için bir şekilde bu mesleğe şerrini bulaştıran bilumum taifenin, Malatyahaber.com’un ya da haber ve istihbarat paylaştığı yol arkadaşlarının, herbiri emek ve alınteri işi olan haber ve fotoğraflarını çalıp, kendi emeğinin ürünüymüş gibi kullanmasının yoğunluğunu artık takip edemez duruma geldik. 

Hem gazetecilik mesleğini kirletiyorlar, hem emek ve alın teri hırsızlığı yapıyorlar. 

Utanmıyorlar…

Yüzleri kızarmıyor bu taifenin. 

Hiçbir ahlaki, insani kriterleri yok. 

Daha vahimi ise, bu taifenin belli çevrelerce beslenmesidir. 

Bu çevreden sözde yönetici sözde gazeteciden, sözde gazeteci sözde yöneticiden besleniyor.

Her ikisi de bu ilişkinin ürünü olan kirlenmişliğin, dejenerasyonun, çürümüşlüğün içinde bu şehrin değerlerini yok etmenin mücadelesini veriyor. 

Malatyahaber.com’un yolunu aydınlatan tek şey bugüne kadar olduğu gibi gazetecilik meslek ahlakı, mesleki, toplumsal sorumluluklarımız ve gerçeğin peşinde gitmek olacaktır.  

Gerçeklere ve mesleğimizin onuruna sadakatimiz devam edecek.

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız