SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Rezervi 17 Milyon Ton'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:47:12
'Malatya Rezervi 17 Milyon Ton'
A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından son 10 yılda 200 milyar dolarlık linyitrezervi bulunduğunu söyledi. 8,3 milyar ton olan rezerv miktarı, bu süre içerisinde yüzde 88 oranında artarak 15,6 milyar tona ulaştığını kaydeden Alaboyun, “Bu artış, bizi yıllık 2,5 milyar dolarlık doğalgaz ithalinden kurtarıyor” dedi. Malatya'nın Yazıhan ilçesinde de rezervin 17 milyon ton olduğu öğrenildi. 

3 BÜYÜK REZERV 4,2 MİLYAR TON

Linyit’in büyük oranda termik santrallerde yakıt olarak kullanılan bir çeşit kömür olduğunu aktaran Alaboyun, 2005 yılı itibariyle MTA Genel Müdürlüğü tarafından yoğun linyit arama çalışmaları başlatıldığını söyledi. Alaboyun“Bu dönemdetoplam 1.531.617 metre sondaj yapıldı ve 3 tanesi büyük rezervli olmak üzere 12 yeni linyit sahası keşfedildi, 2 sahada da rezerv artışı sağlandı. 3 büyük rezerv ise, 1,8 milyar ton rezerv değeri ile Konya-Karapınar’da, 1,5 milyar ton rezerv değeri ile Eskişehir-Alpu’da ve 940 milyon ton rezerv değeri ile Afyon Dinar’da bulunuyor. 3 büyük rezervin toplam büyüklüğü ise 4,2 milyar ton” diye konuştu.

PARASAL DEĞERİ 200 MİLYAR DOLAR

Orta ve küçük ölçekli rezervlerle birlikte 10 yılda yaklaşık 7,3 milyar ton yeni rezerv bulunduğunu ifade eden Alaboyun, “Parasal değeri 200 milyar doları bulan bu rezervlerle birlikte, 8,3 milyar ton olan toplam rezervimiz yüzde 88 oranında artarak 15,6 milyar tona ulaştı. Bu artış, bizi yıllık 2,5 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithalinden kurtarıyor” dedi.

1984-2004 ARASINDA LİNYİT ARAMASI YAPILMADI

Önceki dönemlerde Türkiye’de yapılan linyit arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Alaboyun, “MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde linyit arama çalışmalarına 1938 yılında başlanılmış 1984 yılına kadar toplam 1.459.000 m sondaj yapılarak 117 adet Linyit sahası saptandı. Bu çalışmalar sonucunda 8,3 milyar ton linyit rezervi tespit edildi. 1984 - 2004 arasında herhangi linyitaraması yapılmadı” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN SAHALAR EÜAŞ VE TKİ’YE DEVREDİLDİ

Alaboyun, rezerv tespit edilen sahalarla ilgili şunları söyledi; “Çalışmaları tamamlanan Karapınar-Ayrancı, Tekirdağ-Çerkezköy, Afşin-Elbistan (MTA) linyit sahaları EÜAŞ Genel Müdürlüğüne, Amasya-Merzifon, Kırklareli-Pınarhisar-Vize, Eskişehir-Alpu ve Konya-Ilgın sahaları ise TKİ Genel Müdürlüğüne devredildi.Afyonkarahisar-Dinar linyit sahasının EÜAŞ Genel Müdürlüğüne devri sözleşme aşamasında. Afyonkarahisar-Dinar, Isparta-Şarkikaraağaç, Denizli-Çardak ve Denizli-Çivril sahaları da, İhtisaslaşmış Devlet Kurumlarına devre hazır halde bulunmaktadır.”

YILSONUNA KADAR 250 BİN METRE SONDAJ DAHA

Bakan Alaboyun, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Ankara, Aydın, Afyon, Amasya, Bolu ve Muş illerinde de arama ve rezerv belirleme çalışmaları yapıldığını ve yılsonuna kadar bu bölgelerde 250 bin metre sondaj yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Keşfedilen yeni linyit sahaları:

- Konya-Karapınar Sahasında 1,832 milyar ton,

- Trakya Çerkezköy Havzasında 495 milyon ton,

- Elbistan MTA Sahasında 515 milyon ton,

- Eskişehir-Alpu Sahasında 1,453 milyar ton,

- Afyon-Dinar Sahasında 941 milyon ton,

- Amasya-Merzifon Sahasında 9,2milyon ton,

- Malatya-Yazıhan Sahasında 17 milyon ton,

- Pınarhisar-Vize Sahasında 140 milyon ton,

- Konya-Ilgın Sahasında30,6 milyon ton,

- Denizli - Çivril Sahası7,5 milyon ton

- Denizli - Çardak Sahası44,2 milyon ton

- Isparta-Şarkikaraağaç Sahasında306,7 milyon ton,

Rezerv artışı sağlanan sahalar:

- Afşin-Elbistan EÜAŞ Sahasında 1,3 milyar ton,

- Manisa-Soma TKİ Sahasında ise 205 milyon ton rezerv tespit edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız