SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Lozan Kahramanlarını Anıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:12:09
A- A+ PAYLAŞ

Lozan Antlaşması'nın 91. yıldönümünde antlaşmayı imzalayan İsmet İnönü'nün adının müfredattan çıkarılmasına tepki gösteren Eğitim İş İl Temsilcisi Feyzullah Çelik, "İsmet İnönü’ye karşı, başlatılan karalama kampanyasının, bugün adının ders kitaplarından çıkarılması aşamasına gelmesi ve bunun Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümüne rastlaması, bir rastlantı değil, hesaplanmış bir zamanlamadır."dedi. CHP İl Başkanı Enver Kiraz da, Lozan'ın yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

"SÖMÜRÜ BOYUNDURUĞU KALKTI"

Çelik, Lozan Antlaşması'nın yıldönümü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

"Bundan 91 yıl önce, 24 Temmuz 1923 yılında İmzalanan Lozan Barış Antlaşmasını Mustafa Kemal ATATÜRK, “Türk Ulusuna karşı yıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme eyleminin yıkılışını bildirir bir belgedir ve tarihte eşi benzeri görülmemiş bir siyasal zafer anıtıdır.”sözleriyle tanımlamaktadır.

Bütün dünyayı kan gölüne çeviren Emperyalizm, ilk olarak Anadolu topraklarında yaşanan Kurtuluş Savaşıyla yenilgiye uğratılmış;  bu savaş, tarih sayfalarına Türk Ulusunun onurlu zaferi olarak geçmiştir. Savaş meydanlarında kazanılan büyük utkudan sonra Atatürk’ün önderliğinde örgütlenen ulus iradesi, İsmet İnönü’nün liderliğinde Lozan’da emperyalist güçlere karşı büyük direnç sergilemiş ve Türk tarihi açısından önemli bir diplomatik zafer kazanarak ezilen mazlum uluslara da cesaret, güven ve umut aşılamıştır.

Bu zaferle tüm dünyaya bağımsızlığımız ve ulusal bütünlüğümüz kabul ettirilmiş, ulusumuzun barış ve özgürlük içinde yaşayan bir toplum olma ideali güçlendirilmiştir. Aynı zamanda Lozan Antlaşmasıyla Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni içerden ve dışarıdan kuşatan, ulus birliğini tehdit eden kapitülasyonlar ve her türlü sömürü boyunduruğu ortadan kalkmıştır.

Emperyalist güçler bunu içlerine sindirememişlerdir. Geçmişten gelen büyük bir düşmanlıkla,  emperyalist çıkarları için işbirlikçileriyle birlikte ulusal birliğimize, ulusal değerlerimize ve Lozan’la elde ettiğimiz kazanımlara saldırmaktadırlar. Lozan Barış Antlaşması, nasıl geçmişte emperyalist devletlerin Ortadoğu ve Asya’ya ilişkin planlarını bozmuşsa, günümüzde de bağımsız, laik, üniter Türkiye Cumhuriyeti, varlığıyla bölgeye yönelik emperyalist planlara engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, Sevr tekrar hortlatabilmek için Lozan’ın kazanımları yok etmek istemektedir.

Lozan’ı başarı ile gerçekleştiren büyük devlet adamı İsmet İnönü’nün adının, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından, uluslararası ilişkiler dersi müfredatından çıkarılması, siyasal iktidarın Cumhuriyet rejimine karşı bir girişimidir. İsmet İnönü’ye karşı, başlatılan karalama kampanyasının, bugün adının ders kitaplarından çıkarılması aşamasına gelmesi ve bunun Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümüne rastlaması, bir rastlantı değil, hesaplanmış bir zamanlamadır.

Eğitim-iş olarak; Lozan Barış Antlaşması’nın getirdiği ilke ve değerlere sahip çıkma görevini sürdürerek elde edilen tüm kazanımların koruyucusu olacağız. Bu vesileyle başta Ulusal Kurtuluş savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan'a imza atan büyük devlet adamı İsmet İnönü olmak üzere, Lozan Antlaşmasının unutulmaz kahramanlarını, bu kahramanlarımızı yetiştiren ulusumuzu sevgiyle saygıyla selamlıyor, şükranlarımızı sunuyoruz."

CHP'NİN AÇIKLAMASI..

CHP İl Başkanı Enver Kiraz da açıklamasında, "Sevr’in Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarınca çöpe atılması ve Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sona ermesinden sonra bunun Dünya milletlerine tescillenmesi gerekli idi.

Devlet Adamı ve Büyük Diplomat İsmet İNÖNÜ Türkiye Cumhuriyeti adına barış görüşmelerine katılmıştı.

Uzun ve son derece zor müzakerelerden sonra 24 Temmuz 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin istemleri ve zaferi tescil edilmiş, bu günkü sınırlarımız tüm dost ve düşmana kabul ettirilmiştir.

Lozan Barış Antlaşması Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni Dünya’nın tanıması ve kabullenmesidir.

91 Yıl sonra Lozan Barış Antlaşması’nı gerçekleştirenleri saygı ve minnetle anıyoruz. "dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız