SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Liste Tarafımdan Hazırlandı"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:20:09
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk ekranlarında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, yeni oluşturulan seçim hükümetiyle ilgili, “Öncelikle hayırlı olmasını diliyorum. Aslında daha fazla hanım olmasını istiyordum, bazı üzerinde düşündüğümüz isimler oldu ancak şartlar ve dağılım itibariyle çok elimizin serbest olduğu bir kabine değil bu. Belli kuralların olması gereken, bağımsız olması gereken, sayıların önemli olduğu bir tablo var. Açıkçası, görevi aldıktan sonra herhangi bir önyargı olmaksızın bunları zihnimde tasavvur ettim, bunları paylaştım; ehliyet, liyakat, uyum…” değerlendirmelerinde bulundu.

“ANAYASAL ZORUNLULUĞU OLAN BİR HÜKÜMET KURDUK”

Kabineyi oluştururken Anayasal zorunluluğun önemli bir husus olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Anayasal zorunluluğu olan bir hükümet kurduk. Tamamıyla tercih hakkının benim elimde olmadığı, benim sadece TBMM’de grubu bulunan partilerin dağılımı itibariyle, TBMM Başkanı’nın bildirdiği sayılar içerisinde hareket amacımın olduğu bir tablo. Dolayısıyla Anayasal zorunluluğa riayet etmek önemli bir husustu. Buna riayeti esas aldığımız için malum; CHP’den, MHP’den ve HDP’den 5-3-3 oranında isimler tespit ettim. Bunun tespiti Anayasal bir zorunluluktu. Bunun tespitini yaparken, şunu da göz önünde bulundurdum: Temsil kabiliyeti olsun ve birlikte diyelim ki; CHP ile ya da MHP ile koalisyon kurmuş olsaydık, o zaman taktir Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli’nin olacaktı ama, ‘onların da tercih edebileceği isimler muhtemelen bunlar olurdu’ diyerek, temsil tecrübesi olan, belli alanlarda tecrübesi olan isimleri tespit etmeye çalıştım. Bu Anayasal zorunluluğa 3 üye evet dedi; birisi MHP’den, 2’si HDP’den… Anayasal zorunluluk bu anlamda yerine getirilmiş oldu. Bu aşama ortaya çıkınca, ‘madem ki ben, tam olarak bu tabloya yerleştiremedim ama Türkiye’nin resmi bu resme yansısın’ dedim. Partilerin tümü ‘evet’ demeyince, ‘öyle bir temsil gücü olsun ki bu kabinenin, bu temsil gücüyle herkes kendisinin burada yer aldığını hissetsin’ istedim. Türk’ün, Kürt’ün, Zaza’nın, Alevi’nin, Sünni’nin, Karadenizli’nin, Akdenizli’nin, Kıbrıslı’nın, Rumelili’nin olduğu bir resim olsun istedik. Bunun da iyi sağlandığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“NİHAYET İCRA HÜKÜMETİ OLUŞTURULDU”

Kabinedeki isimleri belirlerken AK Parti içerisinden seçilecek isimlere herhangi bir haksızlık olmasın diye belli hususlara dikkat ettiğini aktaran Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bize 11 Bakanlık düşüyordu. 13 milletvekili bakan arkadaşım vardı, bunların hepsi kıymetli arkadaşlardı fakat diğer partilere verdiğimiz kontenjanları da göz önüne aldığımızda, ilk kez de bir başörtülü bakan arkadaşımızın olması hasebiyle, 11 bakan arkadaşımızı muhafaza ettim, 2 bakan arkadaşımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ettim; bu da bir zorunluluktu. 13 sayısının 11’e düşmesi gerekiyordu. AK Parti’den milletvekili olmayan bakan arkadaşlarıma da hiçbir ayrım gözetmeden teşekkür ettim ama onları kabineye almam mümkün olmadı, çünkü milletvekili değillerdi fakat her biri kıymetli insanlar; onları da gelecek seçimlerde mutlaka değerlendirmeye alacağız. Diğer bir önemli kriter; bu kabine Türkiye’yi idare edecek. Temsili iyi olabilir, parti içi dengeler konusunda doğru olabilir ama icra gücü olmazsa başarı şansı olmaz. Ve nihayet icra hükümeti oluşturuldu. Bu hükümet son derece yoğun bir gündemle karşı karşıya, burada bu gündemi taşıyacak bir ağırlığın olması önemliydi. Bakıldığında, kimsenin ‘bu isim burada ne arıyor’ demeyeceği şekilde bir uzmanlığı da göz önünde bulundurdum. Bazı yerlerde müsteşarlarımızdan, bakan yardımcılarımızdan istifade ettim ki süreklilik sağlanabilsin. Yeni atamalarda, ‘acaba o konuya vakıf mı’ diye baktım. 3 bakanlığın da eskiden beri gelen bir gelenekle Anayasal olarak bağımsız olması gerekiyordu. Türkiye’den her rengin temsil edildiği, sağ ve sol, Türk, Kürt, Alevi, Zaza, MHP’li, BBP’li, HDP’li, gençliğinde muhtemelen birbiriyle karşı karşıya durmuş ama şimdi aynı masa etrafında Türkiye’nin geleceğini konuşacak birçok ismin bir arada olduğu bir kabinenin oluşturulduğu kanaatindeyim. ‘Allah utandırmasın’ diyorum.” 

“REDDEDENLER AK PARTİ’Yİ REDDETMİŞ OLMADILAR, ANAYASAL ÇİZGİNİN DIŞINA ÇIKMIŞ OLDULAR”

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun geçici hükümeti beraber oluşturma teklifini reddettiğini hatırlatan Davutoğlu, “Reddedenler AK Parti’yi reddetmiş olmadılar, Anayasal çizginin dışına çıkmış oldular. Ben seçimden sonra bütün açıklamalarımı Genel Merkez’de yapmıştım, bir tek bu hükümetle ilgili açıklamaları Başbakanlık’ta yaptım. Çünkü bu, Başbakan olarak benim tayinimle birlikte oluşan Anayasal bir hükümet. AK Parti’den katılanlarla ilgili yetkiyi ben kullandım. Diğer partilerle ilgili isimlendirmeleri de ben yaptım. Anayasa, bunu böyle demiş olduğu için böyle yaptım. Bu günlerin geleceğini gördüğüm için geçen Perşembe günü çağrı yaptım. Dedim ki: ‘Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu gelin bir hükümet kuralım. Nasıl olsa ülke seçime gidecek, birlikte götürelim.’ Eğer bu çağrıma kulak verilmiş olsalardı ve geçen Cuma günü bir araya gelmiş olsaydık, yeni bir hükümet kurardık, muhtemelen içinde Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli de olurdu, onların arkadaşları da olurdu, hem de çok da güzel bir tablo olurdu. Hem seçim meydanlarında rekabet ederdik, hem de Bakanlar Kurulu’nda birlikte ülkenin geleceğini konuşurduk; mükemmel bir tablo olurdu. Ama buna olumlu bir cevap almadık” diye konuştu.

“HDP İLE BİRLİKTE HÜKÜMET KURMAYI İSTEMEDİK”

“Ülke hükümetsiz kalamayacağına göre, Anayasa da bir yol göstermiş, onun gereğini yaptık” diyen Davutoğlu, şunları ifade etti:

“HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik. Çünkü HDP, ‘asla olmaz AK Parti’yle’ demişti ve sonra teröre de destek vermişti. Bu normal AK Parti hükümeti olsaydı; kendilerine saygı duymakla birlikte, bir HDP’li bakan AK Parti hükümetinde yada Davutoğlu hükümetinde yer almazdı. Çünkü; terörle ilgili tutumunu açık bir şekilde ortaya koyması gereken bir partiyle karşı karşıyayız. Onların bu hükümette olması Anayasal bir zorunluluktu. MHP ve CHP son dönemdeki tutumlarıyla, bizi öyle bir kıskaca sokmak istediler ki; ‘AK Parti ile HDP bir araya geldi, hükümet kurdu’ diyorlar. Bu, Anayasa’yı anlamamaktır. Anayasa’nın 114 ve 116’ıncı maddelerini okusalar ve devletin, milletin şuanda karşı karşıya olduğu riskleri görseler, bu okuma becerileriyle, muhakeme kabiliyetiyle o metinleri okusalar, ‘Bu üzerine yemin ettiğim Anayasa bana ne diyor’ deseler farklı bir sonuca ulaşabilirlerdi. Bu zorunluluk içerisinde en iyisini yapmaya çalıştık.”

“LİSTE TAMAMEN BENİM TARAFIMDAN HAZIRLANMIŞTIR”

Başbakan Davutoğlu, “İsimleri kendiniz mi belirlediniz, Cumhurbaşkanı’nın da belirlediği isimler oldu mu?” şeklinde yöneltilen soruya, “Anayasa, Cumhurbaşkanına onaylama yetkisi veriyor ve onaylama yetkisinin olması demek, söz hakkının olduğu anlamına geliyor. Bu sıradan bir yetki değil. Anayasa Cumhurbaşkanı’na ne yetki veriyorsa, rıza göstermek gerekir. Ben kendi yetkimi de bilirim. Liste tamamen benim tarafımdan hazırlanmıştır ama Cumhurbaşkanımızın da tabi ki onay makamı olarak görüşleri olmuştur, istişareler olmuştur. Bu doğal bir şey; yanlış da bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın tecrübesi ve Anayasa’nın getirdiği perspektif önemlidir” diye cevap verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız