SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Laf-ı Güzaf Hizmetler

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:05:08
Laf-ı Güzaf Hizmetler
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

“Marifet iltifata tabidir.” sözünü hepimiz biliriz, bence bu sözü “iltifat marifete tâbidir” şeklinde söylemek daha doğru anlam bulacaktır. Geçmişte kaleme aldığım birçok konuda, yanlış giden bir şeylerin olduğu eleştirisini yapmıştım. Yakın zamanda Malatya B.B. tarafından basına servis edilen bültenlerde yer alan projelere göre bir değerlendirme yaparak; yanlış ve doğrunun Malatya kamuoyunca bilinmesini düşündüm. Bizlere sunulan resimlere üç boyutlu bakmak ve resimdeki derinliği yakalamak bazen olaylara eleştiren bakış acısı ile yaklaşmamıza ve doğru tespitler yapmamıza imkan sağlamaktadır. Bizlere sunulan belediye hizmetlerini de dün, bugün ve gelecekte bize sağlanan hizmetler olarak  üç boyutlu bir  resim gibi görmek gerekir. 

Tarihe haksızlık değil mi?

Malatya’ya İlk Kez Külliye Yapılıyor.

İpek caddesinde yaptırılan ve Camii, Kültür Merkezi ile Semt Pazarı’ndan oluşan Külliye’nin yakın bir zamanda hizmete açılması planlanıyor. Malatya'nın ilk Külliyesi olma özelliği taşıyan bu proje, aynı zamanda ilk kapalı semt pazarı olma özelliği de taşıyor. (Bülten)

Külliye: Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane vb. yapıların bütünü.Günümüz ifadesi ile yerleşke.(TDK*)

Semt Pazarı mı? Külliye mi?   

Malatya Girişlerine Kapı Yapılacak

10’a yakın medeniyete ev sahipliği yapan Malatya’nın doğu ve batı girişlerine Şehir Kapıları yapılacak. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan giriş takları; İnönü Üniversitesi civarı ile Beylerderesi Viyadük çıkışına kurulması planlanıyor. Kurulacak olan taklar, Malatya’nın tarihi dokusunu ifade edecek motiflerle süslenecek. Malatya’ya kurulacak olan şehir kapılarının yanı sıra, ayrıca ilçe girişlerine de her ilçenin tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtacak takların yapılması planlanıyor.(Bülten)

Tak: Millî bayramlarda veya önemli bir olayı anmak için düzenlenen şenliklerde, geçit yapılacak caddelere geçici olarak kurulan, yazılar ve çiçeklerle süslenen kemer.(TDK)

(Şehir kapısı, bir yerleşim biriminde kale veya surun bir parçası olacak şekilde giriş çıkışın yapıldığı ve aynı zamanda savunmayı da güçlendiren tahkimat türüdür.)

Şehir Kapısı mı? Tak mı?

Kanal İstanbul'dan Kanal Malatya'ya

Konuyla ilgili olarak Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır “öncelikle mevcut Kanalboyunu, yol ve kaldırımları ıslah ederek, aslına uygun (?) bir şekilde yeniden düzenleyeceklerini, bunun dışında Fahri Kayahan Bulvarı ve Güney Kuşak Yolu üzerine iki yeni kanal daha yapacaklarını söyledi.” 

Kanal mı? Harığ mı? 

Not: Kernek meydanı da aslına uygun olarak düzenlenmek üzere projelendirildi sonuç olarak dünden bu güne  yel değirmeni ve fırıldaklar eser kaldı.

Ecdadımız bize güzel Türkçemizi miras bıraktı. Ne yazık ki bizler belki bilerek bekli de bilmeden moda kelime ve terimler ile bu mirasa sahip çıkmak yerine onun yok olmasına hizmet eder  duruma geldik. Gündemde olan saray- külliye tartışmalarına siyasi taraf olmak için semt pazarına külliye demek, şehir kapısını  “Tak” ile eşdeğer tutularak resmi bir kurum tarafından bülten olarak basına servis edilmesi Türkçemiz acısından çok üzücü bir durumdur.  

Malatya  şehir kimliğinde, önemli yeri olan değerleri birer birer yok ettikten sonra yapboz türünden unsurlarla, mevcut olanların da tarihi anlamını boşaltarak, kısa yoldan Malatya’ya yeni kimlik biçmeye çalışanlar hiçbir zaman Malatyalılardan laf-ı güzaf hizmetleri için iltifat beklemesin. İltifata layık olmaları için çakma ve kopya olmayan marifet ortaya koymaları gerekir. Umarım Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu projeleri sahiplenecek ve eleştirilerimize önem verecek bilgili ve eğitimli mühendisler çıkacaktır. 

________

* TDK: Türk Dil Kurumu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız