SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Küçük Çaplı Hatalar Olabilir"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:24:05
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye'de 'eskiyen teknoloji' olması nedeniyle uzun süre önce kullanımdan kaldırılan 'troleybüsün adı değiştirilmiş şekli' olan trambüs sisteminin hizmete girdiği 20 günden bu yana sistem arızaları nedeniyle yarattığı, hayati tehlike de içeren sorunları görmezden gelerek, trambüsün son derece güvenli toplu taşıma aracı olduğunu savundu. Çakır "Bu sistem, Amerika, Avrupa,  Asya ve birçok gelişmiş şehirde çalışıyor. Bu projede asla ve asla yanlışlık yok" dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi makina parkına yeni araçların dahil edilmesi nedeniyle dün belediye binası önünde düzenlenen törenden sonra Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri'nin trambüs yangınından sonra, önceki gün yolcularda panik yaratan yeni trambüs arızasına yönelik soruları üzerine basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Çakır, “Geçtiğimiz günlerde çok talihsiz bir kaza oldu. Bu kazanın ardından yoğun bir karalama kampanyası başlatıldı. Projede eksiklik olabilir, teslimatta eksiklik olabilir ama bu projeyi kimsenin karalamaması lazım. Sistemde olmamasına rağmen her türlü ek tedbiri koyduruyoruz” dedi. 

Trambüs, 30 Mart Pazartesi günü MAŞTİ-İnönü Üniversitesi güzergahında İnönü Üniversitesi yönüne seyir halinde iken, kollektörünün arızalanması sonrasında elektrik bağlantı halatları hattan çıktığı için yolcular panik yapmış, trambüsteki A.T. adlı öğrenci de 'imdat çekici' ile trambüsün camının kırma girişiminde bulunmuştu.  Cam yerine çekicin kırılması üzerine de A.T. camı yumrukla kırmış, bu nedenle trambüste bulunan polisler tarafından gözaltına alınmıştı. MOTAŞ A.T.'den, A.T. de MOTAŞ'dan karşılıklı biçimde şikayetçi olmuştu. 

“Kimsenin kamu malına zarar vermeye hakkı yok”

Hayati tehlike içeren trambüs arızaları ve sözkonusu son olayla ilgili soruyu da cevaplandıran Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, öğrencinin gözaltına alınması ve şikayetçi olunması konusunda "Hiç kimsenin kamu malına zarar verme hakkı yoktur. Bunun küçüğü, büyüğü eğitimlisi, eğitimsizi olmaz" diye konuştu. 

Öğrenci hakkındaki şikayetlerini, olayda kasıt olup olmadığına bakarak yeniden değerlendirebileceklerini ifade eden Başkan Çakır, "Öğrenci (A.T.) şayet panik durumunda aracı kırdıysa bunu bakıp değerlendireceğiz ama bir kasıt varsa kamu malına verilen zararın telafi edilmesi gerekiyor. Art niyet yoksa da bakar değerlendiririz" dedi. Söz konusu olayda acil valf vanalarının çalışmadığı yönündeki iddiaları için "Böyle bir durum yok" ifadesini kullanan Çakır daha sonra şöyle dedi: "Acil valf vanalarının çalışmaması gibi bir durum yok. Bunlar biliyorsunuz elektrikli hatlarda gidiyor ve bunlar zaman içeresinde hatlardan çıkabilir.  Zaten onlar tekrar yerine takılır ve araç devam eder" 

"Yolcuların panik olmasına kısmen hak veriyorum" 

Çakır, trambüs yangınından sonra yaşanan son olayda yolcuların panik olmasına kısmen hak verdiğini de belirten Ahmet Çakır, kamuoyunda aşırı panik havasının da kısmen yaratıldığını savundu. 

Trambüsün Malatya için çok önemli bir yatırım olduğunu belirten Çakır, "Benim buna iyi dememe de gerek yok, birilerinin buna kötü demesine de gerek yok. Dolayısıyla araçlar burada. Buna binecek vatandaşımızdır ve bunun takdirini bu araca binecek halkımız yapacaktır. Trambüsler güvenirlilik açısından son derece güvenlidir. Çalışma esnasında sistemlerin yeni olmasından kaynaklanan çok küçük çaplı hatalar arızalar olabilir" dedi. 

 Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, trambüs sisteminde eksiklikler, sorunlar ve denetimde aksama olabileceğine de vurgu yaparak bu sorunların zamanla ortadan tümüyle kaldırılacağını söyledi. 

"Projede asla yanlış yok"

Çakır, trambüse ilişkin Yeni Malatya Muhabiri'nin sorularını cevaplandırırken sisteme yönelik olarak şu genel değerlendirmeyi yaptı: "Geçtiğimiz günlerde çok talihsiz bir olay oldu. Bunlarla ilgili her türlü tedbir, önlem ve kontroller yapılmıştır. Standartlarda olmamasına rağmen her türlü ek tedbiri bunun üzerine koyduruyoruz. Bizim temel amacımız kaza olmaması ve insana zarar gelmemesi. Trambüsu ilk baştan beri fizibiliteleri ile ortaya koyduk. Bu sadece Türkiye’de belli bir bölgede olan bir araç değil, Amerika, Avrupa,  Asya ve birçok gelişmiş şehirde bu sistem çalışıyor. Bu projede asla ve asla yanlışlık yok. Kendisin amorti eden çevreci ve teşvik edilmesi gereken bir araç. Bütün Malatyalıların buna sahip çıkması lazım. Projede eksiklik olabilir, teslimatta eksiklik olabilir ama bunu kimsenin karalamaması lazım. Denetimde aksama olabilir,. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz ama genel manada baktığınızda bu projeyi ben her zaman savundum. Doğru bir proje. Dolayısıyla bundan sonra bu sisteme benim iyi demeye birilerinin kötü demeye hakkı yok. Şu anda araç çalışıyor. Vatandaş buna da binecek, başka şehirlerde hafif raylı sisteme de binecek. Aradaki farkı kıyaslayacak. Dolayısıyla artık tamamen kamuoyuna kalmış bir durum". 

ARŞİV FOTO: Başkan Çakır, trambüslerin "insanlı test"e başladıkları gün düzenlenen törende, trambüslerden birini kullanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız