SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Ticaretinin Kalbi Burada Atıyor

0
Güncellendi - 2020-09-11 19:07:04
Kayısı Ticaretinin Kalbi Burada Atıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da haziran ayında başlayan hasatla üreticilerin bir yıl boyunca emek verdiği kayısılar kentte uzun yıllardır  ticari hayatın merkezinde yer alan "Şire Pazarı"nda tüccarla buluşuyor.

Üreticilerin kendi imkanlarıyla sabahın erken saatlerinde pazara getirerek sergilediği kayısılar, zorlu pazarlıklar sonucu dünya piyasasında yer almak için fabrikalara taşınıyor.

"Şire Pazarı"ndan çıkarak fabrikalarda paketlenen kayısı, Amerika'dan Avustralya'ya Brezilya'dan Çin'e kadar ihraç edilerek dünyanın dört bir yanında damakları tatlandırıyor.

- "Kayısı ticaretinin merkezi"

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu söyledi.

Kentte yaklaşık 50 bin ailenin üretici olarak kayısı sektöründe hizmet verdiğini hatırlatan Özcan, sektörde ticaretin kalbinin ise tarihi "Şire Pazarı"nda attığını ifade etti.

Özcan, Malatyalılar için "Şire Pazarı"nın önemini değinerek şöyle konuştu:

"Türkiye'de önemli pazarlar arasında yer alan Şire Pazarı, kayısı ticaretinin merkezi konumundadır. 1980'li yıllarda başlamış bir ihracat serüveninden bahsediyoruz. Kuru kayısı 1980'li yıllarda 3 bin ton ihracatla 5 bin ton rekolteyle bu serüvene başlamış bir ürün. Şu an da yaklaşık 100 bin ton ihracatla 300 milyon dolar da gelire ulaştık. Hem Malatya ekonomisi için hem de Türkiye'nin tarım ekonomisi adına çok önemli bir ürün. Son 10 yılda yaklaşık 1 milyon ton kuru kayısı ihraç ederek Malatya ve Türkiye ekonomisine yaklaşık 3,5 milyar dolar gelir sağlandı. Bu yıl ki hedefi 100 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar gelir olarak koyduk."

Malatya'nın kayısı ile özdeşleştiğini anlatan Özcan, kentte üniversite kazanan öğrenciler ve düğün yapacak ailelerin umudunun bu ürün olduğunu kaydetti.

- "Hasat döneminde 40 bin kişiye istihdam sağlıyoruz"

Özcan, kayısının sadece Malatyalılara değil mevsimlik tarım işçilerine de ekonomik olarak katkı sağladığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yıl bu ürünün hasadını gerçekleştirmek için civar illerden çok ciddi miktarda insan iş gücü ihtiyacını karşılıyoruz. Kuru kayısı sadece Malatya ekonomisine katkı sağlamıyor aslında bölge ürününe dönüştü. Bu bölgedeki bütün şehirlere ciddi anlamda katkısı var. Her yıl bu ürünü hasat etmek için 40 bin kişiye ihtiyacımız oluyor. Bu 40 bin kişiyi de civar illerden buralara transfer edip ürünü hasat ediyoruz. 40 bin insanı hasat döneminde istihdam ediyoruz. Hasat dönemi bittikten sonra da her yıl 100 bin ton ihracat yapılması için ürünün hazırlanış sürecinde sanayi bölgelerinde fabrikalarımızda paketlemek için hazırlıyoruz. Malatya ekonomisine baktığınız zaman kuru kayısının işsizliği de azaltmak için ne kadar önemli olduğunu çıkan rakamlarda görüyoruz."

Kayısının dünyada daha çok pazarda yer alması için yoğun mesai harcadıklarını belirten Özcan, "115 ülkeye ihracat yapıyoruz. En önemli pazarlarımız Avrupa ülkeleri ve Amerika'dır. Yeni ülkelere ve yeni tüketicilere ulaşıyoruz. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden Çin, bizim için çok daha yeni bir pazar." dedi.

- "Burası Malatya için geçim kaynağı"

Şire Pazarı esnafı Cemil Aydoğmuş ise yaklaşık 20 yıldır kentte kayısı alımı yaptıklarını söyledi.

Kayısının önemli bir ürün olduğunu kaydeden Aydoğmuş, "Burada üreticimiz ve köylümüz her gün sabah 6 ile 9 arası kayısılarını alıp getirirler. Burada bizlere satarlar, geçimlerini bu üründen sağlarlar. Dolayısıyla buradan gelecek olan ücreti geçimlerinde kullanırlar. Buna istinaden bu yıl kayısı fiyatları da güzel gidiyor, üreticiyi memnun ediyor." diye konuştu.

Kentin Darende ilçesinde kayısı üretimi yapan Murat Çelik de tek geçim kaynaklarının kayısı olduğunu ifade etti.

Üretimin ticarete göre daha zahmetli olduğunu bildiren Çelik, "Kendi imkanlarımız ve bazen işçi yardımıyla kayısıyı hasat ediyoruz. Şire Pazarı'na da getirerek burada tüccarlara satıp geçimimizi sağlıyoruz. Küçüklüğümden bu yana Şire Pazarı'na geliyorum. Burası Malatya için geçim kaynağıdır." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • EDEBALİ (3 yıl önce)
    haberin amacı kayısıyı övüp fiyatını mı arttırmak? malatya da vali den tutun malatyalı millet vekillerine kadar her kes biliyor ki kayısı borsası adı altında bir tür yapılanma var bu yapılanma kendi kafasına göre belirlediği fiyatın dışında kimse kayısı fiyatına müdahale edemez. misal ben çıksam malatya ve baskil bölgesindeki tüm kayısıları 40 tl den çekirdeği 10 tl den satın alacağımı yerel basın ile duyursam ve alımına da başlamış olsam sizce bu kayısı borsasındaki yapılanma bana neler yapar. soruyorum? giresun da sel felaketi yaşandıktan sonra fındık fiyatları kaç tl ye yükseldi. malatya ve baskil de çoğu zaman don olayı afeti yaşanmakta, rekolte ortalaması 150-180 bin iken 30-40 bin civarına düşmekte peki hiç şahit oldunuz mu kayısı fiyatı böyle bir doğal afet durumunda 10 tl den 30 tl ye veya 20 tl den 50 tl ye yükseldiğini. peki hiç düşündünüz mü NEDEN. bilmeyenlere söyliyeyim dünyada olduğu gibi malatya daki kayısı işlerini yöneten Rothschild, Rockefeller ve j.p Morgan aileleri gibi aileler var. kayısının gücünün bu ailelerin gücünden daha üstün olduğunu göstermek lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ismail Alacayir (3 yıl önce)
    Gariban köylüyü kandirdiginiz müddetce karniniz hic doymiyacaktir ve "Kulhakki" yemeye ömür boyu devam dersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhittin PARLAK (3 yıl önce)
    Otuz yıldan beri her GÜN kurusu ve SARISI olmak üzere toplam 5 adet tüketiyorum. Emekli olduktan sonra artan fiyatlar alım gücümü olumsuz etkilemektedir. Bu alışkanlığımdan ve kalitesinden vazgeçmem mümkün değildir. Sizlerden ricam fiyatı ile yardımcı olmanızdır. Bu ümit ve beklentilerimin dikkate alınması ve her yıl ihtiyacımın makul fiyatlarla karşılanabilmesi yönünde olumlu bir cevabın verilmesini rica eder teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şuan kuru meyvede en ucuz kayısı alacaksan 1. Kalite 25 TL den vereyim 1 paket sigara parası
    0
    0
    Yanıtla
  • METEHAN (3 yıl önce)
    tüccarın köylüyü kandırdığı mekann...şire pazarı...…….
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Evet doğru şire pazarında kaysının kalbi atıyor ancak, binbir emek ile yapmış olduğu kaysıyı çiftçinin elinden bedava denilebilecek fiyata almak için bekleyen tipler de mevcut. Ben onlara diyorum. Çünkü çiftçileri kandırmak için orada bekliyorlar. Hiç bir dükkanları veya bu iş için izin belgeleri olmadığı halde şire pazarı girişinde bekleyip çiftçilerin elindeki kaysıyı yarı fiyatına alır, 100 metre ilerde iki üç katına satarlar. Bunlar için de hiç bir önlem ne yazık ki alınmıyor. Devlete vergi vermeden kanunsuz bir şekilde al/sat yapmaktalar. Kaysıcılık böyle gelişmez. Çiftçi de korunmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla