SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Esrarengiz Olayın Nedeni..

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:00:20
Esrarengiz Olayın Nedeni..
A- A+ PAYLAŞ

Pazar'ı Pazartesi'ne bağlayan gece yarısından sonrakent merkezinde elektrik kesintisiyle birlikte, şehrin kuzey tarafında görülen alevler ve parlamanın, merkeze 32 kilometre mesafedeki Yazıhan ilçesi yakınında yüksek gerilim hattı direğinin "hatalı imalat" nedeniyle devrilmesi ve tellerin birbirine sürtünmesiyle oluşan "yaygın ve büyük" kıvılcımlar yüzünden meydana geldiği saptandı. 

Malatya'nın yüksek kesimlerinde ve yüksek binalarda oturanların farkedip, şehir merkezinde de itfaiye ve polisi aramaları, itfaiye ve polisi alarma geçirirken,  yarım saat civarında süren kesintinin ardından elektrikler gelmişti. İlk etapta trafolara sabotaj olarak düşünülen olayın ihbar edilmesi, ancak yangın yerinin net olarak saptanamaması yüzünden Büyükşehir İtfaiyesi'nin, şehrin kuzey bölgelerine 12 tane itfaiye aracı çıkardığı, yangının daha sonra Yazıhan tarafında olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Yazıhan-Arguvan yol ayrımı bölgesindeki Kanalboyu olarak nitelendirilen bölgede çıkan yangının, Kömüşhan Mahallesi yakınlarındaki bir elektrik direğinin devrilmesi sonucu çıktığı bildirildi. TEİAŞ yetkilileri,  Malatya şehir merkezine 32 km mesafede olan ve şehir merkezini besleyen ring* hattı üzerindeki elektrik direğinin yeni yapılmasına karşın yanlış malzeme kullanımından dolayı devrildiğini belirtti. 

Buğday tarlası içinde bulunan elektrik direğinin devrilmesiyle yerdeki otlar tutuşurken, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangın büyümeden söndürüldü. 

Kuru otların yanı sıra yerleşim alanına yakın olan bir bölgede bulunan elektrik direğinin devrilmesiyle çıkan yangının yayılmaması nedeniyle şans eseri bir facia yaşanmazken, yapımında yanlış malzeme kullanıldığı ifade edilen elektrik direğinin imalat sırasında denetlenmediği de ortaya çıkmış oldu.

TEİAŞ Malatya Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Yazıhan’a bağlı Kömüşhan Mahallesi yakınlarındaki bir buğday tarlası içinde bulunan elektrik direğinin gece yarısı devrildiği ve çıkan kıvılcımla birlikte otların tutuştuğunu belirtti. Devrilen direkte gerekli incelemelerin yapıldığını belirten yetkililer, “Direğin durduk yere devrilmesi söz konusu değil. Devrilmenin nedeni ile ilgili olarak büyük oranda malzeme hatası tespit ettik. Müteahhide de durumu bildirdik. Zaten direğin kesin kabulünü yapmamıştık. Geçici kabulünü yaptık. 3 yıl boyunca müteahhide ait. Yeniden yapılacak” açıklamasında bulundular.

TEİAŞ yetkilileri, direğin devrilmesi nedeniyle Malatya merkezde kısa süreli bir elektrik kesintisinin yaşandığını, ancak kısa sürede yedek hatlardan şehre elektrik verildiğini, bundan sonar da kazaya bağlı olarak herhangi bir kesinti yaşanmayacağını bildirdi. 

FEDAŞ'tan kesinti açıklaması..

Bu arada FEDAŞ yaşanan kesintilerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Malatya ilimiz genelinde 03.08.2015 tarihinde iletim şebekesinden kaynaklı olarak elektrik kesintileri yaşanmıştır. 

Söz konusu kesintiden; 01:57 ila 02:39 saatleri arasında Malatya Merkez; Battalgazi,Yazıhan, Akçadağ, Yeşilyurt, Kale, Pütürge ilçeleri komple,

Ayrıca Belediye Arıtma tesisleri,Trambüs sistemi,Turgut Özal Tıp Merkezi ve İnönü Üniversitesi bölgesi etkilenmiştir."

* Ring şebeke nedir?

Ring şebeke, elektrik dağıtımında yaygın olarak kullanılan şebeke sistemlerinden birdir. Şehir, kasaba, köy ve sanayi merkezlerinde uygulanan, beslemenin birden fazla trafo ile yapıldığı ve bütün trafoların birbirine paralel şekilde kapalı bir sistemin oluşturduğu şebeke tipine ring şebeke denir. Ring şebekelerde besleme birden fazla trafo ile yapıldığı için ring içerisinde bir arıza olması halinde sadece arıza olan kısım devre dışı kalır, çok fazla alıcı enerjisiz kalmaz. Ayrıca tesis maliyeti yüksektir.

FOTOĞRAFLAR: (Üstteki fotoğraf) Kent merkezine 32 km. mesafedeki alanda gözlenen alev ve parlamalar, Beydağı'ndan böyle görüntülenmişti. (Alttaki fotoğraf) Devrilen ve gece Malatya'nın korkulu anlar yaşamasına neden olan elektrik direği..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız