SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dünya Mirası'ndan Haberi Yok!

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:28:33
'Dünya Mirası'ndan Haberi Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle yürütülen ‘Gelecek Turizmde - Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’  projesi kapsamında “Malatya’nın Mirası Arslantepe” Çalıştayı’nda “Arslantepe'nin dünya mirası listesine girmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuşması, Başkan Gürkan’ın Arslantepe’nin UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’ne alındığından habersiz olduğunu ortaya koydu.

Kent merkezini ‘Toplum Arslantepe’ye Sahip Çıkıyor’ şeklindeki bir sloganın yer aldığı billboardla donatan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 23 Ocak Cuma günü Malatya’da yapılan Arslantepe Çalıştayı’nda Arslantepe Höyüğü’ne ilişkin bir konuşma yaptı.

Projenin iletişim danışmanlığını yapan ajanstan yazılı olarak medya kuruluşlarına gönderilen bültene göre, konuşmasında Arslantepe’nin önemine değinen Başkan Selahattin Gürkan, “Arslantepe'nin dünya mirası listesine girmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Bültene göre, arkeolojik, kültürel ve doğal mirasın UNESCO Geçici ve Kalıcı Listeleri’ne girmesi konusunda belediyelerin hiçbir işlevi, görevi ve yetkisi olmamasına karşın kendine bu konuda misyon biçen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, Arslantepe’ye ilişkin çok temel ve çok önemli bir bilgiden de habersiz olduğu ortaya çıktı.

Arslantepe Arkeolojik Alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’deki yükümlülüklerini yerine getirerek, Dünya Mirası listesine girebilecek varlıkların listesini UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletmişti.

Aralarında Arslantepe Arkeolojik Alanı’nın da bulunduğu 13 kültürel, arkeolojik ve doğal miras varlığı listesini UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne bildiren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu çalışmasından sonra UNESCO Türkiye Delegasyonu temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı sonrası, geçtiğimiz yılın Nisan ayında UNESCO Dünya Mirası Konvansiyonu tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin önerdiği tüm varlıkların UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne girdiği bildirilmişti.

UNESCO, Arslantepe’nin Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girişini, Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesini bir bakıma garantileyen 3 temel gerekçe ile açıklamış ve özellikle 2. gerekçesinde Arslantepe’nin kalıcı listeye girmesini sağlayacak şu argümanı kullanarak “Yaşayan veya ortadan kaybolmuş kültürel gelenek veya uygarlığa ait tek (özgün) veya olağanüstü düzeyde örneklik durumuna” atıfta bulunmuştu.

Konuya ilişkin haber, malatyahaber.com’da “Arslantepe'ye UNESCO Tacı” başlığı ile yayınlanmış, haberde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in bu eserlerin UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’ne girmesine yönelik sözleri aktarılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, söz konusu açıklamasında şunları söylemişti: “Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili olarak UNESCO tarafından yapılan açıklamadan sonra yayınladığı mesajda, "UNESCO Dünya Miras Merkezine değerlendirilmek üzere önerdiğimiz 13 alanımızın tamamı Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilerek büyük bir başarı kazanılmıştır. Böylelikle Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayımız, gösterdiğimiz kararlı çalışmalarla 54’e yükselmiştir. Dünya Miras Geçici Listesi’ne damgasını vuran ülkemiz, Dünya Miras Listesi’ndeki 11 alanımızın da sayısını arttırmak için aynı kararlı çalışmalarını sürdürecektir” 

Malatyahaber.com Yazarı Bülent Korkmaz ise, 5 Ocak 2015 tarihindeki  “Arslantepe Neden Listede?” başlıklı yazısında, UNESCO Dünya Mirası Konvansiyonu’nun Arslantepe’yi Dünya Mirası Geçici Listesi’ne almasının gerekçelerini yorumlamıştı.

FOTOĞRAFLAR: Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, Malatya'nın Mirası Arslantepe Çalıştayı'nda konuşurken ve bilboardlara asılan Arslantepe Afişleri..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız