SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Antidepresan Satışları Patladı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:37:36
Antidepresan Satışları Patladı...
A- A+ PAYLAŞ

 

2012 yılında tüketilen antidepresan rakamları giderek artıyor...

Psikofarmakoloji Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nazan Aydın, 2003 yılında 14 milyon 238 bin kutu antidepresan satılırken 2012 yılında bu rakamın yüzde 160 artışla 36 milyon 881 bine ulaştığını söyledi.

Antalya’da Psikofarmakoloji Derneği tarafından düzenlenen ‘Tedavi Güncellemesi 2012’ toplantısında konuşan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Aydın, son yıllarda özellikle kamuoyunda ve bazı bilim çevrelerinde psikiyatri ilaçlarının gereksiz kullanımına ve antidepresan tüketiminin artışına dair endişeler dile getirildiğini söyledi.

Bu endişenin temel dayanağının 2010 yılında Türkiye’de satılan 34 milyon kutu antidepresan olduğunu belirten Prof. Dr. Nazan Aydın, ‘Türkiye’nin yarısı neredeyse antidepresan kullanıyor’ şeklinde ortaya çıkan sonucun üç farklı şekilde yorumlandığını kaydetti. 

KADINLARDA RİSK DAHA FAZLA 

Yorumlardan birinin ‘Doktorlar gereksiz ilaç yazıyor’ diye ifade edilirken, bir başka grubun ‘Depresyon denen hastalık altı dolu bir hastalık değil’ tezi üzerinden iddialarını şekillendirdiğini belirten Prof. Dr. Aydın, üçüncü yorumun ise ‘Reçetesiz olarak da satılan bu ilaçları insanlar mutsuz oldukları anda birbirlerine tavsiye ederek kullanımı yaygınlaşıyor’ iddiası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aydın, çalışmanın sonuçlarına göre antidepresanları şu anda en çok aile hekimleri ve pratisyen hekimlerinin yazdığını, onları psikiyatristlerin ve nörologların takip ettiğini söyledi. Prof. Dr. Nazan Aydın, depresyonun ciddi bir hastalık olduğunu, yaşam boyu yaklaşık yüzde 50 intihar riskiyle seyrettiğini ve majör depresyon hastalarının yüzde 10-15’inin intihar nedeniyle kaybedildiğini anlattı. 

Prof. Dr. Haluk Savaş ise Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre toplumda her 5 kişiden birinin ömür boyu depresyona gireceğinin beklendiğini söyledi. Kadınlarda riskin erkeklere oranla iki kat fazla olduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaş, “Depresyon 2020 yılında dünyada en fazla işgücü kaybına neden olan hastalık haline gelecek” dedi. 

Yıllara göre antidepresan kullanımı (kutu) 

2003: 14 milyon 238 bin 

2008: 31 milyon 302 bin 

2010: 34 milyon 

2012: 36 milyon 881 bin

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız