SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Anız Yakmayın"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:12:40
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu sene kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların, anız yakmayı çok tehlikeli bir hale getirdiğini bildirerek, “Üreticilerimizin bu gerçeği ve toprağa verdiği zararları da düşünerek anız yakmaktan kaçınması gerekir” dedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, her yıl Haziran-Eylül döneminde rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının,verimli tarım alanlarının azalmasına ve tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesine neden olduğunu belirtti.

“BİYOLOJİK, FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER ZARAR GÖRÜYOR”

Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesinin yok olduğu ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin zarar gördüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Anız yangınları sırasında 0-5 santimetre derinlikte 250 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklar meydana gelir ve verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik madde yok olur. Bir diğer husus ise; anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileriyle toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder

Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Her yanlış uygulama gibi anız yakma ile de geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlar. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiler ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşür.

Anız yakma toprağın yapısını iyileştiren ve su tutma kapasitesini artıran organik maddelerin de yok olmasına yol açmaktadır.”

ORMANLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Anız yakma sonucu çıkan dumanların havayı kirlettiğini, küresel ısınmayı artırdığını vurgulayan Bayraktar, anızın diğer zararlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Anız yakma ormanlar için büyük tehlike. Orman alanlarına sıçrayarak büyük zarar veren anız yangınları, sıçradığı doğal mera ve ormanlık arazilerin yüzeyindeki bitki tohumları ve köklerini yakarak büyük kayıplara neden olur. Anız yangınları arazilerde yılan gibi zararlıları yiyen canlıların, uğur böceği gibi birçok faydalı böceğin yok olmasına yol açar. Kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini olumsuz etkiler.

Tarımsal araziler içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklerin yanarak zarar görmesine neden olur.

Anız yangınları toprak yüzeyinde yüksek yakıcı sıcaklık oluşturarak toprağın içinde mikrobiyolojik canlıların azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olur. Çıkan anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz çıplak bırakarak su ve rüzgarerozyonuna hassas hale getirir. Anız yangınları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur, verimliliği önemli oranda azalır. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir.”

TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM

Bayraktar, toprak işleme uygulamalarının, tarımsal üründe bir azalmaya neden olmadan toprağı koruyan ve aynı zamanda sürdürülebilir bir faaliyet olması gerektiğini bildirdi. Bu bağlamda üreticilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üreticilerimiz sürüm maliyetini en aza indiren anıza ekim yapılan toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Toprak işlemesiz tarım yakıttan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor, toprak yüzeyindeki buharlaşma ve erozyon büyük ölçüde önleniyor.

Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor. Verim artıyor, anız yangınları önleniyor.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız