SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

8.5 Katrilyonluk TOKİ İhaleleri 'Malatya'yı Parsellemişler' Diye Yazıldı!

8.5 Katrilyonluk TOKİ İhaleleri 'Malatya'yı Parsellemişler' Diye Yazıldı!
A- A+ PAYLAŞ

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, Malatya'da inşa edilecek iki ayrı grup deprem konutunun toplam 5 milyar 250 milyon TL'lik (5 katrilyon 250 trilyon liralık) ihalelerinin, birer gün arayla aynı firmaya verilmesi medyaradar.com tarafından gündeme getirilirken, ihaleyi kazanan firmaya geçen yıl da iki Malatya ihalesinin daha verildiği, bu ihalelerin toplam bedelinin 8 milyar 500 milyon TL (8 katrilyon 500 trilyon lira) olduğu, bu firmanın adeta 'Malatya'yı Parsellediği" iddiasında bulunuldu.

Ankara'da 'davetiye' usulü yapılan ihaleyi Yıldızlar İnşaat adlı firmanın aldığı belirtilen ve "TOKİ’nin yıldızı! İki günde iki ihale... İki günde 5 milyar kazandılar" başlığıyla verilen haberin bir bölümü şöyle:

"TOKİ, geçtiğimiz günlerde eşine az rastlanan bir ihaleye imza attı. 28 Mart’ta Malatya’da 1551 konut yapım ihalesini Yıldızlar İnşaat kazandı. Bir gün sonra, 29 Mart’ta Malatya’da 709 konut yapım ihalesi de aynı firmaya verildi. Toplam 5 milyar 250 milyonluk iki ihalenin de aynı şirkete verilmesi şaşkınlık yarattı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, TOKİ (Toplu Konut İdaresi), Malatya Yeşilyurt’ta toplam 2 bin 250 konut yapımı ve çevre düzenlemesi için yapılan iki ihaleyi de Yıldızlar İnşaat isimli şirket kazandı. 1968 yılında Diyarbakır’da kurulan Yıldızlar Holding'in portföyünde, çok sayıda kamu ihalesi bulunuyor. Yıldızlar İnşaat geçtiğimiz yıl da yine Malatya’da 3 Mart 2023 ve 6 Mart 2023 tarihinde düzenlenen konut ihalelerinde de ipi göğüsleyen firma olmuştu. Adeta Malatya’yı parselleyen şirketin bir yıl içerisinde kazandığı dört ihaleden şirket kasasına girecek para 8 milyar 500 milyon olacak.

İKİ GÜNDE İKİ İHALE
TOKİ, 28 Mart 2024 tarihinde ‘Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İkizce Mahallesi 2. Bölge 4. Etap 1551 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlenmesi İşi’ ihalesi yaptı. 21b’ye göre pazarlık usulü yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 4 milyar 355 milyon lira oldu. Sekiz firmanın davet edildiği ihale 3 milyar 719 milyon liralık teklifiyle Yıldızlar İnşaat firmasının oldu. Bir gün sonra, 29 Mart 2024 tarihinde yapılan ‘Malatya İli Yeşilyurt İlçesi İkizce Mahallesi 2 Bölge 5 Etap 703 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ihalesinin yaklaşık maliyeti 1 milyar 968 milyon lira olarak belirlendi. Pazarlık usulü yapılan ve on firmanın davet edildiği ihale 1 milyar 577 milyon liralık teklifiyle Yıldızlar İnşaat’a kaldı. Şirket böylece iki günde toplam 5 milyar 250 milyon liralık sözleşmeye imza attı. İki ihalenin sözleşmesi de 25 Nisan 2024 tarihinde yapıldı. İki projenin bitirilme süresi ise bir yıl olarak belirlendi.

FİNANS MERKEZİ İHALELERİNİ ALDI
Yıldızlar İnşaat, Malatya’daki ilk deprem ihalesini ise 3 Mart 2023 tarihinde kazandı. Yeşilyurt Mahallesi’nde bin 180 konut ihalesinin sözleşme bedeli 1 milyar 994 milyon lira oldu. Bu ihaleden üç gün sonra 6 Mart 2023 tarihinde yine Yeşilyurt Mahallesi’nde 806 konut yapımı için düzenlenen ihale de Yıldızlar İnşaat’a verildi. Bu ihalenin bedeli ise 1 milyar 300 milyon oldu. İstanbul Finans Merkezi'nin 1., 2. ve 4. Etap Altyapı İkmal işleri ihalesi de yine 21b usulüyle kapalı kapılar ardında özel davetle Yıldızlar İnşaat'a verilmişti. 1968 yılında Diyarbakır'da kurulan ve AKP öncesinde de kamu projeleri gerçekleştiren Yıldızlar İnşaat'ın 2020'de aldığı bu iki ihalenin toplam değeri 1.1 milyar TL'yi bulmuştu."

Haberin tamamına, aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz:

https://www.medyaradar.com/tokinin-yildizi-iki-gunde-iki-ihale-iki-gunde-5-milyar-kazandilar-haberi-2166984

medyaradar.com- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Ezan (1 hafta önce)
    Ezan susmaz bayrak inmez sizi gidi ce ha pe zihniyetliler siz olmasa şdiniz deprem olmaz hayat pahalılığı olmaz pkk biter israil gazzeye saldırmaz dış borçlarımız biter her taraf bolluk beteket içinde olurdu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 hafta önce)
    Tokatı az ve yavaş vurursan böyle olur. Adıyaman gibi yapacaktın.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    Seçimde iyi bir tokat yediler ama hâlâ akıllanmadılar.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatyale (1 hafta önce)
    Ne güzel memleket 2260 daire iş almışlar KDV hariç 3 145 000 TL ye denk geliyor KDV dahil 3 750 000 TL vatandaşa da 750 bin hibe 750 bin kredi birileri kar ediyor birileri bu parayla ev yaptıramıyor .
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 hafta önce)
    Aktarma yolcu taşıyorlar ve Malatya'ya hızlı tren geldi diye Malatyalılar kandırılıyor
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ali (1 hafta önce)
    İlk ihaleye 8 firma,ikinci ihaleye 10 firma katılmış.En düşük fiyatı veren ihaleyi almış.Ne var bunda.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Boş (1 hafta önce)
    Haber değeri sadece şurada bence geçen yıl 1180 konut ihalesi 1 milyar 966 milyon, bu yıl ise 703 konut 1 milyar 968 milyon yani neredeyse aynı paraya... paradaki değer kaynı ve artan inşaat maliyetleri.. Türkiye'nin her yeri Demir madeni ve çimento vs.. ama uçmuş herşey.. haaa şu da var 68 de kurulmuş bir firma köklüdür namuslu yaparsa sorun yoktur... ne yani yaptığı tüm binalar ağır hasarlı ya da yıkık olan dünci hırsızlara mı verileydi?? İsterseniz Maraş ebrar sitesinin din kültürü hocası emeklisi müteahhiti yapsın Malatya'yı?
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Adem (1 hafta önce)
    .bu topluma millet kavramını diyebilmek için oldukça adil bir düzenin oluşması ve olması gerekiyor.TOKİ dairelerine emsal başka bir daireyi kendi halinde bir müteahhit 1,5 milyona yapabiliyorsa işte bu kadar bariz yolsuzluk ve hırsızlıkların yapılabildiği ülkeye devlet değil muz cumhuriyeti, halkına millet değil ilkel toplum denir.medeniyet teknolojiyle iç içe yaşamak değil, insan gibi yaşamakla olur.o da hukuk ama gerçek bir hukuk önünde herkes eşit olmadığı müddetçe zalimlik,bu toplumda hiç bitmeyecektir.en acı örneği deprem sonrası yaşanmadı mı.toplum büyük bir yardım seferberliği başlatıp deprem bölgesine binlerce tır yardım geldi.sonrası ne mi oldu.hayat pahalıi % 1000 lere varan bir zalilmlik atağına geçti.diyebilrsiniz bu zalimliği biz yapıyoruz.zalim insan aynı zamanda yardım severde olur mu.gerçek şu düzensiz, sistemsiz bir yardıma koşan bir zalimce hayat pahallılığına neden olan insanların yaşadığı yere ülke denmez halkına millet denmez.katılmayana saygı duyarım.bizler ilkel halktan daha geri bir tolumuz.kaldırıp indirmeyin yok türk milleti şöyle yok böyle.gerçek şu ki bizler zalimce yaşayan ama takiyelerle dolu bir halkız.nalet olsun yolsuzluklara,nalet olsun milletin malını talan edenlere,nalet olsun liyakatsizleri başımıza musallat eden liyakatsizlere.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Zeki (2 hafta önce)
    İhaleler tanıdıklara veriliyor. İhaleyi alanlarda malatayadaki alt taşeronlara iş veriyor. E. d. eniştesi b. tüm ihaleleri koşturuyor. Hem siyaset hem ihaleler tatlı oluyor. Malatya mehmet çınardan kurtuldu. Bunlardanda kurtulması lazım
    %73
    %27
    Yanıtla