SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Malatya'da Suyun Enflasyon İle Dansı

Malatya'da Suyun Enflasyon İle Dansı
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Malatya’nın önemli özeliklerinden biriside doğal cazibesi ile kaynağından sağlanan "İçilebilir evsaftaki şebekesinden akan içme suyudur" Malatya'nın kullanıldığı içme suyu 1946 yılından beri yetmiş altı yıldır Gündüzbey'de bulunan kaynaktan (Kaptaj Tesisi) herhangi bir arıtma yapmadan doğal olarak karşılanmaktadır.  Ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Malatya için  "Suyu ve havası gayet latiftir" diyerek Malatya’nın su kaynaklarının önemini belirttiği bilinmektedir.  

Malatya'da şehir içme suyunun konforu siyasilerinde her zaman gündeminde olmuş ve bu konuda farklı tarihlerde belediye başkanları ve milletvekillerinden değerlendirmeler yapılmıştır.  

AKP MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci “Malatya ölçeğinde su çok pahalı derler ama büyükşehirler arasında Malatya en ucuz içme suyunu içiyor.” (02.08.2020)

Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan, Er Tv’de katıldığı bir televizyon programında sunucunun sorularını yanıtlarken “Malatya büyükşehirler arasında en ucuz su içen il” diye söylemişti. (23.07.2019)

Geçtiğimiz 2021 yılının Aralık ayının başında bir grup gazetecinin MASKİ Genel Müdürlüğüne atanan Mehmet Mert’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduğunda, içme suyuna zam yapılmayacağına ilişkin açıklamalar, basında “Suya Bu Yıl Zam Yok” diye haber olmuştu.

Aradan daha bir ay gibi süre geçmişken 14 Ocak 2022 tarihinde yapılan Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısına içme suyu fiyatına şubat ayından geçerli olmak üzere % 35 oranında zam yapılmış, Nisan ayından itibaren de zamlı fiyat sonrası oluşan yeni tarife göre otomatik olarak TEFE – TÜFE oranında her ay artış yapılması kararı alınmıştı. (Her zaman olduğu gibi sorunlu ve zam içeren gündemlerin olduğu toplantılara katılmayan BBB Selahattin Gürkan bu toplantıda da yoktu)

Belediye Meclis toplantısına katılan ve yapılan bu zammı savunan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, zammın mümkün olan düzeyde minimize edilmesi talimatı verdiğini söyleyerek  “Nisan ayından itibaren TEFE – TÜFE oranında zam yapılacak, vatandaşlarımız bir daha yüzde 35-40 oranında zam görmeyecek” demişti. (Yapılan bu zam 2021 yılı kasım ayın da kabul edilen Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı tahmini bütçesinde yer alan su zammının dışında)  

Geçtiğimiz yıldan bugüne belirli aylardaki su faturalarına baktığımızda bir yıllık dönemde su faturalarında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, talimatının aksine izah edilemez bir fiyat artışının olduğu görülmektedir.

Aynı abonenin bir yıllık su faturaları :

Nisan 2021 ayı 16 m3 61,61 TL.
Temmuz 2021 19 m3 83,71 TL.
Ağustos 2021 ayı 19 m3 83,71 TL.
Eylül 2021 ayı 11 m3 49,20 TL.
Kasım 2021 ayı 22 m3 96,64 TL. 
Aralık 2021 ayı 21 m3 96,11
(Bu fatura bedellerine %8 KDV %25 atık su bedeli 1,5 TL sayaç bakımı ve 11,00 TL çevre temizlik vergisi dâhildir.)

Nisan 2022 ayı 21 m3 140,82 
(Bu fatura bedeline %1 KDV %25 atık su bedeli 2,25 TL sayaç bakımı ve 14,28 TL çevre temizlik vergisi dâhildir. )

Suya yapılan her zam aynı zamanda atık su bedeline de yansımaktadır.  

Nisan 2021 ayına ait su faturası ile Nisan 2022 ayına ait su faturasının kıyaslanmasında su tüketim miktarında %31,25 oranında bir artış olmasına karsın su tüketim bedelinde %128,57 oranında bir artış meydana gelmiştir.  

TÜİK tarafından açıklanan Nisan 2022 verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %69,97, aylık %7,25 Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %121,82, aylık %7,67 artış meydana geldiği dikkate alındığından artışın bu şekilde devam etmesi halinde 2022 yılında suya yapılacak zammın %35 oranında kalmayacağı Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin Ocak 2022 ayında aldığı karara göre Nisan ayından itibaren TEFE – TÜFE oranında zam yapılacak olması ile birlikte yıl sonuna kadar suya yapılacak zammın toplamda %200 ün üzerine çıkacağı kaçınılmaz olacaktır.

Düne kadar Türkiye’nin en ucuz suyunu içen Malatyalılar bu zamlardan sonra Türkiye’nin en pahalı suyunu içeceklerdir.

Sudaki KDV oranının %8 den %1 düşmesine rağmen su fiyatındaki bu artış nasıl ve ne amaçla yapıldığı bir anlam vermek mümkün değildir.

Ekonomide yaşanan olumsuzluklar, artan enflasyon ve hayat pahalılığı dikkate alındığında vatandaşların üzerindeki geçim sıkıntısını azaltmak ve onlara bir nebzede olsun destek olmak için Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin su ile ilgili Nisan ayından itibaren uygulamaya koyulan TEFE – TÜFE oranında zam uygulamasını yeniden değerlendirmesi gerekiyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesine Bağlı MASKİ ait internet sitesinde yayınlanan su tarifesine göre Mayıs ayı içinde tüketilen su bedeline %5,46 zam yapılacağı belirtilmektedir. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

45 yorum yapılmış

  • AYDIN (1 yıl önce)
    Kozluk köyünden gelip el değmeden 12. kata kadar çıkıyor.Allah vergisi.Hiç bir masrafı yok.İstanbul dan pahalı içiyoruz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bir tost (1 yıl önce)
    1 ton su için herşey dahil 7 lira Yani 2000 adet yarım litrelik su hacmine eş bu kadar dert yanan insanlar ayda 7 tane daha az şişe su alsalar 1 ton su beleşe gelecek doğaya daha az zarar gelecek Hesapsa hesap Gün olarak fatura tutarını yazanlar metreküp olarak yazsalar daha iyi olur Bazen 3 aylık tüketim bir ayda yapılabiliyor mesela eğri oturalım
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Aysel Söyler (1 yıl önce)
    Malatya'da yaşamıyorum ama Malatyalıtım ..hem de suyun çıktığı yerin çok yakınından... 2500TL dul-yetim maaşı ile geçinmeye çalışan bir kardeşim,asgari ücretle çalışan bir kardeşim var..(ayeı-ayrı evlerde yaşayan).bu ay gelen su faturası 285TL...her iki aile de evde iki kişiler,bahçe sulamıyorlar nasıl oluyor da bu fatura bu kadar oluyor? ..düşük gelirli aileler için tsu,elektrik,doğalgaz,şehiriçi ulaşım için bir indirim yapılamaz mı? Ben kendi ailemden örnek verdim ama binlerce bu gelirlerle yaşam mücadelesi vermeye çalışan insanlar olgunu hepimiz de biliyoruz...bir kişi,bir aile 2500TL ile nasıl yaşayabilirki?....umarım böyle aileler için birşeyler yapılır en kısa zamanda
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mert (1 yıl önce)
    Su faturalarında suyun birim fiyatı yazmıyor.. 1 ton su ne kadar fiyatı bileniniz var mı? Bu ne biçim oyun böyle.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Sebati (1 yıl önce)
    Bu kafayla gitsinler bakalım belediye seçimlerinde millete ne deyip nasıl yağ yakacaklar 4 yıl ipler onların elinde 1 gün milletin elinde vatandaş bu 1 günü iyi düşünüp geçmişte yaşadıklarını unutmadan değerlendirmeli
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Rafiz (1 yıl önce)
    Bana 40 günlük 191 lirafatura geldi busoygun neye böyle biz faturalara çalışıyoruz vay halimize vay
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Rafiz (1 yıl önce)
    40 günlük su 191 lira 3 kişilik ayleyiz nedir bu soygun anlamadım biz faturalar için çalışıyoruz vay ki vay
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Guven (1 yıl önce)
    Selahattin başkan izmir ankara gibi şehirlerde su malatyadan ucuz sana yazıklar olsun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ayten (1 yıl önce)
    Yazıklar olsun diyorum haram olsun bu milletin hakkı elbet birgün hesabını vereceksiniz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cafer CANBAY (1 yıl önce)
    Doğru Söyleyeni Dokuz köyde kovarlar.Belediye Bir Kuruş Masıraf etmeden Vatandaşa kaçliradan satıldığın belgesi.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Eee hakettiğimiz şekilde yönetiliyoruz.sosyal belediyecilik malatyada malesef bitmiş,kar belediyeciliği çokkktan başlamış...sorsan da selahattin başkan hizmet destanları yazıyor...gülistan yapıyor malatya yı.....iyi uykular malatyam....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vatan daş (1 yıl önce)
    Elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım, giyim ve diğerleri çok mu pahalı? İnşallah 5 katı 10 katı 50 katı daha artar, fakir ve zengin ayrılsın artık, Dolar düştüğünde Şire pazarında göbek atanlar yine siz değil miydiniz? Siz, bulgur ve Kiraz yaprağı sarıp yemeye devam edin, üzere koymaya yoğurt bulamayacaksınız, boş boş şehir merkezinde emekliler parkında oturun akşama kadar, eve dönerken yolun ortasında oynayan sarı kostümlü civcivle de mutlaka halay da çekin.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Fatoş (1 yıl önce)
    Herşeye yağmur gibi zam geliyor Allah'tan korkmaz belediye hakkımız zehir zıkkım olsun
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gökhan (1 yıl önce)
    Vallahi bu insanların kullandığı her damla suda sizin üstünüze gelecek vebal var
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Yazik bu insanlara suçu sizlere oy vermek ..suyu sanki arabistandan getiriyosunuz.....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bir tost (1 yıl önce)
    Yorumum yayınlanmamış oysa hakaret çarpıtma yoktu sadece yapılan hesaplamanın yanlış olduğunu belirtmiştim
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Nurgül (1 yıl önce)
    Doğru dürüst akmayan sular için pahalı gelip ilgilenmiyor lar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Selcuk (1 yıl önce)
    6 ay önce 65 TL gelen su faturası bugün 190 TL geliyor Allah sorsun yapılan adaletsizliği
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Alaattin (1 yıl önce)
    Ortalamalık yapanlara sorun hele kendileri ödüyordu su faturası
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şabettin (1 yıl önce)
    Yazıklar olsun. Bari yalancı TÜİK verilerine uyun.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Toplumlar hak edildiği şekilde yönetilirler… Halay ekipleri de buna dahildir!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Halay ekibini alıp bu sefer belediyenin önünde calsinlar elbette sandık gelir yeter artık
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Berat (1 yıl önce)
    Bugün 101de Çay 45 ve 49 arası fiyat vardı esenlik 70 ve 75 arası fiyat vardı yazıklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Artık şu elektrik doğalgaz yağ şeker derken gözümüzü açtıkki çaya yüzde 40 civarında zam yapmışlar bu nasıl oluyorda yaş çayın fiyatı açıklandı daha hasadı yapılmadan zammı yedi baktık ki zincir marketlerde raflar boşaltılmış Bu nasıl bir anlayış güzel ülkemin insanları neyin peşinde
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ayhan (1 yıl önce)
    Her zorluğa katlanan halkın suyuyla ekmeğiyle oynamaya devam edin bakalım seçim zamanı kimden oy alabileceksiniz Allah sizi ıslah etsin layıksanız tabi...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Yusuf (1 yıl önce)
    2500 TL emekli maaşı alanlar ne yapacak otobüs ücretleri uçuk su fiyatı uçuk birazda emeklileri görsek Bu maaşla gecinmenin ne kadar zor olduğunu görün biraz ..
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatya halkı dogal olarak akp nin adayına oy verecek halka hizmet hakka hizmet , belediyecilik gönül işidir sloganıyla.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malkoçoğlu (1 yıl önce)Osman isimli kullanıcı yorumuna
    Bu kafayla degilmiki,bu ülkeyi bu hale getirdiniz.göz görmez,kulak işitmezise,aklını kiraya verir,celladina aşık olursan söylenecek bir şey kalmamıştır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hüseyin44 (1 yıl önce)
    Geçin bunları..benim sayaç kartlı..her ay 100 TL yüklüyorum..ilk yüklediğimde 30 ton idi.(2020 Mart).. şimdi Mayıs 2022 16 ton.. yazık..ne oldu bu 14 tona..tamam zam zam da..biraz insaf..
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hizmet destanları yazıyor yaa selo başkan ondan oluyor...gülistan yapıyor gülistan....
    %90
    %10
    Yanıtla
  • berk (1 yıl önce)
    büyük şehir olacağız diye sevinenler kına yaksın. sorun şu arkadaşlar atıyorum suyun maliyeti 1 tl ise büyükşehir yasasından dolayı merkezdeki aboneler 2tl ye kenar mahalleler 500 krş su kullanıyor yani dilek yazıhan eski malatya suyu yarı fiyatına kullanıyor merkezdekilerde 2 katı fiyata kullanıyor.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatyanın meşhur vekili öve öve bitiremiyor du vakti zamanında malatyayı büyükşehir yapacağız diye.bizim millette saf yaa inanıyordu...alın size büyükşehir
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Battalgazi (1 yıl önce)
    Suyu tasarruflu kullanmalıyız ne kadar su harcarsak ona göre fatura gelir Aylık ödediğimiz su faturası 2 paket sigara parası ne soygunu 1 gün suyumuz akmasın isyan ederiz
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Sezgin (1 yıl önce)
    Halkın adamı bu olsa gerek..Diyorlar ya halkın adamı...! Ya halkın adamı olmasaydilar ne yapacaktık!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Galip (1 yıl önce)
    Tarafsız olduğunuz için yazıyoruz. Gerçekten belediye çalışanları zor durumda. Reise bile yazıldı artık insanca ücret konusu
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Galip (1 yıl önce)
    Valla başkan bu tefe Tüfe enflasyon oranı kadar zammı toplu iş sözleşmesinde çalışanlarına da yapmalı. Yoksa Malatya da oy alması artık çok zor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Kardeşim neyde bahs ediyorsunuz her şeyin ucu kaçtı su tek degil ki Koskoca belediye stok culuk yapıyor sabah 8 de gittim esenlik marketde çayları toplamış akşam dönüşte de rafa zamlı koymuş bu a 101 değil bin değil esenlik kamu hizmeti yapan market siz bim e zabita yoluyorsunuz a 101 e dün akşam saat 17 de sonra malatya nin marketleri zamlı satarken a 101 46.90 eski fiyatda sattı yuhhh diyorum allaha havel ediyorum bunlari
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yakup (1 yıl önce)
    Müstahak mı bize müstahak... hedef 2000 bilmem kaç... sürünmeye devam.. hiç acımıyorum vallahi sürünelim hep birlikte..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Belediye her konuda öncü maşallah yol ücretteki artış suya zam şehir içi minibüs 4,5-5 TL kurtarıyor ama ne hikmetse koca belediye kurtarmıyor bı de kart verirken 30tl bedel alıyorlar biniş hariç vatandaş ne yapsın sonra da enflasyon yüksek
    %86
    %14
    Yanıtla
  • şahıs (1 yıl önce)
    Malatya nın her yerinden su çıkıyor bol bol ama fiyatlara bakınca soyulduğumuzu anlayabiliyoruz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Salih (1 yıl önce)
    Enflasyonu asil artiran zam yapma konusundaki yarış! Maliyet anlamında sadece enerji ve personel giderinden başka gideri olmayan Malatya Belediyesi'nin suya yaptığı bu zammı anlamak mümkün değil?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalıyım (1 yıl önce)
    Geçen ay evde yoktum 5 ton suya 35 TL ödedim
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yurtdaş (1 yıl önce)
    Türkiye'nin en pahalı suyu bzde 38 ton suya 301 TL fatura gelmiş Allah'a havale ediyorum başka n diyem
    %84
    %16
    Yanıtla
  • öneri (1 yıl önce)
    Zam yapmama sözü O zamandı. Gün bugün saat bu saat. Amma Bundan sonra gelecek zamları Gürkan Başkan veto edecekMİŞ
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Üstad teşekkür ederiz. Birde asgari ücret ile çalıştırdığı insanlara 1.900.000 TL ye daire satmaya çalışan malatyalı yardımsever iş adamlarını yazarmısın
    %96
    %4
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları