SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki Kat Artan Fiyatına Rağmen Yoğun Talep Görüyor

İki Kat Artan Fiyatına Rağmen Yoğun Talep Görüyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın dünyaca ünlü doğal kayısısı bir önceki yıla göre iki kat artan fiyatına rağmen yoğun talep görüyor. Daha çok iç piyasada tüketilen ürünün kilogramı ise 100 ila 150 TL arasında satışa sunuluyor.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da kayısı esnafının yüzü gülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) iki yıl önce kuru kayısı alımı yapmaya başlamasıyla birlikte oluşan fiyat istikrarı hem üreticiyi hem de esnafı memnun ederken, halk arasında gün kurusu olarak bilinen doğal kayısı ise yoğun talep görüyor.

Kalp, astım, bronşit, mide rahatsızlığı başta olmak üzere birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen doğal kayısının fiyatı geçen yıla göre iki katına da çıkmış olsa da vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

“Fiyatlar geçen yıla oranla iki kat arttı”

Doğal kayısı fiyatlarının geçen yıla oranla iki kat daha arttığını kaydeden Şire Pazarı esnafından Tolgahan Çakır, "Kayısı satımında gün kurusu kayısısı daha çok ön planda. Çok satış yapıyoruz. Fiyatlar kaliteye göre değişirken, gün kurusu doğal olduğu için insanlar daha çok rağbet ediyor. Geçen yıl jumbo gün kurusunu 70-80 TL civarında satıyorduk, bu yıl ise 150 TL’ye kadar satıyoruz” dedi.

“Doğal olması talebi artırıyor”

Doğal olduğu için gün kurusuna rağbetin daha fazla olduğunu belirten pazar esnafından Mehmet Atlı, “Bu yıl sarı kayısı ve gün kurusu kayısımız fiyatlardaki artışa rağmen talep görüyor. Gün kurusu ve sarı kayısı fiyat bantları hemen hemen aynı, 100-150 TL bandında satış yapıyoruz. Fakat gün kurusu kayısıya olan talep, sarı kayısıya göre daha fazla. Gün kurusu doğal ve organik olduğu için mideye, bağırsağa, karaciğer, kalbe daha faydalı olduğu için vatandaş sağlıktan dolayı tercih ediyor” diye konuştu.

“İlerleyen günlerde talep daha çok artacaktır”

Doğal kayısıya talebin her geçen gün artarak devam ettiğini ifade eden bir başka kayısı esnafı Muhammet Sarıkaya, “Gün kurusu doğal haliyle satışa sunuluyor. Piyasada siyah kayısı yoğunlukta çünkü sarı kayısı birkaç işlemden geçiyor. Siyah kayısı çok fazla işlem görmüyor, o yüzden iç piyasada çok tüketiliyor. Dış piyasada sarı kayısı tercih ediliyor, kükürtlü ve daha uzun ömürlü olduğu için. Kayısıda her yerin aroması farklı, 100-150 TL bandında satışa sunuyoruz. Fiyat yüksek olmasına rağmen talepler geçen seneye göre biraz daha arttı. Doğal, işlem görmeyen mala talep çok fazla ve insanlar daha bilinçli tüketiyor. Şu an için piyasa iyi hareketlilik var. İlerleyen zamanlarda daha da hareketli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • ibrahim akbez (1 yıl önce)
    yapılan yorumlara bakıyorum neden gelişmediğimiz belli kaysı üreticisi 50 maliyet bu başka şehirlerde olsa 200 olur ALLAH ÖĞLE BİR NİMET VERMİŞKİ HERŞEYİNİ KULLANIYORUZ PES DOĞRUSU YAZIK BU ŞEHİERDE HAK ETMEYELER MAKANLARA GELİRSE BÖYLE OLUR MALATYAYI MALATYALILAR YÖNETSİN
    %58
    %42
    Yanıtla
  • sercan (1 yıl önce)
    Kim sallıyor bu fiyatları.Daha iki gün önce en iyi kalite (1.sınıf) günkurusunu 79 TL ye verdik.Adamlar bizden kasalarda iyice kurumuş kayısıları alıyor, ıslatıyor bir de buradan ağırlığı iki katına getiriyor, fiyatı da iki katı yapıyor sonra da tüketiciye satıyorlar.Yani aldığınız 1 kg kayısının fiyatı aslında 150 TL değil su ile şişirince 750 gr oluyor 1 kg böylece 225 TL ye geliyor ama siz fark etmiyorsunuz.Üretici düşük fiyata satıyor tüketici ise yüksek fiyata tüketiyor, yine bildik senaryolar, emek vermeden bildik aracılar ise bu durumdan para kazanıyorlar.Şehri yönetenler de yıllardır olduğu gibi yine bu duruma çanak tutuyorlar.Neymiş TMO kayısı alacakmış,Neymiş Lisanslı depo yapmışlar ... hepsi palavra.Kime faydası oldu bunların.TMO fiyat açıkladı mı? YOOOK.Neyi bekliyor ?Hepimizin bildiği gibi tüccarların kayısıyı ucuza almalarını ve üreticinin elinde kayısı kalmamasını bekliyorlar.Yahudi sistemi : al sat,çal sat......Malatyalılar ağustosun sıcağında sırtından ter akıtarak, kayısıyı hasat edip pazara sunuyorlar, hakları bu olmamalı ama Malatyalıların emeğini çalıp satanlara,bu duruma bilerek ,isteyerek göz yumanlara dahası bu duruma çanak tutanlara Malatyalılar sahip çıktıkça bu durum düzelmez.Ne ekersen onu biçersin.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Elinizde varsa ben alabilirim ticaret yapmiyorum yemelik 5 kilo
    0
    0
    Yanıtla
  • Hadan (1 yıl önce)
    Yalakalık yapmayın gerçeği yazın kayısı TMO alım yaptığı için değil 3 yıldır rekolte düşük olduğu için para ediyor TMO yapabilse piyasayı aşağı çekecek
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Ben bu fiyata ne alırım ne de aldırtırım her yıl memlekete gittipimde 5-6 paket hediyelik yapardım o da gitti artık almıyorum memleketten Malatya'ya gelenlerede aldırtmıyorum temel gıda değil kaydı yemesekte olur
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Kandal (1 yıl önce)
    Üretici den 60_70 TL alıyor parakende i dükkanında satıyor 150 TL ye el insaf. Bazı kayısı ürünlerini (kaysı döner i, sucuk, muska, çikolata lı kayısı vs.) 30_40 TL ye alıyorlar 90_150 arsında satıyorlar. %200,%300 paralar kazanıyorlar. Gözleri hiç doymuyor. Bu ülkede enflasyon düşer mi hiç bu şekilde mümkün değil. Yani milleti kazıklıyorlar. Vicdan yok, iş ahlakı yok, Allah korkusu yok. Para hırsı almış gidiyor. Almayın yemeyin, kazıklanmayın.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)
    Her sene olduğu gibi bu senede kayısı yandı feryadları dinleyip kayısıya çok para vermeyin , etten pahalıya geliyor aklı başında bir insan 150 tl vermez kayısıya
    %48
    %52
    Yanıtla
  • 100 lira bir servis yemek oldu . 1 kg kayısıya çok mu . Ayıptır böyle sözler kendi memleketine ihanet
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Memleket in esnafı insanları düşünmüyor onlar sadece parayı düşünüyorlar. Yazık değilmi insanlara 150 TL ye kayısı mı olur. %200 kazanmasın %50 kazansın 80_90 TL ye satsın. Ama yok olurmu. Gözleri doymuyor. Sürekli para para hesabı yapıyor lar. Hepsinin lüks arabası, onlarca evleri var. Ama Allah ında Bi hesabı var.Yemeyiz, yemeyin. Alıp ta kazıklanıp enayi durumuna düşmeyin.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Bence sen de o esnafları düşün biraz...sigorta tutarı geçen sene 1100 lira idi bu sene öldü 2200,dükkan kirası 25 bin idi bu sene 50 bin, elektrik faturası geçen sene geliyordu 300 lira,bu sene 1000 lira,diğer giderleri hariç..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yani o kadar da verin Mustafa bey. Zaten fazla fazla kazanıyorsunuz. 70 TL ye alıp 150 TL ye satan, 30_40 alıp 100_150 ye satılan İn getirileri elektrik parası, sigorta giderleri gibi gider let için sadaka gibi kalır. Benim bildiğim 3_4 kayısı parakendecisi ayda sezonda 250 _300 bin TL para kazanıyor lar. Bu para veye bu kazanç hakmı? Onun için o saydılarınızı 1 hafta çıkarıyorlar. Yani yılda millet i kazıklayarak 2_3 milyon para kazanan çok kayısıcı var. Vursunlar gariban millet e. Enflasyon düşecek miş pehhh. Sizlerle?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)Doğan isimli kullanıcı yorumuna
    Asıl ihanet edenler kayısıyı malatyalıya yemesi için 150 tl ye iteleyenlerdir kardeş bu fiyatlara kayısı satanların ağlayıp zırlayanların yatacak yeri yok. ŞİMDİ SÖYLÜYORUM HAİN BENMİYİM SİZ Mİ ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • xmustang (1 yıl önce)
    iyi haber, güzel haber lakin eksik haber, belliki kayısı ticareti yapan biri bu demeçleri vermiş, ancak öyle anlatıldığı gibi kayısı 100-150 Tl bandında değil. her sene olduğu gibi bu senede çiftçi verdiği emeğin karşılığını bulamıyor. Tmo Fındık, üzüm, incir, çay ve sair ürünler için bu sene taban fiyat açıkladı. Kayısıyla ilgili ne geçen sene nede bu sene bir fiyat açıklaması yapılmadı. Dolayısıyla Piyasa yine Malatyalı üç beş ihracatçının kontrolünde hemde 60 TL bandına kadar geriledi. Mazot, gübre, işçilik ve sair giderler hesaplanınca el elde, baş başta
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ramazan Ç. (1 yıl önce)
    İnsanlar 1 kg. kayısı alacağına, 1 kg. et alır o fiyatlara. Hayal görmeyelim...
    %50
    %50
    Yanıtla