SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Belediyelerin 'Mücbir Sebep Sorunsalı'.. Yine Vergi ve Faiz Çıkarıyorlar!

Belediyelerin 'Mücbir Sebep Sorunsalı'.. Yine Vergi ve Faiz Çıkarıyorlar!
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe belediyelerinin e-hizmetler sisteminden yapılan sorgulamada belediyelerin mücbir sebeple ilgili süre uzatımına bağlı olarak vergilere ilişkin vade tarihlerini 31 Ağustos 2024 olarak güncellemediği, 2023 yılı ve önceki dönemlere ait borçlar içinde gecikme nedeniyle faiz uyguladıkları belirlenirken, bu durum tepki yarattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle vatandaşların 06 Şubat 2023– 30 Nisan 2024 tarihleri arasında yerine getirilmesi gererken vergi yükümlülükleri ile ilgili olarak 213 sayılı vergi usul kanunun 13.maddesi gereğince depremin en çok etkilendiği Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Malatya ve Gaziantep ili Nurdağı ve İslahiye ilçeleri için mücbir sebep hali ilan etmişti.

Mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024 tarihinde sona erecek olması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklama ile bu süre 31 Ağustos 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

Konuya ilişkin yasal düzenlemeye göre,  Vergi Usul Kanunu’nun 13’üncü maddesinde yazılı (Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler) mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde, bu sebep ortadan kalkıncaya kadar süreler işlemediği gibi tarh zamanaşımı işlemeyen süreler kadar uzuyor. Emlak vergisi açısından, Vergi Usul Kanunu’nun 13’üncü maddesinde belirtilen mücbir sebeplerin gerçekleşmesi durumunda zamanaşımı durur ve mücbir sebep hali ortadan kalkıncaya kadar süreler işlemiyor.

Buna göre mücbir sebep halinin devam ettiği aralarında Malatya'nın da bulunduğu Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep ili Nurdağı ve İslahiye ilçeleri için emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve ilan reklam vergilerinin de son ödeme süreleri 31 Ağustos 2024 tarihine kadar uzuyor.

Ancak, daha önceki mücbir sebep hali ile ilgili vergi tarh ve tahakkuku konusunda yaptıkları yanlış işlemler nedeniyle şikayet edilen Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinden, iki ilçe belediyesinin uyarılara rağmen vatandaşı mağdur eden hatalı işlemler alışkanlığını sürdürdükleri yeni örneklerle ortaya çıktı. Vatandaşlar, yönetimi değişen belediyelerin ilgili kadrolarının, mücbir sebep hali ile ilgili uygulamalar konusunda uzmanlarca eğitimlerinin sağlanarak, yapılan yanlışların önüne geçilmesini istiyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Turgut (1 hafta önce)
    Ayrıca binası yıkılan işyerlerinin 2023-2024 yıllarına ait çevre temizlik vergisi çıkarılıyor itiraz ettiğimizde de binanızın yıkıldığına dair belge var mı diye soruluyor ve bu insanlar meydanı boş bulmuşlar ve maalesef hesap soran bir mercide yok.
    0
    0
    Yanıtla